Music Site Genius stÀmmer Google för pÄstÄtt kopiering av text

Music Site Genius stÀmmer Google för pÄstÄtt kopiering av text

Musiksidan Genius stÀmmer nu Google för 50 miljoner dollar pÄ grund av att teknikjÀtten kopierade sina texter och visade dem i sökresultaten för lÄtar.

PÄ tisdagen inlÀmnade musiksidan rÀttegÄngen mot Google och företagspartnern LyricFind och hÀvdade att lyrikstölden drev ner trafiken till Genius.com. Kontroversen publicerades först i juni nÀr Genius berÀttade att det hade bevis pÄ att kopieringen Àgde rum; tillbaka 2016 hade musiksidan i hemlighet vattenstÀmplat vissa lÄtar med mönster av apostrofer.

Genius hittade senare Google som visade kopior av samma vattenstĂ€mplade texter i företagets sökresultat. Specifikt upptrĂ€dde de kopierade texterna i “informationspaneler” som dyker upp som det första resultatet nĂ€r du letar upp en lĂ„t.

“De tilltalade Google LLC och LyricFind har fĂ„ngats pĂ„ förhand missbrukande av innehĂ„ll frĂ„n Genius webbplats, som de har utnyttjat – och fortsĂ€tter att utnyttja – för sin egen ekonomiska fördel och för Genius ekonomiska nackdel”, stĂ„r det i rĂ€ttegĂ„ngen frĂ„n Genius, som enligt uppgift har mer Ă€n 1000 exempel pĂ„ att lyriken stjĂ€l.

Men bĂ„de Google och LyricFind har bestridit anklagelserna. “Vi genomsöker eller skrapar inte webbplatser för att fĂ„ fram dessa texter”, sa teknikjĂ€tten tillbaka i juni. “Texterna som du ser i informationsrutorna i Sök kommer direkt frĂ„n leverantörer av textinnehĂ„ll, och de uppdateras automatiskt nĂ€r vi fĂ„r nya texter och korrigeringar regelbundet.”

Google sÀger att det faktiskt licensierar sÄngtexterna frÄn LyricFind, som Àr beroende av flera kÀllor för att dra texten. Dessa kÀllor inkluderar artister, lÄtskrivare och skivbolag, utöver anvÀndarbidrag och andra musikwebbplatser.

“Alla [Genius’ watermarketing] exempel fanns ocksĂ„ pĂ„ mĂ„nga andra lyrikwebbplatser och tjĂ€nster, vilket ökade möjligheten att vĂ„rt team omedvetet hĂ€mtade Genius-texter frĂ„n en annan plats, “sa LyricFind redan i juni. Med andra ord var kopieringen helt enkelt en olycka.

“Vi har inte haft nĂ„gon kontakt med Genius sedan juni och har faktiskt inte ens fĂ„tt del i klagomĂ„let”, sĂ€ger LyricFinds VD Darryl Ballantyne till PCMag i ett mejl pĂ„ tisdag. “FrĂ„n det vi lĂ€ser online Ă€r det helt oseriöst och utan meriter.”

Icke desto mindre krÀver Genius stÀmning ocksÄ att LyricFind ska betala inte mindre Àn 50 miljoner dollar i skadestÄnd. Samma rÀttegÄng söker ett permanent förelÀggande mot LyricFind frÄn att lyfta sÄngtexter frÄn Genius.

Men chanserna för att rĂ€ttegĂ„ngen ska lyckas kan vara smĂ„. Enligt stĂ„r Genius inför en uppförsbacke i domstolarna eftersom den inte Ă€ger upphovsrĂ€ttsansprĂ„ket pĂ„ sĂ„ngtexterna; dessa rĂ€ttigheter innehas faktiskt av lĂ„tskrivarna och skivbolag. ÄndĂ„ kommer Genius stĂ€mning att försöka argumentera för att bĂ„de Google och LyricFind bryter mot Genius.coms anvĂ€ndarvillkor genom att kopiera texterna, vilket ger musikwebbplatsen rĂ€tt att begĂ€ra skadestĂ„nd.