Microsoft testar Windows 10-inloggningsalternativ som gör att lösenordet inte kan anvÀndas

Microsoft testar Windows 10-inloggningsalternativ som gör att lösenordet inte kan anvÀndas

Windows 10 tar ytterligare ett steg för att döda inloggningar med lösenord.

Den senaste versionen av förhandsgranskningen för operativsystemet, Insider Preview Build 18936 (20H1), innehĂ„ller ett nytt alternativ som heter “Gör din enhet lösenordslös”, som “byter alla Microsoft-konton pĂ„ din Windows 10-enhet till modern autentisering”, sa Redmond i onsdag blogginlĂ€gg.

IstÀllet tÀnds du med Microsofts program för ansiktsigenkÀnning, Windows Hello. Eller sÄ kan du anvÀnda en fingeravtryckssökning, ett PIN-nummer eller en USB-sÀkerhetsnyckel. FörÀndringen kommer att göra din dator nÀrmare en smartphone nÀr det gÀller att lÄsa upp Ätkomst.

För nĂ€rvarande rullas funktionen bara ut till en “liten del” av Windows Insider-anvĂ€ndare i snabbförhandsgranskningen. “Om vĂ€xeln inte visas för dig Ă€nnu, kom tillbaka om en vecka,” sa företaget. För att bli Insider kan du registrera dig pĂ„ Microsofts webbplats. Men varnas: förhandsgranskningsbyggnader kan vara buggiga.

I november förra Äret lade Redmond till alternativet att göra alla Microsoft-konton lösenfria genom att lÄta dig logga in med en USB-sÀkerhetsnyckel eller via Windows Hello. Tekniken fungerar genom att hÄlla den digitala kryptografiska nyckeln som behövs för att lÄsa upp dina onlinekonton lokalt till din enhet istÀllet för att överföra data över internet, vilket kan göra det sÄrbart för ett intrÄng eller en oavsiktlig lÀckage.

Inte alla kommer att ha en dator med en ansiktsigenkÀnningsaktiverad kamera eller en fingeravtryckslÀsare. SÄ du har ocksÄ möjlighet att skapa ett PIN-nummer. Det kan lÄta mindre sÀkert Àn ett lösenord. Men att registrera ett PIN-nummer skapar en mer komplex kryptografisk nyckel som Àr begrÀnsad till din dator och aldrig överförs via internet. Nyckeln kan sedan underteckna alla autentiseringsförfrÄgningar som behövs för att logga in pÄ dina konton.

“Den PIN-koden Ă€r vĂ€rdelös för nĂ„gon utan den specifika hĂ„rdvaran”, förklarar Microsoft pĂ„ en supportsida. “NĂ„gon som stjĂ€l ditt lösenord kan logga in pĂ„ ditt konto var som helst, men om de stjĂ€l din PIN-kod mĂ„ste de stjĂ€la din fysiska enhet ocksĂ„!”

I januari slÀppte företaget ocksÄ en Windows 10 Insider-byggnad som lÄter dig logga in pÄ dina PC- och Microsoft-konton med en SMS-kod som skickas till din smartphone.

För andra onlinetjÀnster kan du övervÀga att anvÀnda en lösenordshanterare för att hÄlla koll pÄ alla dina inloggningsuppgifter pÄ ett sÀkert sÀtt.