Microsoft Edge byggd pÄ Chromium Àr hÀr. Du kan prova det nu

 Microsoft Edge byggd pÄ Chromium Àr hÀr.  Du kan prova det nu

I slutet av 2018 bekrÀftade Microsoft att det skulle Àndra sin stora webblÀsare för stationÀra datorer som kallas Edge, som kommer att drivas av den nya Chromium-motorn.

KromkÀrnan med öppen kÀllkod anvÀnder naturligtvis Chrome-webblÀsare av Google, men ocksÄ en sÄdan opera. Microsoft vill Àndra kÀrnan för att förbÀttra webbupplevelsen och relaterade funktioner.

Enligt Microsoft vÀntar det pÄ anvÀndare bÀttre kompatibilitet med alla webbplatser, snabbare och smidigare surfning, bÀttre rendering, bÀttre stöd för tillÀgg, men ocksÄ lÀgre energiförbrukningsom kommer att uppskattas av bÀrbara Àgare.

Med andra ord, Microsoft Edge vill komma sÄ nÀra de positiva funktionerna i den mest anvÀnda Chrome-webblÀsaren som möjligt. Men vi undrar hur mycket RAM det förbrukar.

webblÀsareNya Microsoft Edge

Microsofts och Googles ingenjörer arbetar ocksÄ tillsammans pÄ Chromium-basförbÀttringar. MÄlet Àr att sÀkerstÀlla bÀsta möjliga funktionalitet för Chrome- och Edge-webblÀsare pÄ enheter med OS Windows 10 och andra.

Hittills bara en utvecklarversion

Om du Àr nyfiken pÄ nya Edge kan du ladda ner den. Hittills hör det dock i hÀnderna pÄ mer erfarna anvÀndare.

Microsoft EdgeMicrosoft Edge

Det finns en version för utvecklare tillgÀnglig pÄ den officiella webbplatsen, som fungerar relativt bra och sedan den sÄ kallade Kanarieversionen, som endast bör nÄs av programvaruexperter.

Den Àr mycket instabil men innehÄller de senaste komponenterna, som ofta Àr oavslutade eller kanske inte fungerar alls. Betaversion för vanliga men nyfikna anvÀndare kommer vara tillgÀnglig snart. Kompatibilitet hittills gÀller operativsystemet Windows 10.

Support för Windows 8, Windows 7 och Mac-enheter förvĂ€ntas ocksĂ„ i framtiden. Ladda ner den nya Edge HÄR.