Möt kompositören bakom den fantastiska ljudvĂ€rlden ‘World of Warcraft’

Möt kompositören bakom den fantastiska ljudvÀrlden 'World of Warcraft'

För vissa videospel Àr soundtracket lika ikoniskt som spelet, frÄn de tidiga dagarna av slingrande beep-boop-lÄtar till de stigande poÀngen i dagens episka sagor.

EĂ­mear Noone (det Ă€r gĂ€liskt, uttalas “ee-mer middag”) Ă€r en irlĂ€ndsk kompositör och dirigent vars CV innehĂ„ller spelljudbilder som World of Warcraft. Nu baserad i Kalifornien har hon dirigerat orkestrar som Royal Philharmonic och Sydney Symphony och arbetat med filmmusik för Gus Van Sant.

Ingen packar för nÀrvarande arenor med Callas in Concert, som ÄtervÀnder den sena operadivan Maria Callas till scenen som ett hologram. Mellan förestÀllningarna pratade vi med ingen om att anvÀnda teknik för att skapa musik. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag av vÄrt samtal.

Du mĂ„ste vara den första personen jag har intervjuat (men kanske inte den sista) som har ett hologram som medarbetare – den virtuella Maria Callas. Hur Ă€r det?
Första gĂ„ngen jag sĂ„g Maria ”gĂ„â€ pĂ„ scenen gispade jag faktiskt. Jag hade sett hologrammet i videoform nĂ€r vi anvĂ€nde den bilden för att rĂ€kna ut synkroniseringen och förbereda poĂ€ngen och delarna, men jag var fortfarande inte helt beredd pĂ„ hur effektivt hologrammet skulle vara.

Det mÄste ha varit en resa.
Det var i det ögonblicket som jag insĂ„g att konserten var mycket mer Ă€n bara ett skĂ€l med en fantastisk artist. VĂ„r regissör Stephen Wadsworth [Director of the Artist Diploma in Opera Studies at Julliard] och Base Hologram-teamet hade skapat en kĂ€rleksfull teaterbit dĂ€r jag fĂ„r leva ut drömmen om att arbeta med den stora divan. Även efter alla shower jag har gjort med henne finns det fortfarande ögonblick som gör att jag tĂ„rar.

Du Àr mest kÀnd som en kompositör för World of Warcraft: Warlords of Draenor. Hur Àr det annorlunda att skapa ljudlandskap för uppslukande vÀrldsspel?
Ur ett tekniskt perspektiv Ă€r spelmusik och filmmusik tvĂ„ sidor av samma mynt. Var och en Ă€r en typ av “program” -musik, utformad för att berĂ€tta en historia eller förbĂ€ttra en konstnĂ€rlig upplevelse. De anvĂ€nder bĂ„da samma verktyg och tekniker. Faktum Ă€r att nĂ€r spelmusiken anvĂ€nds i en titel eller film – de korta filmerna som Ă€r utformade för att flytta historien eller introducera nya miljöer – Ă€r de exakt samma.

Till skillnad frÄn konsertförestÀllningar bor mÀnniskor i dessa MMORPG-titlar. Det mÄste rÀknas in i din utveckling av arbetet.
Du har rĂ€tt. Det Ă€r nĂ€r musiken mĂ„lar dessa uppslukande vĂ€rldar som jag kĂ€nner att spelmusik verkligen blir sin egen genre. Spelmusikens olinjĂ€ra karaktĂ€r möjliggör teman som inte begrĂ€nsas av de fasta tiderna för en linjĂ€r films handling. Spelteman kan dĂ€rför utvecklas helt pĂ„ sina egna villkor. “HjĂ€lteversionen” av ett tema (nĂ€r du hör alla delarna mot slutet av ett uppdrag) Ă€r faktiskt en nĂ€rmare slĂ€kting till “Absolut musik” eller “Konstmusik” Ă€n filmmusik. Det Ă€r en av anledningarna till att jag tror att det berör mĂ€nniskor sĂ„ djupt.

Hur mycket av spelet stÀlls in nÀr du börjar arbeta?
Det Àr vÀldigt mycket en samarbetsprocess dÀr alla delar skapas samtidigt och de kreativa teamen matar varandra. Vad vi fÄr, ibland Àr allt vi har en verbal beskrivning. Ibland Àr det bara en bild av vÀrlden eller karaktÀren. Undantaget frÄn detta Àr film och titlar som alla poÀngsÀtts till sjÀlva bilden.

Hur testar du kompositionerna och om de passar med action-sekvenserna? Finns det en enorm skĂ€rm pĂ„ Blizzard Entertainment’s HQ dĂ€r ni alla sitter tillsammans och har en plĂ„gsam debrief?
Jag kan sÀga dig, men jag mÄste döda dig.

ha! FörstÄtt. Okej, eftersom det hÀr Àr PCMag, bli nördig för oss. Vilken teknik anvÀnder du i din roll som kompositör?
Jag började som en penna- och papperskompositör och som dirigent Àr det naturligtvis den skrivna noten som Àr mitt viktigaste verktyg. Jag vet hur orkestern och kören kommer att lÄta genom att titta pÄ sidan och all annan teknik jag anvÀnder Àr ett försök att bÀst efterlikna denna tryckta sida nÀr jag hör den i mitt huvud. Mitt huvudsakliga verktyg för komposition Àr dÀrför Sibelius Ultimate, som jag anvÀnder för att skapa mina partiturer och delar. Jag anvÀnder sedan Logic Pro i kombination med Wien Symphonic Instrument och Vienna Synchron Library för att bÀst approximera den utskrivna sidan. För inspelning, mixning och musikredigering anvÀnder jag ProTools. Men det Àr sjÀlva symfoniorkestern som Àr mitt favoritverktyg för musikskapande.

Definitivt slÄr bara att sitta i ett rum omgivet av teknik.
En sista anmÀrkning till de unga kompositörerna dÀr ute: faran med att bara förlita sig pÄ tekniken för att skapa din musik Àr att sÄ bra som det kan bli, blir din musikskapande begrÀnsad till vad tekniken kan göra. Jag vill se till att jag skriver musiken som jag hör i mitt huvud, inte bara den musik som teknik gör det enkelt att skapa.

EĂ­mear Ingen

Med din teknik filmades din dirigering i 3D för Nintendo 3DS och du utvecklar Conductrix-projektet via Kickstarter. Är det för att hjĂ€lpa ledare att lĂ€ra av att se din POV?
Det Àr avsikten. Vi anvÀnder en kombination av VR och 3D-rendering för att utveckla en digital version av mig sjÀlv för bÄde pedagogiska och andra ÀndamÄl. Det har förvandlats till en process som Àr ganska spÀnnande men ocksÄ extremt komplicerad. Till slut hoppas vi att det uppfyller och övertrÀffar vÄra förvÀntningar.

Jag har haft turen att intervjua medarbetare pÄ George Lucas Skywalker Sound. Jag vet att du har dirigerat orkestrar dÀr.
Himmelsvandrare! Det Àr verkligen en magisk plats. Inuti denna byggnad finns en av de största orkesterinspelningsstudiorna i vÀrlden. Deras mikrofonval Àr enligt uppgift det största. Spelarna, hÀmtade frÄn San Francisco Symphony, Opera och Ballet, Àr var och en legender.

Vad var din första erfarenhet av att arbeta dÀr och hur kÀndes det?
Första gĂ„ngen jag dirigerade pĂ„ Skywalker var poĂ€ngen till StarCraft II, Wings of Liberty. FrĂ„n första downbeat visste jag att det skulle bli speciellt. Det finns inget mer fantastiskt stĂ€lle att lyssna pĂ„ bra orkester Ă€n frĂ„n pallen, strax under trĂ€det Decca [spaced microphone array], och detta var en hĂ€rlig nedslag. Det var ocksĂ„ första gĂ„ngen jag arbetade med John Kurlander, den legendariska inspelningsingenjören som tillbringade nĂ€stan tre decennier pĂ„ Abbey Road – det nĂ€rmaste jag nĂ„gonsin kan komma att arbeta med The Beatles.

Du har dirigerat en konsert pÄ golvet i FN: s generalförsamling, liksom i teatern i Dionysos, Aten, födelseplatsen för grekiskt drama. Vilka platser finns fortfarande pÄ din bucket-lista?
Första gÄngen jag gick i Hollywood Bowl för nÀstan 15 Är sedan kÀnde jag att det var mitt hem. Jag har kommit nÀra att dirigera dÀr nÄgra gÄnger, men nÄgonting har alltid dykt upp. Det skulle vara en dröm.

LÄt oss hoppas att det hÀnder dÄ. Vilken plats har du gjort pÄ det som betyder mest för dig (hittills)?
SÄ mÄnga fantastiska salar och spelare, men jag har en riktig mjuk plats för The Sydney Opera House efter att ha tillbringat en vecka dÀr, 2013, med dirigering av Sydney Symphony. Personligen Àr byggnaden Ànnu mer imponerande Àn nÄgon av bilderna. PÄ insidan har dirigentens omklÀdningsrum ett massivt flygel inramat av en 280 graders utsikt över Sydney Harbour Bridge.

PÄ toppen av Gaming in Symphony, konserten du dirigerade med den danska nationella symfonin, de första ljuden vi hör Àr 8-bitars loopar, vilket alla spel brukade vara, och sedan öppnar du dig för en fantastisk crescendo av ljud.
NĂ€r jag dirigerade den danska nationella symfonin för den konserten arbetade jag med ett team som verkligen förstod genren och producenten Nicolai Abrahamsen var inte bara extremt kreativ utan han sĂ„g till att jag hade tĂ€ckt alla detaljer. Spelmusik innehĂ„ller ofta etniska instrument och ljuddesign som gĂ„r utanför den normala orkestern – element som ofta approximeras eller tappas i konsert. Men för den hĂ€r konserten skapade vi alla detaljer live. Vi hade elgitarrer, duduk [Armenian oboe] Ă„ska, mothĂ„ll, vattentelefon … Det var jĂ€ttekul!

Du har vunnit Hollywood Music in Media Award för bĂ€sta videospelresultat och har nominerats till mĂ„nga andra, inklusive fem Ă„rliga Game Music Awards och The ASCAP, Composer’s Choice Award. Vilken betydde mest för dig?
Jag mÄste sÀga Hollywood Music in Media Award, delvis för att jag delade den med nÄgra underbara kollegor, varav en ocksÄ rÄkar vara min man, Craig Stuart Garfinkle.

Du arbetade med Pierce Brosnan, en landsmÀn, kan du prata om den hÀndelsen och hur den kom till?
Det finns ingen snĂ€llare eller generös sjĂ€l Ă€n Pierce Brosnan. 2011 lĂ€ste jag att staden Los Angeles, mitt adopterade hem, var tvungen att avbryta sin St. Patrick’s Day-parad pĂ„ grund av budgetnedskĂ€rningar. SĂ„ min man och jag bokade Royce Hall, anstĂ€llde en orkester och kör och bestĂ€mde oss för att producera en show som vi kallade “Detta Ă€r Irland” och nĂ„de ut till alla vĂ„ra irlĂ€ndska vĂ€nner att delta, inklusive Roma Downey – en annan helglig sjĂ€l. Hon lovade att lĂ€sa en dikt av sin vĂ€n, Nobelprisvinnaren Seamus Heaney och sa sedan till mig: “Jag pratade bara med Pierce Brosnan och sa till honom att han borde lĂ€sa nĂ„got för din show, hĂ€r Ă€r hans telefonnummer.”

Trevlig. HÀr Àr mobilnumret till en tidigare James Bond.
Vilken chock det var – att stirra pĂ„ numret som jag just skrev ned. Han kom och lĂ€ste en av mina favoritböcker – “PĂ„sk 1916” av William Butler Yeats, frĂ„n en första upplaga som köpts som en gĂ„va av [his wife], den lika generösa Keely Shaye Smith Brosnan. Vi har varit vĂ€nner sedan dess.

Slutligen Àr du i Doha för att dirigera videospel live den 31 januari. Kan du berÀtta vad som finns pÄ musikerens noter för det? Och hur mycket av förestÀllningen kommer du att dirigera dina egna kompositioner?
Den faktiska setlistan skulle vara privilegierad. Tommy har nÀra 300 stycken i VGL-biblioteket och han expanderar det stÀndigt. Det ger honom möjlighet att anpassa setlistan för varje konsert sÄ att han aldrig upprepar sig sjÀlv. NÀr det gÀller min egen musik i Doha vet jag att jag kommer att dirigera lite, men jag vet inte ens vilka delar förrÀn nÄgra veckor före konserten. Allt jag vet, efter att ha spelat in och spelat med Qatar Philharmonic Orchestra mÄnga gÄnger, vet jag att det kommer att bli en underbar förestÀllning och jÀttekul.