Mystisk militär rymdplan träffar rekord 719 dagar i omloppsbana

Ett flygvapnet Orbital Test Vehicle (OTV) slog sitt tidigare rekord för kontinuerlig flygning och svävade över jorden i 719 dagar, två dagar längre än sin tidigare resa.

Som Space.com rapporterar lanserade X-37B OTV på baksidan av en SpaceX-raket 2017 och har använts i nästan ett decennium, även om X-37-programmet har funnits dubbelt så länge. Privata företag har också lekt med återanvändbara rymdfarkoster under det senaste decenniet, men även om återanvändning är en viktig del av flygvapenfordonets syfte är det inte det som gör det unikt.

“X-37B är det första fordonet sedan NASA: s Shuttle Orbiter med förmågan att återföra experiment till jorden för ytterligare inspektion och analys, men med en omloppstid på 270 dagar eller mer kan X-37B stanna i rymden mycket längre ”, säger ett flygvapens faktablad.

Vid 11000 pund ser det Boeing-byggda planet ut som en verklig Quinjet (minus de vikbara vingarna) och en blandning av solceller och litiumjonbatterier driver den 23 fot långa obemannade raketen i omloppsbana. Men förutom dess utseende och en handfull ytlig statistik är lite känt om X-37B.

Flygvapnet ger en bred översikt över flygplanets uppdrag: testa återanvändbara rymdfarkoster och genomför hemliga experiment på vägledning, navigering och termiskt skyddssystem samt experimentell flyg- och framdrivningsteknik. Men arten av dessa projekt förblir under omslaget.

Relaterade Artiklar

Back to top button