Microsoft investerar 1 miljard dollar för att skapa en världsbesparande AI

Microsofts senaste mål är saker med sci-fi-romaner: Att bygga en AI som är smart nog för att driva samhället och lösa våra mest pressande problem. På måndagen sa företaget att de vill lägga grunden för dess skapande genom att investera 1 miljard dollar i OpenAI, ett San Francisco-baserat företag som grundades av Elon Musk.

Investeringens övergripande mål är mot en artificiell allmän intelligens (AGI), i motsats till smal AI. För närvarande har de mest banbrytande AI-programmen utformats för att fokusera på en enda uppgift, oavsett om det är att slå en människa vid ett videospel eller skapa falska, men livliknande foton.

AGI är mycket mer ambitiöst: Föreställ dig en dator som är smart nog att behärska ett fält, sedan ett annat och ett annat, och sedan använda den kunskapen för att förbättra mänskligheten. “Skapandet av AGI kommer att vara den viktigaste tekniska utvecklingen i mänsklighetens historia, med potential att forma mänsklighetens bana”, säger OpenAI-VD Sam Altman i dagens tillkännagivande. “Vårt uppdrag är att se till att AGI-teknik gynnar hela mänskligheten.”

OpenAI Microsoft

Huruvida det är möjligt att skapa en AGI eller inte kan fortfarande diskuteras. Under tiden kan andra krypa vid tanken på en AI med intellektet att matcha och överträffa mänskligheten. Emellertid har OpenAI varit hausse på utsikterna. Företaget pekar på de genombrott som forskare har gjort under det senaste decenniet för att få AI-algoritmer att känna igen bilder, översätta språk och kontrollera robotar. Ett av OpenAIs egna AI-projekt kan skriva fiktion som en mänsklig burk (typ av).

Att skapa nya AI-baserade tekniker kostar dock mycket pengar. Det kräver inte bara programmering utan också hyra åtkomst till tusentals servrar. Så OpenAI har sökt finansiering. “Det mest uppenbara sättet att täcka kostnader är att bygga en produkt, men det skulle innebära att vi ändrar vårt fokus. Istället tänker vi licensiera några av våra tekniker före AGI, där Microsoft blir vår favoritpartner för kommersialisering av dem”, skrev Altman i ett separat blogginlägg.

Hur OpenAI exakt skapar en AGI nämndes inte. Men som en del av dagens investering kommer OpenAI att överföra sin forskning till Microsofts Azure cloud computing-tjänst. De två företagen planerar också att gemensamt bygga ny teknik för superdatorer för att driva nästa generations AI-algoritmer. Detta kommer att innebära att man skapar hårdvara som kan simulera hur biologiska hjärnor fungerar genom det som kallas artificiella neurala nätverk.

Även om OpenAI inte är ensam om att försöka skapa en AGI, grundades företaget 2015 med målet att utveckla artificiell intelligens på ett ansvarsfullt sätt, med fruktan att samma teknik en dag kan utgöra ett allvarligt hot mot det mänskliga samhället. “Vi anser att det är avgörande att AGI distribueras säkert och att dess ekonomiska fördelar sprids mycket,” tillade Altman.

Relaterade Artiklar

Back to top button