Mobilt internet är sannolikt den främsta drivkraften för strategier för telekomföretag: Experter

spektrumauktion, telekom spektrumauktion, telekom spektrum, indien telekom, telekom auktion, tekniska nyheter (Representationsbild)

Experter och industriövervakare tror att mobilt internet kommer att vara den främsta drivkraften för strategier i den största spektrumförsäljningsrundan som någonsin startade på lördag. Regeringen sätter 2 354,55 MHz luftvågor över sju frekvenser under hammaren, som alla kan användas för att distribuera höghastighets 4G-LTE-tjänster.

Till reservpris är hela spektrumkvanten värt Rs 5,66 lakh crore.

Det enda tidigare tillfället när en liknande mängd spektrum som kunde användas för datatjänster slogs ut på auktion var 2010, då luftvågor för användning av mobilt internet auktionerades ut för första gången, vilket resulterade i intäkter till ett värde av 1,67 lakh crore för statskassan.

”Röst är passé nu, den här gången kommer fokus att ligga kring data. Man får inte underskatta auktionerna för 2010, för det var det första steget. Om tillräckligt spektrum sades ut på auktion då hade de etablerade aktörerna haft en Indien-ståndpunkt om data, och de skulle ha varit i en mycket bättre situation med avseende på data. Den som inte bjuder den här gången för att bygga vidare på data kommer att avstå från sin ställning till någon annan, säger Sanjay Kapoor, tidigare vd för Bharti Airtel.

För datatjänster är bandet som anses vara det mest premium 700 MHz på grund av dess utbredningsegenskaper
som gör det mer effektivt än andra band som gör det möjligt för högre penetrationsförmåga inuti byggnader.

Emellertid anser branschen att det pris till vilket regeringen avser att sälja luftvågor i nämnda frekvens är mycket högt. Telekom har också sagt att det tekniska ekosystemet inte bara är i början utan det faktum att avledning av kapitalutgifter till förvärv av spektrum i 700 MHz skulle begränsa deras förmåga att investera i utbyggnad av nät där de redan håller luftvågor.

Telekomkommissionen har godkänt ett rekordhögt baspris på 11 485 cr per MHz för 700 MHz-bandet, och om allt tillgängligt kvantum under denna frekvens säljs till det pris som Trai föreslår, kan det ensamma ge en
jättestor Rs 4 lakh crore.

COAI generaldirektör Rajan Mathews, som inte förväntar sig mycket efterfrågan i 700 MHz-bandet, sa att den höga prispunkten skulle ha gjort försäljningen av detta band utmanande, varför regeringen var tvungen att göra alternativa ändringar för att stimulera företag att bjuda på Det.

”Det finns en möjlighet att NIA var strukturerat på det sättet eftersom de visste att med tanke på prispunkten för 700 MHz-spektrumet skulle det vara en utmaning. Så de justerade betalningsvillkoren för att stimulera telekom. Men detta kommer inte att förändra efterfrågan, eftersom operatörerna kan dra nytta av ekonomiskt på kortare sikt, men den takt som erbjuds är inte den bästa, säger Mathews.

Kapoor sa att även om 700 MHz-bandet var mycket potent, så var det inte mycket aptit hos operatörer att gå för det. “700 MHz är fortfarande ett mycket dyrt spektrum. Kassaflöden kan ha minskat när det gäller betalningsvillkor, men det är mycket dyrt med tanke på operatörernas befintliga avkastning”, sa han.

”Endast i vissa kretsar ligger priset nära 900 MHz, men en operatör vill inte köpa det bara i några få kretsar och bygga ekosystemet där, stordriftsfördelar kommer inte att vara till företagets fördel. Enligt min mening skulle operatörer ge det ett pass den här gången. Jio, om alls, kanske vill stärka sin byggnadskapacitet, kan gå för 800 MHz, ”tillade Kapoor.

En analytiker med ett ledande konsultföretag föreslog att 3G-ekosystemet inte skulle avskrivas och att det skulle förbli en viktig aspekt.

”Som en strategi efter auktionen kan operatörer bestämma om de vill lansera 3G eller 4G, men det kommer definitivt att bli en datadriven auktion. Tekniken beror på hur de ser att intäkterna kommer cirkelvis från varje teknik, säger Rishi Tejpal från Gartner.

Kapoor föreslog att medan Jio kanske vill samla in mer kapacitet i 800 MHz, så måste Airtel, Idea och Vodafone välja mellan att placera satsningar på 3G eller 4G eller båda.

Han sa att Idea kanske inte har tillräckligt med pengar för att satsa på båda, men Vodafone Indien, på grund av den senaste tidens infusion av 7 miljarder dollar från moderbolaget, kan ha lyxen att investera i både mobil internetteknik.

Relaterade Artiklar

Back to top button