Mozilla gjorde just Firefox mer privat och säkert för amerikanska användare

Mozilla tillkännagav idag krypterat DNS (Domain Name System) via HTTPS (DoH) aktiveras för amerikanska Firefox-användare som standard. Det ska hjälpa till att skydda användare mot datainsamling från tredje part eller attacker mot onda individer i ditt nätverk.

Denna förändring är något som företaget har drivit på under en tid, eftersom det är ett decennium gammalt fel i systemet. För att länka en webbadress som www.pcmag.com med en IP-adress, måste DNS utföra dessa länkar utan kryptering – även för krypterade “https” -sidor – på grund av hur systemet byggdes (Mozilla ger en mer detaljerad förklaring här.) Nu borde det vara svårare, men inte omöjligt, för annonsspårningsnätverk att fånga dina data.

Eftersom webbplatserna du besöker kommer att vara synliga för DNS-servern som Firefox ansluter till valde Mozilla två leverantörer – Cloudflare och NextDNS – att arbeta med, vilket gör Cloudflare till standard. Mozilla har också en uppsättning standarder som en DoH-leverantör måste följa för att vara en del av sitt “Trusted Recursive Resolver” -program (TRR), vilket innebär att de inte kommer att kunna sälja användardata som de behåller eller använda den för att identifiera enskilda slutanvändare, bland andra kriterier.

Medan detta system är aktiverat som standard måste användare utanför USA gå in i sina Firefox-inställningar, sedan Allmänt, rulla sedan ner till Nätverksinställningar och klicka på Inställningar-knappen till höger. “Här kan du aktivera DNS via HTTPS genom att klicka, och en kryssruta visas”, säger Mozilla.

Anledningen till att den inte rullas ut internationellt är på grund av kritik från säkerhetstjänster. Mozilla sa tidigare att man “inte har några aktuella planer för att aktivera DoH som standard i Storbritannien”, till exempel, eftersom GCHQ (Government Communications Headquarters) sa att funktionen skulle störa ISP: s förmåga att blockera upphovsrättsintrångsmaterial, barnmissbruk, och extremistiskt material.

Även om Firefox är den första webbläsaren som gör detta till en standardfunktion, har andra webbläsare, inklusive Chrome, Edge, Brave, Opera och Vivaldi, alla alternativ för att aktivera det. Faktum är att alla Chromium-baserade webbläsare kan använda den “ganska mycket universellt.” Det enda stora utelämnandet till listan är Apples standardwebbläsare, Safari.

Relaterade Artiklar

Back to top button