Microsoft betalar 26 miljoner dollar för att lösa ungerska mutoravgifter

Microsoft betalar 26 miljoner dollar för att lösa ungerska mutoravgifter

Microsoft kommer att betala 26 miljoner dollar för att reglera avgifter för att nÄgra av sina ungerska anstÀllda sÄlde programvara till lokala ÄterförsÀljare med rabatt, som sedan sÄlde den till den ungerska regeringen till fullt pris, rapporterar.

Detta följer efter en undersökning förra Äret om huruvida anvÀndning av mellanhÀnder pÄ det hÀr sÀttet innebar att de anvÀnde de pengar de sparade för att köpa produkter frÄn Microsoft för att muta regeringstjÀnstemÀn, enligt.

Ett fall involverade Microsoft Ungerns anstĂ€llda som fick 25 procent + rabatter för programvara som sĂ„ldes till Ungerns nationella skatte- och tullförvaltning. Securities and Exchange Commission, som inlĂ€mnade ett upphörande och avskaffande pĂ„ mĂ„ndag, sade att rabatten sedan anvĂ€ndes “för att finansiera felaktiga betalningar till statliga tjĂ€nstemĂ€n.” SEC sade ocksĂ„ att Microsoft saknade “tillrĂ€ckliga rutiner för att avgöra om rabattbegĂ€randena var legitima och om de godkĂ€nda rabatterna vidarebefordrades till slutkunder.”

Dessa betalningar genererade uppenbarligen 13,78 miljoner dollar för Microsoft, som företaget nu betalar tillbaka tillsammans med 2,78 miljoner dollar i rÀnta. Dess ungerska filial betalar ocksÄ justitieministeriet 8,75 miljoner dollar.

“Även om Microsoft Ungern inte frivilligt avslöjade sjĂ€lvförseelsen, fick Microsoft Ungern kredit för sitt och Microsoft Corporations omfattande samarbete med avdelningens utredning och för vidtagande av omfattande avhjĂ€lpande Ă„tgĂ€rder”, sade justitieministeriet i ett uttalande.

Citerat i, Microsofts president och Chief Legal Officer Brad Smith sade att pĂ„stĂ„endena “involverade missförhĂ„llanden hos anstĂ€llda som var helt oacceptabelt” och att de inblandade anstĂ€llda “uppförde sig pĂ„ ett helt oetiskt sĂ€tt”, Ă€ven om det i förlikningsdokumenten framgĂ„r att företaget sjĂ€lv inte har erkĂ€nt eller förnekade nĂ„got fel.

Detta Ă€r inte det enda fallet dĂ€r Microsoft har varit under mikroskopet; Reuters rapporterar att böterna ocksĂ„ tĂ€cker incidenter i Saudiarabien, Thailand och Turkiet. Resor och gĂ„vor gavs till tjĂ€nstemĂ€n i Saudiarabien och Thailand genom “slush-medel”, och det fanns en oförklarlig rabatt pĂ„ en transaktion med Microsofts turkiska filial.

“Vi kommer att hĂ„lla dotterbolag och, dĂ€r sĂ„ Ă€r lĂ€mpligt, moderföretag ansvariga varhelst FCPA-övertrĂ€delser intrĂ€ffar”, sade den amerikanska advokaten Geoffrey Berman i ett uttalande.