Moon Mania: The 8 Greatest Moon Games of All Time

Det är svårt att tro att det har gått 50 år sedan Neil Armstrong först satte sin fot på människans mest populära kulturella metafor. Men det gjorde han, och det startade en underbar värld av dator- och videospel som du fortfarande kan njuta av idag.

Sedan mänsklighetens gryning har människor tittat upp på månen och funderat på sätt att skapa videospel där. Därför anledningen till Apollo-uppdragen på 1960- och 70-talet – att tillhandahålla kulturellt foder för ett brett utbud av elektroniska underhållningsupplevelser som skulle spänna både barn och vuxna under årtionden framöver.

Så låt oss ta en titt på några av de största månbaserade spelen genom tiderna. Jag pratar inte om spel med variationer av “månen” i titeln som inte har mycket att göra med den faktiska månen som en miljö – dvs Harvest Moon, Pokémon: Moon, Sailor Moon, Lunar-serien. Nej, vi pratar om spel som äger rum på eller runt själva jordens måne. Detta är allvarlig vetenskaplig verksamhet.

Jag föreslår att den 20 juli ska vara en världsomfattande helgdag: Discovery Day. Medan du firar mänsklighetens största tekniska prestation i sommar, luta dig tillbaka, häll dig ett glas mån-nog och prova några av dessa klassiker, som utan tvekan kommer att hjälpa till att ringa in i den festliga andan av upptäckten.

Annons

Moon Patrol (Arcade, 1982)

Föreställ dig den extra komplexiteten i Apollo-uppdragen om NASA också var tvungen att designa beväpnade månvagnar för att ta ut arga rymdutlänningar. Vi kanske bara har stannat hemma.

Om vi ​​åkte ändå, kunde den fiktiva flygningen Apollo 30 ha sett mycket ut som Williams arkadklassiker Moon Patrol. Den här titeln hittar ofta sin väg in i retro-spelsamlingar av god anledning: Det är en rolig och utmanande sidrullning av markbunden skytt där du måste skjuta fiender och hinder som visas framför och ovanför dig, samt hoppa över kratrar i månytan . Spelet innehåller imponerande parallax bakgrundslandskap i tre lager och underhållande musik. Bäst av allt är Neil Armstrongs fiktiva bror Todd förmodligen i cockpiten.

Putt-Putt går till månen (MS-DOS, 1993)

Älskade spelstjärna Putt-Putt tog sig in i en lång serie klassiska barns pek-och-klicka-äventyrsspel på 1990-talet och början av 2000-talet. I sin andra utflykt befinner sig Putt-Putt på månen tack vare ett fyrverkeri. Väl där måste han navigera genom pussel när han försöker hitta bitarna i ett raketfartyg som kan ta honom tillbaka till jorden. Längs vägen möter Putt-Putt tvåhuvade utomjordingar, en kosmisk middag och en övergiven månrover (bland andra nyckfulla läckerheter). För ett spel av denna årgång är det frodigt animerat och till och med röstövergångar, och det är ett tidlöst spel för små barn och föräldrar att spela tillsammans.

Voyage: Inspirerad av Jules Verne (Windows, 2005)

Som ett peka-och-klicka-rymdäventyr 1865 drar Voyage mycket från författarna Jules Verne och HG Wells. Du kommer att se massor av steampunk-pussel och fantastiskt främmande liv, inklusive färgglada växter och en ras av underjordiska månvarelser som kallas Seleniterna.

Precis som Myst skildrar Voyage sin värld genom detaljerad för renderad grafik som ger en unik karaktär till spelet. Till skillnad från Myst kan spelaren vrida kameran 360 grader på varje plats, vilket ger en mycket uppslukande upplevelse från en titel från 2005-eran. Jag spelade genom Voyage bara några år efter utgivningen, och jag gillade det ganska mycket.

Disneys DuckTales (NES, 1989)

Visst, denna högt ansedda NES-plattformsspel handlar inte helt om månen, men den har en anmärkningsvärd scen på vår stora naturliga satellit. Som vanligt har Joakim inga problem att hoppa runt på sin pogo-sockerrör medan han vänder sig mot kosmiska onda i och runt en månbas. Och vem kan glömma den fängslande musiken? Det är tur för våra ändamål att ett sådant fantastiskt spel också involverar viss månskattejakt. Någon ursäkt för att spela DuckTales igen är bra.

Lunar Rescue (Arcade, 1979)

Släppt ett år efter Taito’s Space Invaders delar företagets Lunar Rescue ett liknande rymdbaserat tema och teknisk bas. Det spelar ungefär ett kors mellan Lunar Lander och dess mycket populära föregångare. Du styr ett skepp som måste rädda sex astronauter som är strandade på månen. För att göra det måste du manövrera din landare ner genom hinder i syfte att landa på olika steniga platåer. När du väl har landat och samlat en astronaut måste du flyga tillbaka till moderfartyget, skjuta eller undvika fiender på vägen.

Lunar Rescue tog aldrig riktigt fart, kanske överskuggas av mer populära släpp som Ataris Asteroids och den fortsatta Space Invaders-manien. Men det är fortfarande ett roligt spel som fick flera hemdatorbaserade kloner på 1980-talet.

Moonbase (IBM PC, 1990)

Om du är ett fan av Sim City presenterar jag för dig … Sim City On The Moon.

Okej, det är inte den officiella titeln, men Moonbase spelar väldigt lik Maxis berömda stadsbyggnadssim. Naturligtvis bygger du istället för att bygga en stad en bas på månen. Kritiker fick den här titeln bra när den släpptes, och det är fortfarande värt att spela idag om du älskar retro-rymdspel med ett semi-realistiskt tema. Moonbase fick också utgåvor för Amiga och Macintosh och en uppdaterad 1993-version som heter Lunar Command.

Moon Chronicles (Nintendo 3DS, 2014)

Redan 2008 lanserade Texas-baserade utvecklare Renegade Kid en vågig 3D-personers shooter för Nintendo DS handhållna konsol som heter Moon. Den använde pekskärmen för att sikta och packade respektabelt spel och grafik trots systemets begränsningar. Sex år senare uppdaterade Renegade Kid Moon för Nintendo 3DS som Moon Chronicles och lade till förbättrad grafik och några andra funktioner under vägen.

Moon Chronicles är en av få förstapersonsskyttar på 3DS, vilket gör det till en unik upplevelse som är värt att spela minst en gång. Det förmedlar en bra rymd-skräck känsla, med en fin blandning av sci-fi och realistiska element för att hålla dig vakt när du räknar med att spränga nästa främling runt hörnet.

Lunar Lander (Arcade, 1979)

Och sist men inte minst, vi har farfar till alla månspel, Lunar Lander. Detta spel fick sin början som en textbaserad minidator skapad av gymnasieelever Jim Storer redan 1969, fick en grafisk uppdatering för en mainframe-terminal 1973 och hittade sedan vägen till allmänheten i stort genom en vektorgrafikversion skapad av Atari för arkader 1979. (Med ytterligare variationer på vägen.) Sedan dess har Lunar Lander klonats hundratals gånger på dussintals olika plattformar.

Vad gör du i Lunar Lander? Du försöker landa på månen. Dina tre främsta fiender är gravitation, bränslenivå och tröghet. Med realistisk eller semi-realistisk fysik kan det vara ganska svårt att navigera din LEM till en säker landning på ytan. Men om du lyckas lyckas är det en enastående tillfredsställande, beroendeframkallande spänning – en som sällan matchades i andra spel då.

Bygg med Lego’s Apollo 11 Lunar Lander

Vill du ta hand om en Moon Lander? Lego har samarbetat med NASA för att skapa en byggnadssats av 1.087 delar av Apollo 11 Lunar Lander. Det presenterar också sju nya Lego City Space-byggsatser inspirerade av NASAs framtida uppdrag att utforska – och bygga – på Mars.

Vidare läsning

Relaterade Artiklar

Back to top button