Moon Mania: The 8 Greatest Moon Games of All Time

Moon Mania: The 8 Greatest Moon Games of All Time

Det Àr svÄrt att tro att det har gÄtt 50 Är sedan Neil Armstrong först satte sin fot pÄ mÀnniskans mest populÀra kulturella metafor. Men det gjorde han, och det startade en underbar vÀrld av dator- och videospel som du fortfarande kan njuta av idag.

Sedan mĂ€nsklighetens gryning har mĂ€nniskor tittat upp pĂ„ mĂ„nen och funderat pĂ„ sĂ€tt att skapa videospel dĂ€r. DĂ€rför anledningen till Apollo-uppdragen pĂ„ 1960- och 70-talet – att tillhandahĂ„lla kulturellt foder för ett brett utbud av elektroniska underhĂ„llningsupplevelser som skulle spĂ€nna bĂ„de barn och vuxna under Ă„rtionden framöver.

SĂ„ lĂ„t oss ta en titt pĂ„ nĂ„gra av de största mĂ„nbaserade spelen genom tiderna. Jag pratar inte om spel med variationer av “mĂ„nen” i titeln som inte har mycket att göra med den faktiska mĂ„nen som en miljö – dvs Harvest Moon, PokĂ©mon: Moon, Sailor Moon, Lunar-serien. Nej, vi pratar om spel som Ă€ger rum pĂ„ eller runt sjĂ€lva jordens mĂ„ne. Detta Ă€r allvarlig vetenskaplig verksamhet.

Jag föreslÄr att den 20 juli ska vara en vÀrldsomfattande helgdag: Discovery Day. Medan du firar mÀnsklighetens största tekniska prestation i sommar, luta dig tillbaka, hÀll dig ett glas mÄn-nog och prova nÄgra av dessa klassiker, som utan tvekan kommer att hjÀlpa till att ringa in i den festliga andan av upptÀckten.

Annons

Moon Patrol (Arcade, 1982)

FörestÀll dig den extra komplexiteten i Apollo-uppdragen om NASA ocksÄ var tvungen att designa bevÀpnade mÄnvagnar för att ta ut arga rymdutlÀnningar. Vi kanske bara har stannat hemma.

Om vi ​​Äkte Ă€ndĂ„, kunde den fiktiva flygningen Apollo 30 ha sett mycket ut som Williams arkadklassiker Moon Patrol. Den hĂ€r titeln hittar ofta sin vĂ€g in i retro-spelsamlingar av god anledning: Det Ă€r en rolig och utmanande sidrullning av markbunden skytt dĂ€r du mĂ„ste skjuta fiender och hinder som visas framför och ovanför dig, samt hoppa över kratrar i mĂ„nytan . Spelet innehĂ„ller imponerande parallax bakgrundslandskap i tre lager och underhĂ„llande musik. BĂ€st av allt Ă€r Neil Armstrongs fiktiva bror Todd förmodligen i cockpiten.

Putt-Putt gÄr till mÄnen (MS-DOS, 1993)

Älskade spelstjĂ€rna Putt-Putt tog sig in i en lĂ„ng serie klassiska barns pek-och-klicka-Ă€ventyrsspel pĂ„ 1990-talet och början av 2000-talet. I sin andra utflykt befinner sig Putt-Putt pĂ„ mĂ„nen tack vare ett fyrverkeri. VĂ€l dĂ€r mĂ„ste han navigera genom pussel nĂ€r han försöker hitta bitarna i ett raketfartyg som kan ta honom tillbaka till jorden. LĂ€ngs vĂ€gen möter Putt-Putt tvĂ„huvade utomjordingar, en kosmisk middag och en övergiven mĂ„nrover (bland andra nyckfulla lĂ€ckerheter). För ett spel av denna Ă„rgĂ„ng Ă€r det frodigt animerat och till och med röstövergĂ„ngar, och det Ă€r ett tidlöst spel för smĂ„ barn och förĂ€ldrar att spela tillsammans.

Voyage: Inspirerad av Jules Verne (Windows, 2005)

Som ett peka-och-klicka-rymdÀventyr 1865 drar Voyage mycket frÄn författarna Jules Verne och HG Wells. Du kommer att se massor av steampunk-pussel och fantastiskt frÀmmande liv, inklusive fÀrgglada vÀxter och en ras av underjordiska mÄnvarelser som kallas Seleniterna.

Precis som Myst skildrar Voyage sin vÀrld genom detaljerad för renderad grafik som ger en unik karaktÀr till spelet. Till skillnad frÄn Myst kan spelaren vrida kameran 360 grader pÄ varje plats, vilket ger en mycket uppslukande upplevelse frÄn en titel frÄn 2005-eran. Jag spelade genom Voyage bara nÄgra Är efter utgivningen, och jag gillade det ganska mycket.

Disneys DuckTales (NES, 1989)

Visst, denna högt ansedda NES-plattformsspel handlar inte helt om mÄnen, men den har en anmÀrkningsvÀrd scen pÄ vÄr stora naturliga satellit. Som vanligt har Joakim inga problem att hoppa runt pÄ sin pogo-sockerrör medan han vÀnder sig mot kosmiska onda i och runt en mÄnbas. Och vem kan glömma den fÀngslande musiken? Det Àr tur för vÄra ÀndamÄl att ett sÄdant fantastiskt spel ocksÄ involverar viss mÄnskattejakt. NÄgon ursÀkt för att spela DuckTales igen Àr bra.

Lunar Rescue (Arcade, 1979)

SlĂ€ppt ett Ă„r efter Taito’s Space Invaders delar företagets Lunar Rescue ett liknande rymdbaserat tema och teknisk bas. Det spelar ungefĂ€r ett kors mellan Lunar Lander och dess mycket populĂ€ra föregĂ„ngare. Du styr ett skepp som mĂ„ste rĂ€dda sex astronauter som Ă€r strandade pĂ„ mĂ„nen. För att göra det mĂ„ste du manövrera din landare ner genom hinder i syfte att landa pĂ„ olika steniga platĂ„er. NĂ€r du vĂ€l har landat och samlat en astronaut mĂ„ste du flyga tillbaka till moderfartyget, skjuta eller undvika fiender pĂ„ vĂ€gen.

Lunar Rescue tog aldrig riktigt fart, kanske överskuggas av mer populÀra slÀpp som Ataris Asteroids och den fortsatta Space Invaders-manien. Men det Àr fortfarande ett roligt spel som fick flera hemdatorbaserade kloner pÄ 1980-talet.

Moonbase (IBM PC, 1990)

Om du Ă€r ett fan av Sim City presenterar jag för dig … Sim City On The Moon.

Okej, det Àr inte den officiella titeln, men Moonbase spelar vÀldigt lik Maxis berömda stadsbyggnadssim. Naturligtvis bygger du istÀllet för att bygga en stad en bas pÄ mÄnen. Kritiker fick den hÀr titeln bra nÀr den slÀpptes, och det Àr fortfarande vÀrt att spela idag om du Àlskar retro-rymdspel med ett semi-realistiskt tema. Moonbase fick ocksÄ utgÄvor för Amiga och Macintosh och en uppdaterad 1993-version som heter Lunar Command.

Moon Chronicles (Nintendo 3DS, 2014)

Redan 2008 lanserade Texas-baserade utvecklare Renegade Kid en vÄgig 3D-personers shooter för Nintendo DS handhÄllna konsol som heter Moon. Den anvÀnde pekskÀrmen för att sikta och packade respektabelt spel och grafik trots systemets begrÀnsningar. Sex Är senare uppdaterade Renegade Kid Moon för Nintendo 3DS som Moon Chronicles och lade till förbÀttrad grafik och nÄgra andra funktioner under vÀgen.

Moon Chronicles Àr en av fÄ förstapersonsskyttar pÄ 3DS, vilket gör det till en unik upplevelse som Àr vÀrt att spela minst en gÄng. Det förmedlar en bra rymd-skrÀck kÀnsla, med en fin blandning av sci-fi och realistiska element för att hÄlla dig vakt nÀr du rÀknar med att sprÀnga nÀsta frÀmling runt hörnet.

Lunar Lander (Arcade, 1979)

Och sist men inte minst, vi har farfar till alla mÄnspel, Lunar Lander. Detta spel fick sin början som en textbaserad minidator skapad av gymnasieelever Jim Storer redan 1969, fick en grafisk uppdatering för en mainframe-terminal 1973 och hittade sedan vÀgen till allmÀnheten i stort genom en vektorgrafikversion skapad av Atari för arkader 1979. (Med ytterligare variationer pÄ vÀgen.) Sedan dess har Lunar Lander klonats hundratals gÄnger pÄ dussintals olika plattformar.

Vad gör du i Lunar Lander? Du försöker landa pĂ„ mĂ„nen. Dina tre frĂ€msta fiender Ă€r gravitation, brĂ€nslenivĂ„ och tröghet. Med realistisk eller semi-realistisk fysik kan det vara ganska svĂ„rt att navigera din LEM till en sĂ€ker landning pĂ„ ytan. Men om du lyckas lyckas Ă€r det en enastĂ„ende tillfredsstĂ€llande, beroendeframkallande spĂ€nning – en som sĂ€llan matchades i andra spel dĂ„.

Bygg med Lego’s Apollo 11 Lunar Lander

Vill du ta hand om en Moon Lander? Lego har samarbetat med NASA för att skapa en byggnadssats av 1.087 delar av Apollo 11 Lunar Lander. Det presenterar ocksĂ„ sju nya Lego City Space-byggsatser inspirerade av NASAs framtida uppdrag att utforska – och bygga – pĂ„ Mars.

Vidare lÀsning