Medicinens framtid betyder att du inte behöver mer till din lÀkare

Medicinens framtid betyder att du inte behöver mer till din lÀkare

FörestĂ€ll dig en framtid för hyperpersonaliserad medicinsk vĂ„rd som drivs av en konstant ström av data – vitala, nĂ€ringsmĂ€ssiga och andra mĂ€tvĂ€rden som strömmar frĂ„n bĂ€rbara enheter och kroppsövervakningsenheter till avlĂ€gsna lĂ€kare.

Denna datadrivna framtid för medicin Ă€r inte sĂ„ lĂ„ngt borta, och vi fick en smyga in pĂ„ Pediatrics 2040, det Ă„rliga mötet för International Society for Pediatric Innovation. Ämnen varierade frĂ„n sĂ€llsynta sjukdomar till det senaste inom robotassisterade operationer och vikten av AI, men ett tema fortsatte att dyka upp hela tiden: att anvĂ€nda teknik för att Ă€ndra potentiellt ohĂ€lsosamt beteende.

Hittills har mÄnga experter sagt att genommedicin kommer att vara ett genombrott som driver mer personlig vÄrd. Men Dr. Daniel Kraft sÀger att livsstilsförÀndrade tekniska innovationer verkligen kommer att röra nÄlen.

Övervakning av helkroppsdata

I sin ganska interaktiva session virvlade Dr. Kraft, ordförande för medicin och neurovetenskap vid Singularity University och grundare och ordförande för exponentiell medicin, genom sina bilder medan han pausade för att peka pÄ olika enheter pÄ hans kropp.

Vissa var bekanta; hans handleder utsmyckades med en Fitbit och en Apple Watch, medan hans smartphone innehöll Samsung Health- och Google Fit-appar. Men han pratade oss ocksĂ„ genom skrĂ€ddarsydda mediciner som han kallade sina personliga “polypiller”, en blodtrycksmĂ€tare fĂ€st vid armen och andningsövervakning.

Sedan fanns den upprĂ€tta hĂ„llningskorrigerande enheten som vilar pĂ„ din övre rygg i linje med din ryggrad, en Kenzen “svettbar” patch som spĂ„rar vitala arbetare för att förhindra vĂ€rmeslag och mĂ„nga fler förstĂ€rkta hĂ€lsoutrustningar.

PEDS2040 Dr. Daniel Kraft

“Vi behöver ett” Check Engine-ljus “för att vi ska kunna syntetisera denna information”, sĂ€ger Dr. Kraft. “Och lĂ€kare behöver en instrumentpanel. Dagarna för lĂ€kare som rutinmĂ€ssigt ringer hem Ă€r för lĂ€nge borta och snart kommer att följa att de flesta medicinsk vĂ„rd sker personligen pĂ„ en lĂ€kares kontor, en klinik eller ett sjukhus. I allt större utstrĂ€ckning kommer vĂ„rden att levereras i en blandad verklig vĂ€rld blandad med virtuell vĂ€rldsmodell. “

Om sĂ„ Ă€r fallet kan vi vara den sista generationen som kan strĂ€cka sanningen om diet, trĂ€ning och medicinering vid lĂ€kartid. Vi kommer att spĂ„ras, undersökas och övervakas av en mĂ€ngd bĂ€rbara, insidabla och bortom – uppenbarligen för att ge oss handlingsfrihet över vĂ„rt liv sĂ„ att vi kan göra bĂ€ttre val.

OmvÀnt kan det vara ett brantare pris att vÀlja att inte prioritera hÀlsa. FörsÀkringsbolag uppmuntrar redan anvÀndningen av fitnessspÄrare i ett försök att kompensera det ekonomiska fallet frÄn framtida ansprÄk.

PÄ samma sÀtt demonstrerade Dr. Kraft nÄgra nya visualiseringar som visade den troliga effekten av att Àta pizza till middag igen eller fortsÀtta att röka. Det var inte vackert. Men om man kvantifierar hÀlsoeffekterna av ohÀlsosamma missbruk och vanor kommer att avskrÀcka dessa beteenden ÄterstÄr att se.

AI kirurgiskt stöd

I operationssalen ger arbetsstationer, VR-headset och specialskĂ€rmar “kirurger tillgĂ„ng till patientens kompletta MR- och CT-skanningsdata i 3D interaktiv och uppslukande form, vilket har visats i studier för att minska operationstiderna”, sĂ€ger Dr. Fran Ayalasomayajula, en annan PEDS 2040-talare som fungerar som chef för befolkningshĂ€lsa pĂ„ HP, Inc.

“Framsteg som AI och [machine learning], integrerade i dessa typer av programvara och drivs av HP: s edge computing-funktioner, börjar ge samma kirurger mer skicklig utbildning och planering, sĂ€ger hon.

High-Tech Healthcare

Men förvÀnta dig inte att skjutas pÄ en gurney till den robotbaserade ER Ànnu. Mycket av detta finns fortfarande i labbet.

“Visserligen Ă€r det fortfarande tidiga dagar för förbĂ€ttrad VR genom integrerad AI och ML”, sĂ€ger Dr. Ayalasomayajula. “Men genom HP: s kostnadseffektiva arbetsstationsdrivna lösningar för hĂ€lso- och sjukvĂ„rd betyder detta att ett vĂ€xande antal kirurger och deras patienter drar nytta av de förebyggande, kurskorrigerande Ă„tgĂ€rder som dessa lösningar möjliggör.”

AI-lÀkare och mobilvÄrd

Över hela vĂ€rlden arbetar lĂ€kare, ideella organisationer och teknikföretag för att fjĂ€rransluta med fler patienter för att ge kritisk vĂ„rd. Dr. Hansa Bhargava, Senior Medical Director pĂ„ WebMD, diskuterade sitt arbete med prenatal SMS-vĂ„rdkampanjer i Peru och med UNICEF pĂ„ Elfenbenskusten, som har sett framgĂ„ng med att hjĂ€lpa till att diagnostisera infektion, samt förbĂ€ttra samhĂ€llsengagemang och vaccinintag.

PEDS2040 Dr. Hansa Bhavarga
)

“Genom vĂ„rt digitala fotavtryck, kan vi möta patienter dĂ€r de Ă€r?” frĂ„gade Dr. Bhargava och pĂ„pekade att mycket av vĂ€rlden inte betjĂ€nas av medicinska anlĂ€ggningar. Enligt hennes erfarenhet Ă€r mobil en verklig lösning för vĂ„rd, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller medicinering och möte.

Dr Timothy Chou, en lektor vid Stanford University, berÀttade om sitt uppdrag att ansluta en halv miljon sjukvÄrdsapparater till barnsjukhus i vÀrlden.

“Konsumentinternet tog fart nĂ€r vi anslöt en miljon datormaskiner. FörestĂ€ll dig möjligheterna om vi anslöt 500 000 vĂ„rdmaskiner.”

PEDS2040 Dr. Timothy Chou
)

En tillÀmpning av detta nÀtverk skulle vara att bygga vÀrldens första globala bildcentrum för barn.

“Med tillgĂ„ng till miljontals bilder, oĂ€ndlig databehandling och ett nĂ€tverk av kvalificerade lĂ€kare, kan vi ta den mĂ€nskliga intelligensen frĂ„n vĂ€rldens bĂ€sta radiolog och göra dem tillgĂ€ngliga för barn runt om i vĂ€rlden”, sĂ€ger Dr. Chou. “Dessa AI-lĂ€kare skulle vara tillgĂ€ngliga dygnet runt.”

Anslutning till Dr Chou pĂ„ scenen var Dr. Anthony Chang, som PCMag intervjuade förra Ă„ret. “Utan ett AI-baserat paradigm för att förstĂ„ uppgifterna kommer vi inte att kunna gĂ„ vidare”, pĂ„pekade Dr. Chang. “Vi gĂ„r frĂ„n bevisbaserad medicin till intelligensbaserad (precision) medicin.”

Även om teman för konferensen var AI, sĂ€llsynta sjukdomar och andra banbrytande innovationer Ă€r det uppenbart att de stora utmaningarna för medicinen Ă€r desamma som mĂ„nga Ă€ldre företag. Det Ă€r aldrig lĂ€tt att migrera till moln- och edge-datorer, omverktyg förĂ„ldrade IT-system och att utbilda personal i dataförst-lösningar. Och lĂ€kemedelsindustrin Ă€r naturligtvis mycket och nödvĂ€ndigtvis reglerad.

Konversationen fortsÀtter pÄ AIMed19 i december, nÀr vÀrldens frÀmsta kirurger, lÀkare och kliniska administratörer samlas igen för att dela sina framsteg.