Mystisk militÀr rymdplan trÀffar rekord 719 dagar i omloppsbana

Mystisk militÀr rymdplan trÀffar rekord 719 dagar i omloppsbana

Ett flygvapnet Orbital Test Vehicle (OTV) slog sitt tidigare rekord för kontinuerlig flygning och svÀvade över jorden i 719 dagar, tvÄ dagar lÀngre Àn sin tidigare resa.

Som Space.com rapporterar lanserade X-37B OTV pÄ baksidan av en SpaceX-raket 2017 och har anvÀnts i nÀstan ett decennium, Àven om X-37-programmet har funnits dubbelt sÄ lÀnge. Privata företag har ocksÄ lekt med ÄteranvÀndbara rymdfarkoster under det senaste decenniet, men Àven om ÄteranvÀndning Àr en viktig del av flygvapenfordonets syfte Àr det inte det som gör det unikt.

“X-37B Ă€r det första fordonet sedan NASA: s Shuttle Orbiter med förmĂ„gan att Ă„terföra experiment till jorden för ytterligare inspektion och analys, men med en omloppstid pĂ„ 270 dagar eller mer kan X-37B stanna i rymden mycket lĂ€ngre ”, sĂ€ger ett flygvapens faktablad.

Vid 11000 pund ser det Boeing-byggda planet ut som en verklig Quinjet (minus de vikbara vingarna) och en blandning av solceller och litiumjonbatterier driver den 23 fot lÄnga obemannade raketen i omloppsbana. Men förutom dess utseende och en handfull ytlig statistik Àr lite kÀnt om X-37B.

Flygvapnet ger en bred översikt över flygplanets uppdrag: testa ÄteranvÀndbara rymdfarkoster och genomför hemliga experiment pÄ vÀgledning, navigering och termiskt skyddssystem samt experimentell flyg- och framdrivningsteknik. Men arten av dessa projekt förblir under omslaget.