Mozilla säger upp 25 procent av företagets personal på grund av pandemi

Firefox-utvecklare Mozilla säger upp cirka 250 företagsanställda, med hänvisning till de ekonomiska effekterna från COVID-19.

Under det här året lanserade företaget en plan för att driva en smalare verksamhet, inklusive pausa att anställa och minska 70 anställda. Men på tisdag sa Mozillas VD Mitchell Baker att det behövdes en “betydande omstrukturering” för att hålla företaget ekonomiskt flytande.

”Ekonomiska förhållanden till följd av den globala pandemin har påverkat våra intäkter avsevärt. Som ett resultat fungerade vår plan före COVID inte längre, ”skrev hon i ett blogginlägg.

I november förra året rapporterade Mozilla över 1000 heltidsanställda, så företaget minskar ungefär en fjärdedel av sin personal. Det har också beslutats att stänga Mozillas verksamhet i Taipei, Taiwan medan ytterligare 60 personer kommer att ”byta team”, sa Baker i ett internt meddelande till de anställda.

Mozilla genererar större delen av sina intäkter via webbläsaren Firefox. Även om produkten är gratis för konsumenterna har företaget gjort royaltyavtal med Google och Yahoo för att visa sina sökmotorer i webbläsaren som standardval. Pengarna från affären har dock minskat. År 2018 intog royalties endast 429,7 miljoner dollar, en minskning från 539,2 miljoner dollar året innan.

Företaget drar också in intäkter från reklam, men pandemin har fått många företag att sluta köpa annonser.

Som ett resultat kommer Mozilla att fokusera på att utveckla nya intäktsströmmar utanför Firefox. “Att erkänna att den gamla modellen där allt var gratis har konsekvenser innebär att vi måste utforska en rad olika affärsmöjligheter och alternativa värdebörser”, sa Baker i sitt interna meddelande.

En av Mozillas nyaste produkter inkluderar en betald VPN-tjänst, som kostar $ 4,99 per månad. Företaget arbetar också med en VR-chattrumsplattform som heter Hubs och en nyhetsläsningsapp som heter Pockets, förutom säkerhets- och sekretessrelaterade produkter.

Mozilla skapar ett nytt team för design och användarupplevelse för att stödja dessa produkter. Företaget skär dock några resurser runt Firefox-webbläsaren. “Vi minskar investeringarna inom vissa områden, till exempel utvecklarverktyg, intern verktygsutveckling och plattformsfunktionsutveckling, och övergången av intilliggande säkerhets- / sekretessprodukter till vårt team för nya produkter och drift,” sa Baker.

“Vi omstrukturerar också för att sätta ett skarpare fokus på utveckling av nya produkter och gå till marknadsaktiviteter,” tillade hon. “På lång sikt är jag övertygad om att den nya organisationsstrukturen kommer att tjäna våra produkt- och marknadseffektmål väl.”

Relaterade Artiklar

Back to top button