Microsoft vinner $ 10 miljarder Pentagon Cloud Contract, Amazon tappar

Microsoft vinner $ 10 miljarder Pentagon Cloud Contract, Amazon tappar

Den amerikanska regeringen har tilldelat Microsoft ett massivt kontrakt pÄ 10 miljarder dollar för att driva Pentagons molnÀtverk.

PĂ„ fredag ​​valde försvarsdepartementet Microsoft för Joint Enterprise Defense Infrastructure-kontraktet, Ă€ven kĂ€nt som JEDI. Som en del av affĂ€ren kommer Redmond att leverera cloud computing för Pentagon under det kommande decenniet.

JEDI-avtalet krÀver att Microsofts Azure-tjÀnst ska tillhandahÄlla ett snabbt online-nÀtverk för att driva amerikanska militÀra operationer. Molninfrastrukturen mÄste ocksÄ kunna försvara sig mot de mest sofistikerade cyberattackerna samtidigt som det underlÀttar tillgÄngen till AI-drivna algoritmer för försvarsanalysÀndamÄl.

Nyheten höjer ögonbrynen eftersom Microsofts rival i molndatorn, Amazon, ansÄgs vara den frÀmsta löparen för JEDI-kontraktet, enligt Men redan i juli sa president Trump att han övervÀger att ingripa för att tilldela JEDI-kontraktet, med hÀnvisning till klagomÄl frÄn andra budgivare, inklusive Microsoft, Oracle och IBM.

Det Àr ingen hemlighet att Trump inte Àr ett fan av Amazon VD Jeff Bezos. Presidenten har anklagat e-handelsjÀtten för att sÀtta tusentals ÄterförsÀljare ur spel utan att betala sin skÀliga andel i skatt. Dessutom har Trump kritiserat rapporteringen frÄn en tidning som Bezos Àger.

Hittills har försvarsdepartementet inte förklarat varför Microsoft vann kontraktet. Avdelningens uttalande sĂ€ger bara: “Alla anbudsgivare behandlades rĂ€ttvist och utvĂ€rderades konsekvent med uppmaningens angivna utvĂ€rderingskriterier. Innan utmĂ€rkelsen tilldelades avdelningen med DOD-inspektören, som informerade beslutet att fortsĂ€tta.”

Som svar pĂ„ att tappa kontraktet sa en Amazon-talesman: “Vi Ă€r förvĂ„nade över denna slutsats. AWS (Amazon Web Services) Ă€r den tydliga ledaren inom molntjĂ€nster, och en detaljerad bedömning enbart om de jĂ€mförande erbjudandena leder klart till en annan slutsats. ” Företaget övervĂ€ger ocksĂ„ en juridisk utmaning för kontraktet pĂ„ grund av Trumps eventuella ingripande, enligt Bloomberg.

NÀr det gÀller Microsoft Àr kontraktet en stor vinst för dess Azure cloud computing-tjÀnst. Men företagets arbete med JEDI kan ocksÄ locka till större granskning och till och med protestera mot företagets verksamhet med den amerikanska militÀren. I februari publicerade en grupp Microsoft-anstÀllda ett öppet brev som motsatte sig företaget som levererar sin HoloLens-teknik till den amerikanska armén över oro för att headseten kommer att anvÀndas för att utföra krigföring.

Hittills har Microsoft inte kommenterat kontraktet.

I framtiden sa Försvarsdepartementet att det förvĂ€ntar sig att fler molndatorkontrakt kommer att erbjudas. “DOD kommer att fortsĂ€tta att samarbeta nĂ€ra med industrin för att fĂ„ det bĂ€sta av kommersiell innovation att bĂ€ra för vĂ„r nations krigsförare,” tillade avdelningen.