Microsoft Surface Pro X vs Apple iPad Pro: Vilken flaggskeppsplatta passar dig?

Microsoft Surface Pro X vs Apple iPad Pro: Vilken flaggskeppsplatta passar dig?

Vad gör en surfplatta för 2019? Vad Àr egentligen en dator? En 2-i-1? Tja, lÀgg Ät sidan vad du vet om nÄgon av dem, för Microsoft Surface Pro X och 2018 iPad Pro kan inte definieras i sÄdana absoluta termer. Med tillkÀnnagivandet av Microsofts nya elit Surface Pro X den hÀr veckan vid ett pressevenemang i New York City, har Redmond placerat iPad Pro helt i sitt hÄrkors, med sÀkerhetsfÄnget. Och medan Surface Pro X riktar sig till bÀrbara datorer Àr det deltidstablet / deltidsdatorfrÄgan som bara blev mer komplicerad.

För det första likheterna mellan de tvÄ. BÄda enheterna anvÀnder ett pekgrÀnssnitt som det viktigaste sÀttet du interagerar med dem. Var och en fungerar ocksÄ med sin egen penna: den valfria Apple Pencil i fallet med iPad Pro och den nya (och, förvÄnansvÀrt Ànnu dyrare) Surface Slim Pen för Surface Pro X. DÀrefter stöder bÄda löstagbara tangentbord som dubbelt sÄ mycket ett vikbart skÀrmskydd för enheten. NÀr det gÀller Surface Pro X har det nya vikbara tangentbordet (Äterigen en extra kostnad) en nisch mellan skÀrmen och tangentlayouten dÀr du kan stoppa Surface Slim Pen. Apples pennförvaring Àr mer tuff; den fÀster magnetiskt pÄ sidan av iPad Pro.

Det Àr dÀr de enkla analogierna mellan dessa tvÄ enheter slutar. Vilka Àr skillnaderna mellan dessa tvÄ nyckelplattor nÀr vi tittar pÄ dem sida vid sida? Vilken Àr rÀtt för skapare? För proffs? Och hur samlar de sig bara pÄ specifikationer? LÄt oss sÀtta Apple vs Microsoft, Cupertino vs. Redmond; en berÀttelse sÄ gammal som tiden, Ànnu en gÄng berÀttad i annan form och med olika karaktÀrer.

NyckelhÄrdvaran: Face-Off!

HĂ€r kan vi se att bara i specifikationerna skiljer ett antal skillnader iPad Pro och Surface Pro X, och nĂ„gra fler knyter ihop dem …

Microsoft Surface Pro X vs. Apple iPad Pro

Pixeldensiteten för skÀrmen pÄ bÄda surfplattorna Àr funktionellt identisk: 266 pixlar per tum (ppi) pÄ Surface Pro X: s PixelSense 3: 2-bildskÀrm, jÀmfört med 264ppi pÄ iPad Pro: s 4: 3 Liquid Retina Display. SÄ Àr skÀrmstorlekarna: 13 tum pÄ Pro X, kontra 12,9 tum pÄ iPad Pro.

Vid portrÀkning fördubblar Microsoft Surface Pro X iPad Pro: s laddning, med tvÄ USB Type-C-portar till iPad Pro: s, utan att rÀkna Surface Pro X: s Surface Connect-port för dockning. BÄda surfplattorna finns ocksÄ i bas-Wi-Fi-modeller, samt separata modeller kompletta med LTE-anslutning.

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 27

PÄ processfronten tillkÀnnagav Microsoft en helt ny processor som hittills Àr exklusiv för Surface Pro X: Microsoft SQ1. SQ1 utvecklades av Microsoft i ett nÀra partnerskap med Qualcomm och, med blotta ögat (och en rapport frÄn The Verge), ser ut att baseras pÄ samma plattform som 7nm Snapdragon 8cx. Den processorn har Ätta Kryo 495-kÀrnor som tickar vid 3GHz vardera, medan den integrerade Adreno 685 iGPU förmodligen kan matas ut uppÄt pÄ 2,1 teraflops under belastning, enligt samma rapport.

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 31

IPad Pro anvĂ€nder emellertid Apples anpassade A12X Bionic-chipset. Baserat pĂ„ en anpassad ARMv8-A 64-bitars Qualcomm-design, maximeras chipet vid 2,49 GHz för var och en av dess Ă„tta kĂ€rnor. NĂ€r iPad Pro lanserades var Apple angelĂ€gen om att fĂ„ fram uttalandet att A12X erbjöd “bĂ€ttre grafisk prestanda Ă€n en Xbox One S.” Medan det testas av tredje part Ă€r det svĂ„rt att faktiskt faststĂ€lla, eftersom inga hĂ„rda siffror Ă€r tillgĂ€ngliga för TFLOP-kraften i A12X’s iGPU, och det saknas relevanta riktmĂ€rken som kan jĂ€mföras över konsolspel och iPads. (Det Ă€r dock ganska imponerande om det Ă€r sant.)

Det Àr ocksÄ svÄrt att jÀmföra prestandan hos Surface Pro X och iPad Pro enbart pÄ hÄrdvaruspecifikationer. Deras totala hastighet, grafiska uteffekt och effektivitet kommer att skilja sig ganska markant beroende pÄ hur deras respektive operativsystem anvÀnder sig av det underliggande chipsetet. Dessutom har vi inte haft en chans att testköra SQ1 med undantag för lite fiol i ett trÄngt demo-rum. Mer kommer pÄ den fronten nÀr vi fÄr en i handen för granskning.

Operativ system

PÄ tal om det, nÀsta operativsystem. Microsoft Surface X Pro körs pÄ en standard, icke-modifierad version av Windows 10, vilket innebÀr att den hÀr surfplattan för alla ÀndamÄl ska kÀnnas som en bÀrbar dator medan du anvÀnder den. (FörbehÄll nedan.) IPad Pro, Ä andra sidan, körs pÄ en plattform helt och unikt. Apple omdirigerade nyligen (det vill sÀga i september) sitt mobiloperativsystem i tvÄ distinkta gafflar: iOS 13 (för anvÀndning pÄ iPhones) och iPadOS, för anvÀndning pÄ (du gissade det) nÀstan alla modeller av iPad, allt frÄn iPad Mini hela vÀgen upp till iPad Pro.

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 60

iPadOS slÀpptes för bara nÄgra dagar sedan, och tidiga recensioner Àr högt fiving det som en andra kommer för iOS-ekosystemet. (Se PCMags förhandsgranskning av operativsystemet.) IPadOS integrerar alla uppgraderingar av iOS 13, samtidigt som det implementerar ett antal förbÀttringar av livskvaliteten som gör operativsystemet mycket mer flexibelt nÀr en tangentbord / muskombination Àr ansluten.

Allt frÄn hemskÀrmen till appomkopplaren har strömlinjeformats för att passa nÀrmare en klassisk bÀrbar datorupplevelse, och som ett resultat Àr iPad nu tum, snarare Àn mil, frÄn att vara en enhet som helt kan ersÀtta behovet av en MacBook helt och hÄllet, Ätminstone för anvÀndare som Àr villiga att leva inom ekosystemet.

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 24

Windows 10 pÄ Surface Pro X Àr fortfarande Windows 10, men det finns nÄgra viktiga frÄgetecken hÀr pÄ grund av anvÀndningen av en ARM-baserad Snapdragon-processor. Vi krossade hur det hela fungerar i en artikel om Àmnet i slutet av förra Äret. NÀr detta skrivs har vi ingen anledning att tro att nÄgonting om hur appar kommer att hantera pÄ Pro X kommer att ha förÀndrats sedan dess, men med tanke pÄ prestanda för tidiga Snapdragon-implementeringar i Qualcomm-baserade bÀrbara datorer som Lenovo Yoga C630, vill vi verkligen för att se den nya SQ1-processorn i aktion innan du blir för upphetsad.

Kort sagt: De flesta Windows 10-appar ska fungera, vissa kanske inte, och andra kan vara tröga; i slutÀndan handlar det om individuellt utvecklarstöd för ARM-baserade processorer. Precis lika mycket beror det dock pÄ SQ1: s muskler, och vi ser fram emot ARM-brottning med den.

Pris: Börja med en Grand, sedan slÄ upp

Till ett baspris pÄ 999 USD för varje enhet, börjar dessa tvÄ tabletter hals-och-hals nÀr det gÀller vad de kommer att tillföra din plÄnbok. Med detta sagt Àr extra funktioner och tillbehör praktiskt taget obligatoriska med enheter som dessa. De sÀljs som nakna tabletter och allt Àr extra. SÄ det Àr dÀr skillnaderna verkligen börjar samlas.

Till exempel, Àven om det kan verka som att Surface Slim Pen borde komma i lÄdan med Surface X Pro (med tanke pÄ att det finns en liten hÄllare gjord för den i tangentbordet och allt), bÄde pennan och tangentbordet som den gÄr in i sÀljs separat för $ 144,99 respektive $ 139,99. Detta innebÀr att du fÄr en fullstÀndig installation av Surface X Pro, du kommer att spendera uppÄt pÄ 1 280 $ (före skatt).

IPad Pro, Ä andra sidan, börjar pÄ $ 799 för bas 11-tumsmodellen, och det gÄr upp till $ 999 för 12,9-tumsversionen. (Den senare storleken Àr den som Àr mest jÀmförbar med Surface Pro X.) HÀrifrÄn mÄste du lÀgga till ytterligare $ 129 för Apple Pencil och $ 169 för Apple för att fÄ en fullstÀndig bÀrbar datorliknande installation med en penna. -mÀrkt smarttangentbord. (Med detta sagt kan du hitta tangentbordsalternativ frÄn tredje part som Àr billigare.) Total kostnad för en liknande installation som Surface Pro X? $ 1 227 (före skatt), och det Àr med halva tillgÀngligt lagringsutrymme för bas Surface Pro X (64 GB i iPad Pro vs 128 GB i Surface).

Vilka ska du köpa?

Även om vi skulle ge ett fast svar hĂ€r Ă€r Surface Pro X fortfarande ett stort frĂ„getecken pĂ„ grund av den okĂ€nda meritlistan för Microsoft / Qualcomm SQ1-chipet. Men det bör Ă€ndĂ„ tilltala dem som Ă€r kopplade till Windows 10-ekosystemet och vill göra grundlĂ€ggande produktivitetsuppgifter. IPad Pro Ă€r spĂ€nnande med tanke pĂ„ Apples tydliga engagemang för nĂ€stan bĂ€rbar datorfunktionalitet, och det Ă€r fortfarande ett solidt val för kreativa typer som redan lever i iOS (och nu iPadOS) ekosystemet.

PÄ priset Àr det lite tvÀtt. BÄda Àr lika dyra, med extra kostnadstangentbord och stylus-tillÀgg krÀvs om du vill förvandla din surfplatta till nÄgot som en hel bÀrbar dator. En ytterligare övervÀgande i den riktningen Àr dock en strejk mot bÄda.

De dÀr ute som letar efter en fullstÀndig bÀrbar datorupplevelse, vilket innebÀr att anvÀnda dessa maskiner pÄ sprÄng, kan bli besvikna över bÄde Surface Pro X: s iPad Pro-design. Det beror pÄ att de inte Àr nÀstan lika stabila eller bekvÀma som traditionella bÀrbara datorer Àr nÀr de anvÀnds i ditt knÀ. BÄda behöver vanligtvis nÄgot slags skrivbord eller en stabil plan yta att sÀtta upp pÄ, pÄ grund av deras sparkstödsdesign. De tenderar att vackla i varv.

I slutÀndan kan vi inte avgöra vilken som Àr den rÀtta för dig förrÀn vi fÄr tag pÄ Microsoft Surface Pro X. Men vi kommer att ha en fullstÀndig recension av den surfplattan, tillsammans med alla prestandaspecifikationer och vÄr övergripande intryck av hur enheten jÀmförs med iPad Pro nÀr den lanserades i november i Är.