Microsoft Surface Laptop 3 kontra Apple MacBook Air: Vilken smart ultraportabel ska du köpa?

Bland ett hav av andra enhetsmeddelanden den 2 oktober visade Microsoft oss nästa generation av sin vanliga bärbara dator. På PCMag tänkte vi mycket på Surface Laptop 2 när vi testade den, och nu förädlar Surface Laptop 3 en redan smidig maskin.

En ny twist, dock: Den här gången erbjuder Microsoft både 13- och 15-tums modeller av sin flaggskeppsbärbar dator. Vi fokuserar här på den mindre modellen och dess huvudkonkurrent, Apple MacBook Air. Om du är ute efter en smal, bärbar bärbar dator med fullfjädrad datorkraft, finns det en god chans att du ska välja mellan dessa två. Låt oss dyka in och kolla skillnaderna mellan dem.

A Tale like Old as Time: Windows vs. macOS

Till att börja med är den mest uppenbara skillnaden: operativsystemen. För många köpare kommer beslutet mellan dessa två bärbara datorer redan att göras med OS, den gamla historien om Windows kontra macOS. Om du vet att du är någon som behöver macOS för arbetsflöde eller personligt liv, eller vet att du mycket ogillar Windows (eller vice versa), kommer skillnaderna i maskinvarufunktioner inte att leda dig. Ändå kan du vara nyfiken på Microsofts nya produkt för att se hur de staplar upp.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums)

Jag kommer att hålla den här delen kort och undvika att ompröva fördelarna med varje operativsystem, eftersom du vet vad du kan förvänta dig just nu. Fördelarna med nackdelar med Windows-bärbara datorer och MacBooks har diskuterats mycket genom åren, och eftersom det här är två standardrepresentanter för var och en har inte mycket förändrats. Till skillnad från skillnaderna mellan, till exempel, en Surface Pro och en iPad, dessa är båda traditionella bärbara datorer som kör full-on datoroperativsystem, så ingen halva mått här.

Vissa program körs (eller körs bättre) bara på ett eller annat operativsystem, och du kommer sannolikt att veta vad de är om du behöver använda dem. Om du inte gör det kan du vara säker på att alla vanliga, vardagliga uppgifter – produktivitetssaker, webbarbete, e-post, avslappnad spel – kan slutföras på båda systemen. Kreativa proffs påverkas mest av applikationsspecifikationer, men det här är i allmänhet professionella arbetsmaskiner, bara kapabla och bärbara bärbara datorer för allmän användning. OS kommer sannolikt inte att göra eller bryta din upplevelse om du behöver en bärbar dator för att surfa på nätet, titta på filmer och kommunicera. Om du är osäker, gå till det operativsystem du är mer bekant med.

En unik guldfärg

För de obeslutna för vilka OS är mindre bekymmer, är det komponenterna och funktionerna som kommer att vara skillnadstillverkarna. Mellan Windows-bärbara datorer som förstärker sitt premiumhårdvaruspel och mer flytande appekosystem är frestelsen att vända sidor större än någonsin. I slutändan, om du läser detta och är någon som är villig att välja mellan de två till att börja med, kommer beslutet att komma ner på hårdvara, funktioner och pris. Låt oss titta på dem.

Har head-to-head: storlek, hastigheter och flöden

Du ser uppenbara skillnader mellan den nya Surface Laptop 3 och MacBook Air, men fysiskt sett finns det utan tvekan fler likheter. Diagrammet nedan visar funktionerna, komponenterna och dimensionerna för var och en, så att du snabbt kan ta med höjdpunkterna. Tänk på att det här är basmodellerna för varje bärbar dator för att hålla sakerna lika, så det finns utrymme att öka specifikationerna härifrån.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums) vs. Apple MacBook Air (2019)

Surface Laptop 3 börjar på $ 100 mindre än den senaste MacBook Air, så du kan räkna det som en poäng till dess fördel. Byggkvaliteten och storleken skiljer sig inte mycket åt för det priset: De två bärbara datorns vikter är praktiskt taget identiska och dimensionerna ligger inom samma lilla intervall. Surface Laptop 3 är faktiskt lite tunnare, men smidigare. Det här är två smala, premiumkänsliga maskiner som du enkelt kan kasta i en väska och ta med dig, även om de inte är de lättaste bärbara datorerna på marknaden.

Båda kropparna är gjorda av aluminium, även om Surface Laptop 3 till detta pris kommer med ett mjukt tangentbordstyg. Detta leder till en något detaljerad beslutspunkt med Surface Laptop 3, baserat på hur Microsoft strukturerar sina konfigurationsalternativ. $ 999-versionen av Surface Laptop 3 är platinafärgen, som levereras med tangentbordsdäck av syntetmaterial snarare än en helmetallbyggnad. Det finns inget helt platina-alternativ, men de finns i andra färger.

NYC Microsoft Surface-händelse 42

Ingen av dessa färger börjar dock på $ 999, eftersom de bara kommer ihop med komponenter med högre specifikation än de i platinafärgen. Till exempel kommer den billigaste helt metallbyggnaden i färgerna Sandstone och Black, men dessa färger är knutna till 256 GB SSD, och det här är $ 1 299-modeller. Slutsatsen är att om du vill ha $ 999-modellen måste du gå med Platinum-färg och tyg-surround-tangentbordet, medan fullmetallbyggnaderna börjar lite högre och kommer med mer lagringsutrymme. Detta är inte en enorm affär, bara något att vara medveten om. Däremot finns det inga pris- eller SKU-variationer som beror på färgen för MacBook Air.

När det gäller portar har båda storlekar på Surface Laptop 3 en USB Type-C-port, en USB Type-A-port och ett 3,5 mm hörlursuttag. MacBook Air är endast USB-C, även om den har två av dessa portar och de stöder Thunderbolt 3. USB Type-C är framtiden, men verkligheten är att många fortfarande använder traditionella USB Type-A-anslutningar. Så Microsofts erbjudande är lite mer praktiskt.

Komponentöverväganden

Som du kan se i tabellen matchar interna antingen direkt eller är väldigt lika, med vissa varumärkes- och generationsskillnader. Surface Laptop 3 är en helt nyare produkt, så det har några fördelar (nämligen processorn, som vi kommer till på ett ögonblick), men de två går vanligtvis tå till tå.

Basmodellerna för varje använder 8 GB minne och 128 GB SSD. Den förstnämnda passar bra för denna typ av system, eftersom spel- och innehållsskapande bärbara datorer är de typer av maskiner som skulle kunna använda 16 GB RAM bättre. Lagringskapaciteten är bra på var och en för lätt allmän användning, men beroende på vad du använder din bärbara dator för (fler videor och datatunga filer tar mer utrymme), kan den mängden få munched upp snabbt. Att stöta upp antingen en bärbar dator till en 256 GB SSD kommer att pressa båda sina prislappar till 1 299 USD och få dem till prisparitet. (Med andra ord, Microsoft, med Surface Laptop 3: s lägre startpris, debiterar $ 100 mer än Apple för att uppnå samma lagringsuppgradering, i det här fallet.)

NYC Microsoft Surface-händelse 41

Låt oss prata om processorerna. Microsofts nyare bärbara dator ger värmen med Intels senaste 10: e generationens “Ice Lake” -processorer, som vi hittills sett på väldigt få bärbara datorer men testat på djupet i en förhandsgranskningsmaskin. Basklockhastigheten kan vara lägre, men gör inget misstag: Surface Laptop 3: s CPU borde vara markant mer potent än MacBook Airs Core i5-8210Y-chip.

Core i5-1035G7 i Surface Laptop 3 är ett fyra-cours, åtta trådars chip som kan öka till 3,7 GHz. Eftersom vi beskrev MacBook Airs prestanda som “humdrum” i vår recension, verkar det lätt att dra slutsatsen att Surface Laptop 3s banbrytande kisel kommer att komma ut på toppen. Y-seriens chips handlar om energibesparingar i en trimdesign. Hur batteriets livslängd kommer att skaka ut, som ett resultat vet vi bara när vi testar.

Dessutom bör den issjöbaserade Surface Laptop 3 skryta med överlägsen grafikstyrka. Det är tack vare den förstärkta Iris Plus-grafiken i de högre SKU: erna i denna chipfamilj. Vi har inte haft chansen att testa Core i5-1035G7 i ett granskningssystem ännu (vårt förhandsgranskningstest var med en Core i7-1065G7, men också med Iris Plus), så vi måste vänta med att säga säkert.

Även om denna jämförelse hittills har fokuserat på basmodellerna för de två maskinerna och på 13-tums Surface Laptop 3, är det värt att notera att Microsofts bärbara dator väger upp en hel del högre än MacBook Air. Surface Laptop 3: s Ice Lake Core i5-chip är sannolikt redan överlägsen Apples Y-serie Intel Core CPU, men du kan istället välja en 10: e generationens Core i7-processor inuti 13-tumsmodellen (från 1 599 $) eller en AMD Ryzen 5 3580U-baserad version ($ 1 499). Dessutom kan 15-tums Surface Laptop 3 gå upp till Ryzen 7 eller en Core i7, men den större modellen är mer av en konkurrent för 15-tums MacBook Pro än för MacBook Air.

Nu, om dessa skärmar …

Skärmarna på Surface Laptop 3 och MacBook Air kan skilja sig på papper, men de har mer gemensamt än vad deras namn antyder. Att se orden “PixelSense” och “Retina Display” räcker för att göra någons ögon glänsande med marknadsförings-itis, men verkligheten är enklare. Dessa är varumärkesvillkor för varje företags avancerade skärmar, som båda är pixeltäta och högupplösta.

Microsoft Surface Laptop 3 (13-tums)

Microsofts panel använder ett mycket ovanligt bildförhållande på 3: 2, vilket gör att upplösningen 2256 x 1 504 pixlar ser obekant ut, men den faller precis inom samma utrymme som 2560 x 1600 pixlar Retina Display. Utan att ha de två sida vid sida är det svårt att hävda att den ena är bättre än den andra. Båda ska tillfredsställa den genomsnittliga shopparen (liksom den mer kräsna), eftersom vi berömde MacBook Air-skärmen i vår recension och Surface Laptop’s PixelSense-skärmar har alltid imponerat.

Nu, med True Tone Display

Som sagt är det en enorm skillnad: beröringsförmåga. Apple har inte sprungit en mikron när det gäller att lägga till beröring på sina bärbara datorer – iOS och iPadOS är för beröring, och macOS är för din mus och styrplatta. Omvänt, Surface-linjen, från den minsta till största enheten, uppmuntrar dig att röra, panorera och knacka på skärmen. Vissa användare insisterar på att de inte behöver eller vill ha kontakt (som jag skulle säga, prova det!), Men det är en definierande funktion för andra. Det är mindre viktigt på en traditionell bärbar dator än på en konvertibel 2-i-1 som måste vara en hel surfplatta, självklart, men det är ändå användbart.

Maskinvara säger: Edge går till Microsoft

Om du inte är knuten till ett eller annat operativsystem är skillnaderna mellan hårdvaran skillnadstillverkaren. Som beskrivits ovan är det inte mycket som skiljer Surface Laptop 3 och MacBook Air fysiskt. Båda är tunna, snygga bärbara datorer med moderna funktioner och skarpa skärmar. Med detta sagt kommer Surface Laptop 3 nästan säkert att vara det snabbare alternativet, samtidigt som det lägger ett lägre startpris för att starta. Det ensamma kan vara dess kant för många kunder, eftersom maskinerna annars är så lika.

Diehards bröllop till ett eller annat OS kommer inte att påverkas av $ 100 i startpris. Men om du är på staketet rekommenderar vi Surface Laptop 3 baserat på vad vi ser här. Det är nyare, med några tilltalande funktioner, och det bör vara markant snabbare. Naturligtvis vill du kolla in en fullständig recension av Surface Laptop 3 när den blir tillgänglig, där vi testar våra teorier och analyserar eventuella överraskningar, positiva eller negativa. Vem vet vad som kan förändra vår hållning när vi väl har fått den på bänken?

Relaterade Artiklar

Back to top button