Microsoft fÄr licens att Äteruppta programvaruförsÀljningen till Huawei

Microsoft fÄr licens att Äteruppta programvaruförsÀljningen till Huawei

Huawei kan kanske Ă„teruppta utvecklingen av Windows-bĂ€rbara datorer. PĂ„ fredag ​​sa Microsoft att den amerikanska handelsdepartementet hade beviljat företaget en licens för att “exportera mjukvara för massmarknaden” till Huawei.

Microsoft Àr bland hundratals amerikanska teknikföretag som försöker Äteruppta försÀljningen till Huawei, som för nÀrvarande finns pÄ en amerikansk regerings svartlista pÄ grund av USA: s nationella sÀkerhets- och utrikespolitiska problem.

Huawei anklagades för att ha brutit mot USA: s sanktioner för att sÀlja utrustning till Iran. Amerikanska tjÀnstemÀn har ocksÄ pÄstÄtt att Huawei-produkter utgör ett spioneringshot för rÀdsla för att den kinesiska regeringen kan bakdörra tekniken. (Huawei förnekar detta.)

Kontroversen har hotat Huaweis vÀl mottagna, Windows-baserade bÀrbara datorer. Enligt bestÀllningen kan Microsoft endast stödja befintliga Huawei-bÀrbara datorer; det Àr förbjudet att hjÀlpa det kinesiska företaget att utveckla nya. Som ett resultat har Huawei övervÀgt att anvÀnda ett Linux-alternativ för att driva framtida datorer.

Konstigt nog nekade Microsoft att utarbeta licensen som den fick frÄn US Commerce Department och om den tÀcker Windows OS. Huawei valde ocksÄ att vara mamma.

Vi misstĂ€nker att företagen fortfarande studerar villkoren för sjĂ€lva licensen. Handelsdepartementet berĂ€ttade för PCMag att licenserna som utfĂ€rdats för att Ă„teruppta Huawei-försĂ€ljningen Ă€r “smala”. De har ocksĂ„ utformats “för att godkĂ€nna begrĂ€nsade och specifika aktiviteter som inte utgör en betydande risk för Förenta staternas nationella sĂ€kerhet eller utrikespolitiska intressen”, tillade avdelningen.

Huruvida andra stora amerikanska företag, som Google, har fÄtt en licens att Äteruppta försÀljningen till Huawei Àr fortfarande okÀnt just nu. Under tiden har Huawei bara kunnat utveckla nya smartphones med open source-versionen av Android, som kommer utan officiella Google-appar, som Gmail och YouTube.

Enligt Reuters fick handelsavdelningen cirka 300 licensansökningar och godkÀnde i slutÀndan bara ungefÀr en fjÀrdedel av dem.