Microsoft investerar 1 miljard dollar för att skapa en vÀrldsbesparande AI

Microsoft investerar 1 miljard dollar för att skapa en vÀrldsbesparande AI

Microsofts senaste mÄl Àr saker med sci-fi-romaner: Att bygga en AI som Àr smart nog för att driva samhÀllet och lösa vÄra mest pressande problem. PÄ mÄndagen sa företaget att de vill lÀgga grunden för dess skapande genom att investera 1 miljard dollar i OpenAI, ett San Francisco-baserat företag som grundades av Elon Musk.

Investeringens övergripande mÄl Àr mot en artificiell allmÀn intelligens (AGI), i motsats till smal AI. För nÀrvarande har de mest banbrytande AI-programmen utformats för att fokusera pÄ en enda uppgift, oavsett om det Àr att slÄ en mÀnniska vid ett videospel eller skapa falska, men livliknande foton.

AGI Ă€r mycket mer ambitiöst: FörestĂ€ll dig en dator som Ă€r smart nog att behĂ€rska ett fĂ€lt, sedan ett annat och ett annat, och sedan anvĂ€nda den kunskapen för att förbĂ€ttra mĂ€nskligheten. “Skapandet av AGI kommer att vara den viktigaste tekniska utvecklingen i mĂ€nsklighetens historia, med potential att forma mĂ€nsklighetens bana”, sĂ€ger OpenAI-VD Sam Altman i dagens tillkĂ€nnagivande. “VĂ„rt uppdrag Ă€r att se till att AGI-teknik gynnar hela mĂ€nskligheten.”

OpenAI Microsoft

Huruvida det Àr möjligt att skapa en AGI eller inte kan fortfarande diskuteras. Under tiden kan andra krypa vid tanken pÄ en AI med intellektet att matcha och övertrÀffa mÀnskligheten. Emellertid har OpenAI varit hausse pÄ utsikterna. Företaget pekar pÄ de genombrott som forskare har gjort under det senaste decenniet för att fÄ AI-algoritmer att kÀnna igen bilder, översÀtta sprÄk och kontrollera robotar. Ett av OpenAIs egna AI-projekt kan skriva fiktion som en mÀnsklig burk (typ av).

Att skapa nya AI-baserade tekniker kostar dock mycket pengar. Det krĂ€ver inte bara programmering utan ocksĂ„ hyra Ă„tkomst till tusentals servrar. SĂ„ OpenAI har sökt finansiering. “Det mest uppenbara sĂ€ttet att tĂ€cka kostnader Ă€r att bygga en produkt, men det skulle innebĂ€ra att vi Ă€ndrar vĂ„rt fokus. IstĂ€llet tĂ€nker vi licensiera nĂ„gra av vĂ„ra tekniker före AGI, dĂ€r Microsoft blir vĂ„r favoritpartner för kommersialisering av dem”, skrev Altman i ett separat blogginlĂ€gg.

Hur OpenAI exakt skapar en AGI nÀmndes inte. Men som en del av dagens investering kommer OpenAI att överföra sin forskning till Microsofts Azure cloud computing-tjÀnst. De tvÄ företagen planerar ocksÄ att gemensamt bygga ny teknik för superdatorer för att driva nÀsta generations AI-algoritmer. Detta kommer att innebÀra att man skapar hÄrdvara som kan simulera hur biologiska hjÀrnor fungerar genom det som kallas artificiella neurala nÀtverk.

Även om OpenAI inte Ă€r ensam om att försöka skapa en AGI, grundades företaget 2015 med mĂ„let att utveckla artificiell intelligens pĂ„ ett ansvarsfullt sĂ€tt, med fruktan att samma teknik en dag kan utgöra ett allvarligt hot mot det mĂ€nskliga samhĂ€llet. “Vi anser att det Ă€r avgörande att AGI distribueras sĂ€kert och att dess ekonomiska fördelar sprids mycket,” tillade Altman.