Microsoft strävar efter ‘Digital Geneva Convention’ för it-brott

microsoft-logo-759 Teknikföretag, tillade han, måste bevara förtroende och stabilitet online genom att lova neutralitet i cyberkonflikter. (Bild för representation, Källa: Reuters)

Microsofts president Brad Smith pressade på tisdagen världens regeringar att bilda ett internationellt organ för att skydda civila från statligt sponsrad hacking och sade att nyligen framträdande attacker visade ett behov av globala normer för att polisera myndighetens verksamhet i cyberspace.

Länder måste utveckla och följa globala regler för cyberattacker som liknar de som fastställts för väpnad konflikt vid Genèvekonventionen 1949 som följde efter andra världskriget, sade Smith. Teknikföretag, tillade han, måste bevara förtroende och stabilitet online genom att lova neutralitet i cyberkonflikter.

Titta på alla våra videor från Express Technology

“Vi behöver en digital Genèvekonvention som åtar sig regeringar att genomföra de normer som behövs för att skydda civila på internet i fredstider”, sa Smith i ett blogginlägg.

Smith redogjorde för sitt förslag under inledande anmärkningar vid veckans RSA-cybersäkerhetskonferens i San Francisco, efter ett amerikanskt presidentval 2016 som skämdes av hackningen och avslöjandet av e-postmeddelanden från Demokratiska partiet som amerikanska underrättelsetjänster drog slutsatsen genomfördes av Ryssland för att hjälpa republikan Donald Trump vinna.

Cyberattacker har i allt högre grad använts de senaste åren av regeringar för att uppnå utrikespolitiska eller nationella säkerhetsmål, ibland som direkt stöd för traditionella slagfältoperationer. Trots en ökning av attacker mot regeringar, infrastruktur och politiska institutioner finns det för närvarande få internationella avtal som reglerar acceptabel användning av nationalstatens cyberattacker.

USA och Kina undertecknade ett bilateralt löfte 2015 för att avstå från att hacka företag för att stjäla immateriella rättigheter. En liknande affär gjordes månader senare bland gruppen av 20 nationer.

Läs också: Internationell lag inte redo att hantera cyberattacker, säger Indien till säkerhetsrådet

Smith sa att president Donald Trump har möjlighet att bygga vidare på dessa avtal genom att sitta ner med den ryska presidenten Vladimir Putin för att “hamra ut ett framtida avtal för att förbjuda nationalstatens hacking av alla civila aspekter av vår ekonomiska och politiska infrastruktur.”

En digital Genèvekonvention skulle dra nytta av inrättandet av en oberoende organisation för att undersöka och offentliggöra bevis som tillskriver nationalstatens attacker till specifika länder, sa Smith i sitt blogginlägg.

Smith liknade en sådan organisation, som skulle inkludera tekniska experter från regeringar och den privata sektorn, med Internationella atomenergiorganet, en vakthund baserad på FN som arbetar för att avskräcka användningen av kärnvapen.

Smith sa också att tekniksektorn behövde arbeta kollektivt och neutralt för att skydda internetanvändare runt om i världen från cyberattacker, inklusive ett löfte om att inte hjälpa regeringar i offensiv aktivitet och antagande av en samordnad avslöjandeprocess för programvaru- och hårdvarusårbarheter.

Relaterade Artiklar

Back to top button