Miljardärbröder från Indien bygger system för att ta sig an Slack

Slack, Flock, Flock rival, Slack messaging app, Microsoft Tonårsentreprenören Bhavin Turakhia lägger miljoner av sina egna pengar på att bygga en rival till Slack och andra kontorsmeddelandeplattformar.

En tonårsentreprenör som blev miljonär år 20 innan han delade en miljard dollar förmögenhet vid 36, Bhavin Turakhia är inte rädd för att tänka stort. Nu lägger han 45 miljoner dollar av sina egna pengar på att bygga en rival till Slack och andra kontorsmeddelandeplattformar.

Flock, en molnbaserad teamsamarbetstjänst, har lockat 25 000 företagsanvändare och kunder inklusive Tim Hortons, Whirlpool och Princeton University. Det är en marknad som redan har väckt intresse från globala teknikjättar Facebook Inc., Amazon.com Inc. och Microsoft Corp.

Den här gången förra året hade få hört talas om Bhavin och hans yngre bror Divyank. Det förändrades när de sålde sitt reklamteknikföretag Media.net, med kunder som Yahoo, CNN och New York Times, till ett kinesiskt konsortium för 900 miljoner dollar. Kontantavtalet katapulterade duon från bara miljonärer till de superrikes led.

“Jag vill göra Flock större och bättre än någonting jag har byggt förut”, sa Bhavin Turakhia, i sin mörka Levi’s T-shirt och Puma-träningsbyxor, på sina Bangalore-kontor.

Medan bröderna byggde upp Media.net tillsammans driver Bhavin nu Flock personligen medan Divyank fokuserar på att växa reklamverksamheten under sina nya ägare.

Flock presenteras som ett sätt att dela idéer i realtid samtidigt som man avskaffar kommunikationshierarkier, till ett billigare pris än konkurrerande tjänster. Dess fria version integrerar verktyg som en att göra-lista och en polling-app som team kan dela med varandra samtidigt som användarna kan kalla till en Uber eller delta i ljud- och videokonferenser. Populära appar som Trello, Twitter, Mailchimp och Google Drive kan kombineras med plattformen, sa han.

Slack, Flock, Flock rival, Slack messaging app, Microsoft Flock har siktat på att störa ett segment där Slack och Microsoft har utsatts för påståenden, säger Neha Dharia, senioranalytiker på Ovum Ltd och dess globala specialist för spårning av affärssamarbete och kommunikationsprodukter.

Flock har siktat på att störa ett segment där Slack och Microsoft har utsatts för påståenden, säger Neha Dharia, senioranalytiker på Ovum Ltd och dess globala specialist för spårning av affärssamarbete och kommunikationsprodukter. Flocks månadsavgifter är $ 3 per användare för sin premiumversion medan Slacks avgifter per användare börjar från $ 6,67, enligt dess webbplats. Båda erbjuder en gratis plan.

“När det gemensamma meddelandefältet blir hetare, prissätter Flock sig aggressivt och kämpar för marknadsandelar”, säger Dharia, som sa att det är för tidigt att veta om det kan bli en jätte mördare. “Turakhia måste fortsätta att förnya och integrera teknik som artificiell intelligens för att hålla jämna steg med större konkurrenter.”

Entreprenörens avslappnade klänning är ingen sartorial quirk. Hans garderob består av 140 identiska kläder för att avskaffa oseriösa beslut, som att välja vad man ska bära eller äta varje dag, för att göra honom mer produktiv någon annanstans, sa han. En uppsättning formella kläder förvaras på kontoret för regeringsmöten och klientmiddagar. Turakhias föddes och växte upp i en medelklass-Mumbai-familj och deras far var en revisor. Bhavin, som är två år äldre än Divyank, började programmera vid 10 års ålder och skulle sluka datorböcker och till och med undervisa sina lärare i avancerade programmeringsspråk. För att förstå hans idol Bill Gates strategi läste han ett dussin böcker om Microsofts grundare och skulle så småningom få en ingenjörsexamen.

Bröderna startade upp Directi-gruppen med ett lån på 500 dollar från sin far när Bhavin fortfarande var 17, köpte serverutrymme och domännamn i USA 1994 blev det Indiens första ackrediterade domänregistrator och ett decennium senare sålde fyra produktföretag till USA- baserade webbhotell Endurance Group för 160 miljoner dollar.

Slack, Flock, Flock rival, Slack messaging app, Microsoft Tonårsentreprenör som blev miljonär 20 år innan han delade en miljard dollar förmögenhet vid 36, Bhavin Turakhia är inte rädd för att tänka stort.

Bhavin Turakhia har tagit sitt mantra om produktivitet till andra delar av sitt liv genom att replikera sina arbetsytor hemma och på kontor i Mumbai, Dubai, London och Los Angeles, ända ner till samma stående skrivbord och specialbyggda stolar. För att vrida mer ur pendlingarna är hans bilar utrustade med skräddarsydda skrivbord.

Hans portfölj består nu av fem företag förutom Flock, inklusive domännamnsregistrator Radix och Codechef, en konkurrenskraftig programmeringsplattform som hjälper studenter och proffs att testa och förbättra deras kodningsförmåga. Var och en är oberoende enheter i Directi och ingår i USA, Dubai och Storbritannien.

Liksom Turakhias tidigare startups har Flock inte en enda dollar i skuld eller riskkapital. Det står i kontrast till fyra år gamla Slack, som stöds av SoftBank Group Corp. och Accel Partners och förra månaden sägs höja 250 miljoner dollar till en värdering på mer än 5 miljarder dollar.

Medan den första generationen av indiska teknikföretag ofta är kopior av framgångsrika rivaler, är det inte dåligt, säger Vivek Wadhwa, före detta teknikentreprenör och framstående stipendiat vid Carnegie Mellon University’s College of Engineering i Silicon Valley.

“Det är det bästa sättet för dem att komma igång och lära sig, och även kinesiska företagare började kopiera och nu förnyar de sig”, säger Wadhwa, som förväntar sig att indiska företagare som Turakhia utmanar etablerade rivaler.

Kritik om att vara en copycat bryter inte Bhavin och det gör inte heller Slacks högt profilerade investerare och höga värdering.

“Jag har alltid kommit sent till segment: Jag var åtta år efter resten av marknaden för webbhotell och tio år efter i kontextuell reklam men mina startups arbetade sig in i topp fem,” sa han.

Relaterade Artiklar

Back to top button