Microsoft hämtar datacenter från havets botten efter två års experiment

Microsoft hämtar datacenter från havets botten efter två års experiment

Under våren 2018 störtade Microsoft ett datacenter med fraktbehållarstorlek, fylld med 864 servrar och 27,6 petabyte lagring, till botten av det skotska havet nära Orkneyöarna. Efter att ha hämtat datacentret – nu täckt med alger och fåglar – tillkännagav programvaran majoren på tisdag att dess tvååriga experiment har bekräftat lönsamheten att lagra data hundratals meter djupt i havet, rapporterade BBC.

Inledande den sista fasen av sitt ambitiösa projekt Natick, distribuerade Microsoft ett team av marina specialister för att rulle upp datacentret och tvätta det innan det satte in ett antal provrör genom en ventil högst upp på fartyget för att samla luftprover för analys. .

I ett nyligen publicerat blogginlägg avslöjade Microsoft att undervattensdatacentret hade lägre fel än ett konventionellt. Bara åtta av totalt 855 servrar visade sig ha misslyckats när containern hämtades från havsbotten.

“Vår misslyckande i vattnet är en åttondel av vad vi ser på land”, säger Ben Cutler, en projektledare som ledde projekt Natick, i ett pressmeddelande, enligt BBC. Enligt teamet berodde den minskade felfrekvensen på atmosfären av kväve, som är mindre frätande än syre, samt frånvaron av en mänsklig besättning.

Forskargruppen bakom Project Natick fann också att det att hålla det enorma cylindriska datacentret under vattnet också sänkte kostnaderna för kylning av datorer avsevärt. Teamet var också intresserad av hållbarheten att lagra data under vatten och om det kommer att minska mängden energi som används för att köra beräkningar på enorma datainsamlingar, rapporterade Vice.

En av anledningarna till att teamet valde Orknöarna för att genomföra experimentet var att nätet här drivs helt av vind-, sol- och experimentell grön energiteknik. “Vi har kunnat köra riktigt bra på det som de flesta landbaserade datacenter anser vara ett opålitligt nät”, säger Spencer Fowers, en medlem av det tekniska teamet, i pressmeddelandet.

“Vi är hoppfulla att vi kan titta på våra resultat och säga att vi kanske inte behöver ha så mycket infrastruktur fokuserad på kraft och tillförlitlighet,” tillade Fowers. I framtiden säger Microsoft att de hoppas kunna driva undervattensdatacenterna genom att byta ut servrar vart femte år. Om en server ibland misslyckas kommer den enkelt att tas offline.

“När vi går från generisk molnbearbetning till moln- och kantbearbetning ser vi allt mer behov av att ha mindre datacenter som ligger närmare kunderna istället för dessa stora lagerdatacenter mitt i ingenstans”, förklarade Fowers.

Nästa upp på Project Natick-teamets agenda är att visa att servrar lätt kan tas bort och återvinnas när de har nått slutet av sitt liv, rapporterade Verge.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.

Relaterade Artiklar

Back to top button