Microsoft testar Windows 10-inloggningsalternativ som gör att lösenordet inte kan användas

Windows 10 tar ytterligare ett steg för att döda inloggningar med lösenord.

Den senaste versionen av förhandsgranskningen för operativsystemet, Insider Preview Build 18936 (20H1), innehåller ett nytt alternativ som heter “Gör din enhet lösenordslös”, som “byter alla Microsoft-konton på din Windows 10-enhet till modern autentisering”, sa Redmond i onsdag blogginlägg.

Istället tänds du med Microsofts program för ansiktsigenkänning, Windows Hello. Eller så kan du använda en fingeravtryckssökning, ett PIN-nummer eller en USB-säkerhetsnyckel. Förändringen kommer att göra din dator närmare en smartphone när det gäller att låsa upp åtkomst.

För närvarande rullas funktionen bara ut till en “liten del” av Windows Insider-användare i snabbförhandsgranskningen. “Om växeln inte visas för dig ännu, kom tillbaka om en vecka,” sa företaget. För att bli Insider kan du registrera dig på Microsofts webbplats. Men varnas: förhandsgranskningsbyggnader kan vara buggiga.

I november förra året lade Redmond till alternativet att göra alla Microsoft-konton lösenfria genom att låta dig logga in med en USB-säkerhetsnyckel eller via Windows Hello. Tekniken fungerar genom att hålla den digitala kryptografiska nyckeln som behövs för att låsa upp dina onlinekonton lokalt till din enhet istället för att överföra data över internet, vilket kan göra det sårbart för ett intrång eller en oavsiktlig läckage.

Inte alla kommer att ha en dator med en ansiktsigenkänningsaktiverad kamera eller en fingeravtrycksläsare. Så du har också möjlighet att skapa ett PIN-nummer. Det kan låta mindre säkert än ett lösenord. Men att registrera ett PIN-nummer skapar en mer komplex kryptografisk nyckel som är begränsad till din dator och aldrig överförs via internet. Nyckeln kan sedan underteckna alla autentiseringsförfrågningar som behövs för att logga in på dina konton.

“Den PIN-koden är värdelös för någon utan den specifika hårdvaran”, förklarar Microsoft på en supportsida. “Någon som stjäl ditt lösenord kan logga in på ditt konto var som helst, men om de stjäl din PIN-kod måste de stjäla din fysiska enhet också!”

I januari släppte företaget också en Windows 10 Insider-byggnad som låter dig logga in på dina PC- och Microsoft-konton med en SMS-kod som skickas till din smartphone.

För andra onlinetjänster kan du överväga att använda en lösenordshanterare för att hålla koll på alla dina inloggningsuppgifter på ett säkert sätt.

Relaterade Artiklar

Back to top button