Microsoft Surface Laptop 3 kontra Apple MacBook Air: Vilken smart ultraportabel ska du köpa?

Microsoft Surface Laptop 3 kontra Apple MacBook Air: Vilken smart ultraportabel ska du köpa?

Bland ett hav av andra enhetsmeddelanden den 2 oktober visade Microsoft oss nÀsta generation av sin vanliga bÀrbara dator. PÄ PCMag tÀnkte vi mycket pÄ Surface Laptop 2 nÀr vi testade den, och nu förÀdlar Surface Laptop 3 en redan smidig maskin.

En ny twist, dock: Den hÀr gÄngen erbjuder Microsoft bÄde 13- och 15-tums modeller av sin flaggskeppsbÀrbar dator. Vi fokuserar hÀr pÄ den mindre modellen och dess huvudkonkurrent, Apple MacBook Air. Om du Àr ute efter en smal, bÀrbar bÀrbar dator med fullfjÀdrad datorkraft, finns det en god chans att du ska vÀlja mellan dessa tvÄ. LÄt oss dyka in och kolla skillnaderna mellan dem.

A Tale like Old as Time: Windows vs. macOS

Till att börja med Ă€r den mest uppenbara skillnaden: operativsystemen. För mĂ„nga köpare kommer beslutet mellan dessa tvĂ„ bĂ€rbara datorer redan att göras med OS, den gamla historien om Windows kontra macOS. Om du vet att du Ă€r nĂ„gon som behöver macOS för arbetsflöde eller personligt liv, eller vet att du mycket ogillar Windows (eller vice versa), kommer skillnaderna i maskinvarufunktioner inte att leda dig. ÄndĂ„ kan du vara nyfiken pĂ„ Microsofts nya produkt för att se hur de staplar upp.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums)

Jag kommer att hÄlla den hÀr delen kort och undvika att ompröva fördelarna med varje operativsystem, eftersom du vet vad du kan förvÀnta dig just nu. Fördelarna med nackdelar med Windows-bÀrbara datorer och MacBooks har diskuterats mycket genom Ären, och eftersom det hÀr Àr tvÄ standardrepresentanter för var och en har inte mycket förÀndrats. Till skillnad frÄn skillnaderna mellan, till exempel, en Surface Pro och en iPad, dessa Àr bÄda traditionella bÀrbara datorer som kör full-on datoroperativsystem, sÄ ingen halva mÄtt hÀr.

Vissa program körs (eller körs bĂ€ttre) bara pĂ„ ett eller annat operativsystem, och du kommer sannolikt att veta vad de Ă€r om du behöver anvĂ€nda dem. Om du inte gör det kan du vara sĂ€ker pĂ„ att alla vanliga, vardagliga uppgifter – produktivitetssaker, webbarbete, e-post, avslappnad spel – kan slutföras pĂ„ bĂ„da systemen. Kreativa proffs pĂ„verkas mest av applikationsspecifikationer, men det hĂ€r Ă€r i allmĂ€nhet professionella arbetsmaskiner, bara kapabla och bĂ€rbara bĂ€rbara datorer för allmĂ€n anvĂ€ndning. OS kommer sannolikt inte att göra eller bryta din upplevelse om du behöver en bĂ€rbar dator för att surfa pĂ„ nĂ€tet, titta pĂ„ filmer och kommunicera. Om du Ă€r osĂ€ker, gĂ„ till det operativsystem du Ă€r mer bekant med.

En unik guldfÀrg

För de obeslutna för vilka OS Àr mindre bekymmer, Àr det komponenterna och funktionerna som kommer att vara skillnadstillverkarna. Mellan Windows-bÀrbara datorer som förstÀrker sitt premiumhÄrdvaruspel och mer flytande appekosystem Àr frestelsen att vÀnda sidor större Àn nÄgonsin. I slutÀndan, om du lÀser detta och Àr nÄgon som Àr villig att vÀlja mellan de tvÄ till att börja med, kommer beslutet att komma ner pÄ hÄrdvara, funktioner och pris. LÄt oss titta pÄ dem.

Har head-to-head: storlek, hastigheter och flöden

Du ser uppenbara skillnader mellan den nya Surface Laptop 3 och MacBook Air, men fysiskt sett finns det utan tvekan fler likheter. Diagrammet nedan visar funktionerna, komponenterna och dimensionerna för var och en, sÄ att du snabbt kan ta med höjdpunkterna. TÀnk pÄ att det hÀr Àr basmodellerna för varje bÀrbar dator för att hÄlla sakerna lika, sÄ det finns utrymme att öka specifikationerna hÀrifrÄn.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums) vs. Apple MacBook Air (2019)

Surface Laptop 3 börjar pÄ $ 100 mindre Àn den senaste MacBook Air, sÄ du kan rÀkna det som en poÀng till dess fördel. Byggkvaliteten och storleken skiljer sig inte mycket Ät för det priset: De tvÄ bÀrbara datorns vikter Àr praktiskt taget identiska och dimensionerna ligger inom samma lilla intervall. Surface Laptop 3 Àr faktiskt lite tunnare, men smidigare. Det hÀr Àr tvÄ smala, premiumkÀnsliga maskiner som du enkelt kan kasta i en vÀska och ta med dig, Àven om de inte Àr de lÀttaste bÀrbara datorerna pÄ marknaden.

BÄda kropparna Àr gjorda av aluminium, Àven om Surface Laptop 3 till detta pris kommer med ett mjukt tangentbordstyg. Detta leder till en nÄgot detaljerad beslutspunkt med Surface Laptop 3, baserat pÄ hur Microsoft strukturerar sina konfigurationsalternativ. $ 999-versionen av Surface Laptop 3 Àr platinafÀrgen, som levereras med tangentbordsdÀck av syntetmaterial snarare Àn en helmetallbyggnad. Det finns inget helt platina-alternativ, men de finns i andra fÀrger.

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 42

Ingen av dessa fÀrger börjar dock pÄ $ 999, eftersom de bara kommer ihop med komponenter med högre specifikation Àn de i platinafÀrgen. Till exempel kommer den billigaste helt metallbyggnaden i fÀrgerna Sandstone och Black, men dessa fÀrger Àr knutna till 256 GB SSD, och det hÀr Àr $ 1 299-modeller. Slutsatsen Àr att om du vill ha $ 999-modellen mÄste du gÄ med Platinum-fÀrg och tyg-surround-tangentbordet, medan fullmetallbyggnaderna börjar lite högre och kommer med mer lagringsutrymme. Detta Àr inte en enorm affÀr, bara nÄgot att vara medveten om. DÀremot finns det inga pris- eller SKU-variationer som beror pÄ fÀrgen för MacBook Air.

NÀr det gÀller portar har bÄda storlekar pÄ Surface Laptop 3 en USB Type-C-port, en USB Type-A-port och ett 3,5 mm hörlursuttag. MacBook Air Àr endast USB-C, Àven om den har tvÄ av dessa portar och de stöder Thunderbolt 3. USB Type-C Àr framtiden, men verkligheten Àr att mÄnga fortfarande anvÀnder traditionella USB Type-A-anslutningar. SÄ Microsofts erbjudande Àr lite mer praktiskt.

KomponentövervÀganden

Som du kan se i tabellen matchar interna antingen direkt eller Àr vÀldigt lika, med vissa varumÀrkes- och generationsskillnader. Surface Laptop 3 Àr en helt nyare produkt, sÄ det har nÄgra fördelar (nÀmligen processorn, som vi kommer till pÄ ett ögonblick), men de tvÄ gÄr vanligtvis tÄ till tÄ.

Basmodellerna för varje anvÀnder 8 GB minne och 128 GB SSD. Den förstnÀmnda passar bra för denna typ av system, eftersom spel- och innehÄllsskapande bÀrbara datorer Àr de typer av maskiner som skulle kunna anvÀnda 16 GB RAM bÀttre. Lagringskapaciteten Àr bra pÄ var och en för lÀtt allmÀn anvÀndning, men beroende pÄ vad du anvÀnder din bÀrbara dator för (fler videor och datatunga filer tar mer utrymme), kan den mÀngden fÄ munched upp snabbt. Att stöta upp antingen en bÀrbar dator till en 256 GB SSD kommer att pressa bÄda sina prislappar till 1 299 USD och fÄ dem till prisparitet. (Med andra ord, Microsoft, med Surface Laptop 3: s lÀgre startpris, debiterar $ 100 mer Àn Apple för att uppnÄ samma lagringsuppgradering, i det hÀr fallet.)

NYC Microsoft Surface-hÀndelse 41

LĂ„t oss prata om processorerna. Microsofts nyare bĂ€rbara dator ger vĂ€rmen med Intels senaste 10: e generationens “Ice Lake” -processorer, som vi hittills sett pĂ„ vĂ€ldigt fĂ„ bĂ€rbara datorer men testat pĂ„ djupet i en förhandsgranskningsmaskin. Basklockhastigheten kan vara lĂ€gre, men gör inget misstag: Surface Laptop 3: s CPU borde vara markant mer potent Ă€n MacBook Airs Core i5-8210Y-chip.

Core i5-1035G7 i Surface Laptop 3 Ă€r ett fyra-cours, Ă„tta trĂ„dars chip som kan öka till 3,7 GHz. Eftersom vi beskrev MacBook Airs prestanda som “humdrum” i vĂ„r recension, verkar det lĂ€tt att dra slutsatsen att Surface Laptop 3s banbrytande kisel kommer att komma ut pĂ„ toppen. Y-seriens chips handlar om energibesparingar i en trimdesign. Hur batteriets livslĂ€ngd kommer att skaka ut, som ett resultat vet vi bara nĂ€r vi testar.

Dessutom bör den issjöbaserade Surface Laptop 3 skryta med överlÀgsen grafikstyrka. Det Àr tack vare den förstÀrkta Iris Plus-grafiken i de högre SKU: erna i denna chipfamilj. Vi har inte haft chansen att testa Core i5-1035G7 i ett granskningssystem Ànnu (vÄrt förhandsgranskningstest var med en Core i7-1065G7, men ocksÄ med Iris Plus), sÄ vi mÄste vÀnta med att sÀga sÀkert.

Även om denna jĂ€mförelse hittills har fokuserat pĂ„ basmodellerna för de tvĂ„ maskinerna och pĂ„ 13-tums Surface Laptop 3, Ă€r det vĂ€rt att notera att Microsofts bĂ€rbara dator vĂ€ger upp en hel del högre Ă€n MacBook Air. Surface Laptop 3: s Ice Lake Core i5-chip Ă€r sannolikt redan överlĂ€gsen Apples Y-serie Intel Core CPU, men du kan istĂ€llet vĂ€lja en 10: e generationens Core i7-processor inuti 13-tumsmodellen (frĂ„n 1 599 $) eller en AMD Ryzen 5 3580U-baserad version ($ 1 499). Dessutom kan 15-tums Surface Laptop 3 gĂ„ upp till Ryzen 7 eller en Core i7, men den större modellen Ă€r mer av en konkurrent för 15-tums MacBook Pro Ă€n för MacBook Air.

Nu, om dessa skĂ€rmar …

SkĂ€rmarna pĂ„ Surface Laptop 3 och MacBook Air kan skilja sig pĂ„ papper, men de har mer gemensamt Ă€n vad deras namn antyder. Att se orden “PixelSense” och “Retina Display” rĂ€cker för att göra nĂ„gons ögon glĂ€nsande med marknadsförings-itis, men verkligheten Ă€r enklare. Dessa Ă€r varumĂ€rkesvillkor för varje företags avancerade skĂ€rmar, som bĂ„da Ă€r pixeltĂ€ta och högupplösta.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums)

Microsofts panel anvĂ€nder ett mycket ovanligt bildförhĂ„llande pĂ„ 3: 2, vilket gör att upplösningen 2256 x 1 504 pixlar ser obekant ut, men den faller precis inom samma utrymme som 2560 x 1600 pixlar Retina Display. Utan att ha de tvĂ„ sida vid sida Ă€r det svĂ„rt att hĂ€vda att den ena Ă€r bĂ€ttre Ă€n den andra. BĂ„da ska tillfredsstĂ€lla den genomsnittliga shopparen (liksom den mer krĂ€sna), eftersom vi berömde MacBook Air-skĂ€rmen i vĂ„r recension och Surface Laptop’s PixelSense-skĂ€rmar har alltid imponerat.

Nu, med True Tone Display

Som sagt Ă€r det en enorm skillnad: beröringsförmĂ„ga. Apple har inte sprungit en mikron nĂ€r det gĂ€ller att lĂ€gga till beröring pĂ„ sina bĂ€rbara datorer – iOS och iPadOS Ă€r för beröring, och macOS Ă€r för din mus och styrplatta. OmvĂ€nt, Surface-linjen, frĂ„n den minsta till största enheten, uppmuntrar dig att röra, panorera och knacka pĂ„ skĂ€rmen. Vissa anvĂ€ndare insisterar pĂ„ att de inte behöver eller vill ha kontakt (som jag skulle sĂ€ga, prova det!), Men det Ă€r en definierande funktion för andra. Det Ă€r mindre viktigt pĂ„ en traditionell bĂ€rbar dator Ă€n pĂ„ en konvertibel 2-i-1 som mĂ„ste vara en hel surfplatta, sjĂ€lvklart, men det Ă€r Ă€ndĂ„ anvĂ€ndbart.

Maskinvara sÀger: Edge gÄr till Microsoft

Om du inte Àr knuten till ett eller annat operativsystem Àr skillnaderna mellan hÄrdvaran skillnadstillverkaren. Som beskrivits ovan Àr det inte mycket som skiljer Surface Laptop 3 och MacBook Air fysiskt. BÄda Àr tunna, snygga bÀrbara datorer med moderna funktioner och skarpa skÀrmar. Med detta sagt kommer Surface Laptop 3 nÀstan sÀkert att vara det snabbare alternativet, samtidigt som det lÀgger ett lÀgre startpris för att starta. Det ensamma kan vara dess kant för mÄnga kunder, eftersom maskinerna annars Àr sÄ lika.

Diehards bröllop till ett eller annat OS kommer inte att pÄverkas av $ 100 i startpris. Men om du Àr pÄ staketet rekommenderar vi Surface Laptop 3 baserat pÄ vad vi ser hÀr. Det Àr nyare, med nÄgra tilltalande funktioner, och det bör vara markant snabbare. Naturligtvis vill du kolla in en fullstÀndig recension av Surface Laptop 3 nÀr den blir tillgÀnglig, dÀr vi testar vÄra teorier och analyserar eventuella överraskningar, positiva eller negativa. Vem vet vad som kan förÀndra vÄr hÄllning nÀr vi vÀl har fÄtt den pÄ bÀnken?