NÀr sjuksköterskor Àr upptagen Àr det Moxi-roboten till undsÀttning

NÀr sjuksköterskor Àr upptagen Àr det Moxi-roboten till undsÀttning

För att Àlska sig sjÀlva för mÀnniskor mÄste robotar vara anvÀndbara, och en Android som redan bevisar att det Àr Moxi, som hjÀlper sjuksköterskor genom att blixtlÄs genom sjukhushallen för upphÀmtning av förrÄd och tidskÀnslig sÀker artikeltransport.

Moxi byggdes av Austin-baserade Diligent Robotics, som grundades 2017 av Dr. Vivian Chu och Dr. Andrea Thomaz. Vi pratade talade med Dr. Chu, en Google[X] och IBM Research veteran, för att ta reda pÄ mer. HÀr redigeras utdrag ur vÄrt samtal.

LÄt oss prata om Moxi. Först och frÀmst, varför namnet?
PÄ Diligent Robotics letade vi efter ett namn som inte Àr ett mÀnskligt namn, Àr kort, lÀtt att sÀga och könsfritt.

Vad var din process för att utveckla robotens UX?
Moxi Ă€r den tredje socialt intelligenta roboten som min grundare, Dr. Andrea Thomaz, och jag har arbetat med tillsammans. Vi byggde de tvĂ„ första robotarna under vĂ„r tid i den akademiska vĂ€rlden, och Moxi Ă€r den första kommersiella roboten vi har lanserat pĂ„ marknaden sedan grundandet av Diligent Robotics. SĂ„ vi hade redan en uppfattning om vad som fungerade och vad som inte fungerade. Vi kontaktade UX ur ett designperspektiv – utvĂ€rderade exakt vem vĂ„r mĂ„lkund var, hur deras miljö Ă€r och vad deras arbetsbelastning bestod av.

HĂ€mtade du in en industridesigner?
Ja, vi har arbetat med Carla Diana tidigare och vi bestĂ€mde oss för att Moxis viktiga sociala intelligenskomponenter skulle innehĂ„lla en böjd kropp med mjuka kantegenskaper; blinkande LED-ögon; optimistisk könsneutral röst som “pipar” för att kommunicera sociala ledtrĂ„dar; och ett huvud som vĂ€nder och nickar för att titta i en riktning innan man gĂ„r för att kommunicera avsikter.

Dr. Vivian Chu, Diligent Robotics medgrundare, med Moxi

Roboten Àr vÀldigt dextrous.
Ja. Vi bestÀmde oss för att Moxi behövde ha full mobilmanipuleringsfunktioner för att kunna slutföra uppgifterna helt till slut utan att behöva hjÀlp frÄn mÀnniskor. Det krÀvde att Moxi hade skicklighet (flexibel arm, griphand som kan plocka upp föremÄl i olika storlekar), en stigande pelarkropp för att nÄ höga / lÄga hyllor, en helt rörlig bas och vara nÀra mÀnniskan i dimensioner för att passa genom korridorer och dörrar.

Moxi har ocksÄ social intelligens?
För att kunna arbeta i halvstrukturerade miljöer runt mĂ€nniskor vet vi hur viktigt det Ă€r för Moxi att vara bĂ„de effektiv och socialt intelligent – vilket gör en verklig inverkan pĂ„ mĂ€nniskors arbetsbelastning, samtidigt som de fĂ„r mĂ€nniskor att kĂ€nna sig vĂ€ldigt bekvĂ€ma. För att göra detta anvĂ€nder vi fysiska komponenter i Moxi som LED-ögon, ett rörligt huvud och ljudljud. Vi bygger ocksĂ„ in i vĂ„r kĂ€rnmjukvara med social medvetenhet.

Förklara hur Moxi lÀr sig pÄ sprÄng.
Vi anvĂ€nder mĂ€nskligt styrt lĂ€rande för detta. Moxi observerar och upprepar uppgifter, lĂ€r sig inom halvstrukturerade miljöer, för varje dag ger en ny utmaning. Moxi kan till exempel ha till uppgift att plocka upp en gasbind och leverera den till rum 306. Men [it’s] aldrig lĂ€rt mig hur man plockar upp gasbind, sĂ„ [it] indikerar behovet av att lĂ€ra sig detta. Med hjĂ€lp av mĂ€nsklig utforskning registrerar Moxi nyckelinformation som vikt (haptisk), fĂ€rg (visuell) och ljud (ljud) pĂ„ objektet nĂ€r det plockar upp gasbinden och lĂ€gger nu till den datasekvensen till sin “hjĂ€rna”.

Varför sjukhus?
Till att börja med Ă€r sjukhus i sin natur alla ADA-kompatibla, sĂ„ vi visste att en robot kunde navigera i denna miljö, som har standarder och protokoll för att göra det genomförbart. Vi ville ocksĂ„ bygga en robot som verkligen skulle hjĂ€lpa mĂ€nniskor – och vĂ„rdpersonal lider alltmer av utbrĂ€ndhet. FrĂ„n de prövningar vi har gjort hittills Ă€r feedback nummer ett att Moxi Ă€r en riktigt anvĂ€ndbar medlem i teamet som gör det grymma arbetet som frigör sjuksköterskor att spendera mer tid med patienterna. Det finns ett akut behov av att tillhandahĂ„lla effektivitet och konsekvens av vĂ„rden i det medicinska systemet. EfterfrĂ„gan pĂ„ sjuksköterskor ökar snabbt: 2014 fanns det 2,7 miljoner i USA, men det berĂ€knas behöva minst 3,2 miljoner till 2024.

Dr. Vivian Chu, Diligent Robotics medgrundare, med Moxi

Det Àr ocksÄ ett riktigt tufft jobb, med lÄnga timmar och otrolig stress.
Sann. SÀngsköterskans omsÀttningshastighet Àr 16,8 procent, och nÀstan en fjÀrdedel (23,8 procent) av nyanstÀllda lÀmnar inom ett Är. Moxi kan hjÀlpa till med denna situation. Sjuksköterskor spenderar upp till 30 procent av sin tid pÄ uppgifter utan mervÀrde. Personalen vill tillbringa mer tid med patienter och dÀrför Àr toppmodern robotik ett riktigt anvÀndbart tillskott till fÀltet.

Du Àr fortfarande i prövningar med Moxi, men hur mÄnga enheter har du ute just nu och arbetar pÄ sjukhus?
Vi har precis avslutat vÄra betatestningar vid fyra amerikanska sjukhus och utvÀrderar för nÀrvarande de mÄnga lÀrdomarna och de nya möjligheterna frÄn försöken för att informera vÄr strategi för Moxis lansering pÄ marknaden.

Och vad Àr din affÀrsmodell?
Med sjukhus gör vi lÄngvariga kontrakt som en hanterad servicemodell, som utformar Moxis förmÄga, baserat pÄ sjukhusets arbetsflöde, och stÀndigt övervakar sjukhusens behov för att se till att sjukhus bara betalar för det de anvÀnder.

Kan du ge oss en översikt över en typisk dag pÄ sjukhuset för Moxi?
SĂ€ker. Moxis aktiviteter pĂ„ varje sjukhus varierar, eftersom varje sjukhus har olika personalflöden och behov, sĂ„ det finns ingen “typisk dag”. Men nĂ„gra exempel pĂ„ aktiviteter som Moxi har gjort hittills inkluderar: sĂ€kert leverera laboratorieprover frĂ„n patientrum till sjukhuslaboratorium och sammanstĂ€lla nya patientrum “intagningssatser” dagligen. Detta innebĂ€r att man gĂ„r till förrĂ„dsrummet för att samla in de 12 individuella föremĂ„len som krĂ€vs och sedan Ă„ker nerför korridorerna för att slĂ€ppa in dem i det utsedda patientrummet sĂ„ att det Ă€r dĂ€r nĂ€r sjuksköterskan behöver det.

Toppen. Kan Moxi ocksÄ lÀsa en sjuksköterskas tankar?
[] Ja, pĂ„ ett sĂ€tt. Moxi har intelligens och lĂ€r sig av beteendemönster. Detta ger Moxi “förutsĂ€gbara förmĂ„gor” för att minska sjuksköterskornas kognitiva belastning utöver deras fysiska belastning. Moxi kan till exempel samordna med sjukhusets centrala försörjningsenhet, integrerad med patientens EHR (elektronisk hĂ€lsopost) och kommer att “veta” nĂ€r en patient Ă€r planerad för kateterbyte. PĂ„ den bestĂ€mda dagen fĂ„r Moxi uppsĂ€ttningen förrĂ„d för en kateterbyte frĂ„n leveransrummet och levererar den till lĂ„dan utanför patientens rum.

NÀr jag intervjuade Maria Bualat, bitrÀdande chef för Intelligent Robotics Group (IRG) vid NASA Ames, sa hon att situationskÀnnedom var nyckeln sÄ att robotar inte irriterade astronauter ombord pÄ ISS.
Vi har samma problem med Moxi pÄ sjukhuskorridorer. Moxi anvÀnder ett brett utbud av sensorer för att se upp för ovÀntade ambulerande situationer. Till exempel, om det finns en patient pÄ en gurney som snabbt rullas med, rör sig Moxi till höger och ur vÀgen.

Duktig. Slutligen, berÀtta varför du bestÀmde dig för Austin, Texas, och inte Silicon Valley eller Boston, dÀr de flesta andra robotar Àr?
Austin Àr ett bra stÀlle att bygga ett företag pÄ. Det finns fantastisk tillgÄng till stark teknisk talang och gemenskap med fokus pÄ entreprenörskap. Med detta sagt Àr jag född och uppvuxen i Bay Area sÄ att vi nÄgon gÄng i framtiden kan öppna ett kontor dÀr ocksÄ.