Missbrukade ett socialt nÀtverk dina data? FÀngelse Dess VD, Senator sÀger

 Missbrukade ett socialt nÀtverk dina data?  FÀngelse Dess VD, Senator sÀger

En ny proposition vill skicka tekniska chefer till fÀngelse i upp till 20 Är om de ljuger om sina företags datapraxis.

Det hĂ„rda straffet Ă€r en del av “Mind Your Own Business Act”, en ny integritetsproposition, amerikansk senator Ron Wyden (D-Ore.), Som presenterades pĂ„ torsdag. FĂ€ngelsestraffet Ă€r avsett att avskrĂ€cka teknikföretag och deras företagsledning frĂ„n att missbruka mĂ€nniskors personuppgifter.

NĂ€r Wyden tillkĂ€nnagav rĂ€kningen, ropade Wyden specifikt ut Facebook, som fick ett bötesbelopp pĂ„ 5 miljarder dollar i juli för krĂ€nkning av sekretess i samband med Cambridge Analytica-skandalen. Vid den tiden slĂ€ngde Wyden den böten som en “Ă€lsklingavtal” som inte lyckades hĂ„lla Facebook och VD Mark Zuckerberg ansvariga för missbruk av data.

“Mark Zuckerberg tar inte amerikanernas integritet pĂ„ allvar om han inte kĂ€nner personliga konsekvenser. Ett slag pĂ„ handleden frĂ„n FTC kommer inte att göra jobbet, sĂ„ under min rĂ€kning skulle han fĂ„ fĂ€ngelsestraff för att ljuga för regeringen,” USA: s senator sa i ett uttalande idag.

Mark Zuckerberg tar inte amerikanernas integritet pÄ allvar om han inte kÀnner personliga konsekvenser för att ljuga om hans misslyckande med att skydda dina uppgifter.

Jag introducerade just ett lagförslag som skulle sÀtta execs i fÀngelse nÀr de ljuger för regeringen om hur de skyddar konsumenternas data. https://t.co/HyftNQfweY

– Ron Wyden (@RonWyden) 17 oktober 2019

Enligt Wydens rÀkning mÄste större företag som lagrar personlig information frÄn mer Àn 50 miljoner konsumenter lÀmna en Ärlig dataskyddsrapport till FTC som visar att de följer amerikanska sekretessregler. Om ledande befattningshavare i företaget nÄgonsin upptÀcks ljuga om nÄgot i rapporten har FTC makten att fÀngsla dem i 10 till 20 Är. Företagen kan ocksÄ drabbas av böter pÄ upp till 4 procent av sina totala Ärliga intÀkter för integritetsintrÄng. Dessutom kan skatteböter tas ut mot företag om företagsledningen ligger om deras integritetsskydd.

Enligt Wyden Ă€r lagstiftningen utformad för att skapa det “starkaste skyddet nĂ„gonsin” för amerikaner pĂ„ deras privata digitala data. För att göra detta krĂ€ver lagförslaget skapandet av ett nationellt “Do Not Track” -system sĂ„ att amerikanska konsumenter enkelt kan be företag och onlineannonsörer att sluta samla in och dela sina personuppgifter. Samma system kommer att göra det möjligt för konsumenter att granska vilken personlig information företag har och vem den delas med.

Intressant Ă€r att Wydens lagstiftning krĂ€ver att stora teknikföretag som tjĂ€nar pengar genom att sĂ€lja eller dela konsumentinformation för att skapa en “integritetsvĂ€nlig version av sin produkt, för vilken de kan ta ut en rimlig avgift.” LĂ„ginkomstkonsumenter som Ă€r berĂ€ttigade till FCC: s Lifeline-program behöver inte betala.

Om Wydens rÀkning har nÄgon chans att faktiskt passera ÄterstÄr att se. BÄde demokratiska och republikanska lagstiftare har emellertid slÀngit de stora teknikföretagen i en rad olika frÄgor, inklusive dataskydd, moderering av innehÄll och om de har för mycket makt över den digitala ekonomin. Facebook stÄr inför antitrustprober frÄn federala tillsynsmyndigheter och generaladvokater.

Facebook svarade inte omedelbart pÄ en begÀran om kommentarer om Wydens rÀkning.