Microsoft säger Meltdown, Spectre fix kan avsevärt dämpa datorns prestanda

Microsofts bug fix, Spectre, Meltdown, Intel chips, Microsoft Windows 10, AMD chips, Microsoft Windows 7, datorchips sårbarheter, Microsoft PC-verksamhet Microsofts uttalande antyder att avmattningar kan vara mer omfattande än Intel tidigare angett. (Bildkälla: Bloomberg)

Microsoft Corp sa att korrigeringar för säkerhetsfel som finns i de flesta processorer kan avsevärt sakta ner vissa servrar och dämpa prestandan hos vissa persondatorer, vilket programvarutillverkarens första bedömning av ett globalt problem som Intel Corp initialt nedtappade.

Microsofts uttalande antyder att avmattningar kan vara mer omfattande än Intel tidigare angett. Medan Intels verkställande direktör Brian Krzanich på måndagen sa att problemet kan vara mer genomgripande än först trodde, diskuterade han inte graden av påverkan – bara att vissa maskiner skulle påverkas mer än andra. Intel-aktier föll så mycket som 2,2 procent till $ 43,75 i New York-handel på tisdag. Microsofts aktie steg 0,3 procent till 88,50 dollar.

Microsoft varnade i ett blogginlägg att servrar, datorerna som ligger till grund för företagsnätverk, som används för vissa uppgifter kan visa “större betydelse”. Inte alla servrar kommer att påverkas, heter det. Microsoft, som inte gav specifika nummer, sa att de testar en mängd olika system och kommer att uppdatera användarna om vad de hittar.

Datorer som kör Windows 10 och har sålts sedan 2016 kommer att möta avmattningar på mindre än 10 procent, vilket Microsoft sagt förmodligen inte kommer att märkas av användarna. Kunder med äldre Windows 10-datorer kommer att märka en viss långsamhet eftersom dessa maskiner innehåller äldre marker. Maskiner som kör Windows 7 och Windows 8 från 2015 eller tidigare kommer att drabbas mest av att användare märker en minskning av systemets prestanda, sa Microsoft.

Den 3 januari bekräftade Intel att dess chips innehåller en långvarig funktion som gör dem sårbara för hacking. Det finns två huvudfel, kallad Meltdown och Spectre, och en eller båda finns i nästan alla miljarder processorer som kör persondatorer, servrar och telefoner och kan ge angripare obehörig tillgång till data. Världens största teknikföretag släpper programvaruuppdateringar för att korrigera dessa säkerhetshål, och det har diskuterats intensivt om hur mycket detta kommer att påverka prestanda.

De allt svårare bedömningarna av problemet innebär att vissa kunder måste acceptera försämrad datorprestanda i säkerhetens namn, vilket tvingar dem att lägga till fler servrar för att komma tillbaka till var de var innan säkerhetsuppdateringarna tillämpades. Det visar också utmaningen att lappa sådana utbredda maskinvarufel.

Intel har mer än 99 procent marknadsandel på servrar, och dess chips finns i mer än 90 procent av bärbara datorer och 88 procent av sålda stationära datorer. Krzanich sa sent på måndagen att korrigeringar från företag som Microsoft kan sakta ner datorer. Tidigare hade Intel spelat ned sådana bekymmer och sagt att test visade minimal eller ingen inverkan på prestanda, även om vissa ovanliga arbetsbelastningar kan saktas ner med så mycket som 30 procent.

I ett uttalande på tisdag hävdade Intel sin ståndpunkt att de flesta typiska PC-användare inte kommer att se en “betydande” inverkan. Baserat på tester av datorer som använder de senaste komponenterna kommer avmattningarna att vara 6 procent eller mindre, säger det, medan man noterar att resultaten varierade från 14 procent till 2 procent. Den medgav att för servrar är hela bilden ännu inte klar och sa att avmattningar kommer att variera beroende på den teknik som används för att skydda maskiner.

“Vi har fortfarande arbete att göra för att bygga en fullständig bild av inverkan på datacentressystem,” sa Intel. “I vissa fall finns det flera begränsningsalternativ tillgängliga, alla med olika prestandakonsekvenser och implementeringsspecifikationer.” Microsoft erbjuder mer information om påverkan så att företagskunderna kan avgöra om det är värt att tillämpa säkerhetsfixarna. I vissa fall, där servrar inte riskerar datastöld, kan företag bestämma att hastighet är viktigare än säkerhet.

Microsofts bug fix, Spectre, Meltdown, Intel chips, Microsoft Windows 10, AMD chips, Microsoft Windows 7, datorchips sårbarheter, Microsoft PC-verksamhet I ett uttalande på tisdag hävdade Intel sin ståndpunkt att de flesta typiska PC-användare inte kommer att se en “betydande” inverkan. (Bildkälla: Bloomberg)

“Vi är också engagerade i att vara så transparenta och faktiska som möjligt för att hjälpa våra kunder att fatta bästa möjliga beslut för sina enheter och de system som driver organisationer runt om i världen”, skrev Windows-chef Terry Myerson i bloggen. Microsoft Corp avbröt tillfälligt några uppdateringar av Windows-operativsystem för datorer med marker från Advanced Micro Devices Inc efter att användare som installerade korrigeringsfilerna hade problem med att slå på sina maskiner eller fick datorer frysa.

Den största märkbara inverkan kommer att vara på serverdatorer som ligger till grund för företags datacenter och system i de fall kunder lagrar sin data internt, sa Microsoft. I det området kan även små underskott i prestanda förstoras eftersom dessa maskiner hanterar en stor mängd åtgärder som kräver att man pratar med den påverkade delen av marker.

Microsoft har sagt att de flesta kunder i Azure Cloud-computing-tjänsten inte ser någon märkbar påverkan. Företaget har uppdaterat sina molnsystem för att lösa felet genom att vidta åtgärder som att isolera molnservrar som är dedikerade till en klient från de som lagrar data från andra klienter. Korrigeringarna fungerar inte i alla fall, och de andra lösningarna som Microsoft erbjuder kan verkligen skada prestanda.

Om befintliga system går långsamt kan kunder behöva köpa fler servrar bara för att komma tillbaka till var de var innan korrigeringsfiler applicerades, en extra kostnad som sannolikt kommer att väcka Intel-kundernas ilska ytterligare.

Relaterade Artiklar

Back to top button