Mercedes-Benz använder positionsspårning för återtagande av bil

Mercedes-Benz använder sig av en oortodox metod för att se till att kunderna håller jämna steg med sina bilbetalningar: spårar fordonets plats i händelse av att det behöver återtas.

Enligt den brittiska tidningen har Mercedes-Benz monterat sensorer i nya och begagnade fordon, vilket kan identifiera var de befinner sig. Den informationen kan sedan delas med fogderier och återvinningsföretag från tredje part.

Mercedes-Benz, som ägs av Daimler AG, har inte gått in på detaljer om platssensorerna. Ändå sa biltillverkaren att spårning kan ske i sällsynta fall efter att en kund har gått med på att finansiera en bil genom Mercedes-Benz finansiella tjänster.

“I det här fallet undertecknar de ett avtal och samtycker till användningen av bilens plats i händelse av att de betalar ut eller bryter mot sitt finansavtal”, säger en Mercedes-Benz-talesman till PCMag. Dessutom görs alla kunder medvetna om återtagandeprocessen och hur platsspårning kan involveras.

“Denna återtagandeprocess används i några få undantagsfall och endast som en sista utväg, när kunder betalar in eller bryter mot deras finansavtal och upprepade gånger misslyckas med begäran om att returnera sitt fordon”, sade talesmannen. “Vi vill också betona att detta inte betyder konstant spårning.”

Ändå väcker det några frågor om potentiell övervakning av kunder. Hittills har Mercedes-Benz inte utarbetat om alla företagsbilar har utrustats med spårningsteknik. Men biltillverkarens talesman och varumärkets integritetspolicy noterar att Mercedes-Benz kommer att samla in kundernas fordonsplats för att driva vissa funktioner som navigering eller räddningstjänst.

“Vi lägger stor vikt vid ansvarsfull och transparent användning av kunddata. Kunden bestämmer vilka tjänster han vill använda och vilka data han vill vidarebefordra – antingen med samtycke, genom avtal eller med ett knapptryck,” biltillverkarens sade talesman.

Enligt Mercedes-Benz sekretesspolicy kan du välja bort spårningen, men det kräver att du kontaktar biltillverkaren eller inaktiverar de berörda tjänsterna.

Relaterade Artiklar

Back to top button