MediaTek tillkÀnnager marker för billigare 5G-sprinttelefoner

MediaTek tillkÀnnager marker för billigare 5G-sprinttelefoner

LAS VEGAS — MediaTek tillkĂ€nnagav idag en uppsĂ€ttning 5G-mobiltelefonchipsatser för billigare enheter som kommer att konkurrera med Qualcomms Snapdragon 765-linje. Men deras framgĂ„ng i USA beror pĂ„ om operatörer accepterar telefoner som inte har den snabba men korta rĂ€ckvidden millimetervĂ„gstekniken.

Dimensity 800 Àr MediaTeks andra 5G-chipset efter dess högre nivÄ Dimensity 1000. Den har fyra Cortex-A76-kÀrnor och fyra Cortex-A55-kÀrnor, alla med upp till 2 GHz. Det finns ett anpassat AI-block som ger 2,4 TOPS (biljoner eller teraoperationer per sekund) prestanda och en ISP-kamera som stöder enstaka 64MP-sensorer eller dubbla 32 + 16MP-instÀllningar. Chipsatsen stöder 1080p-skÀrmar pÄ upp till 90Hz.

LÄt oss jÀmföra detta med Qualcomm Snapdragon 765, Dimensity 800: s primÀra konkurrent. 765 har tvÄ A76-kÀrnor, en klockad till 2,3 GHz och en till 2,2 GHz, samt sex A55-kÀrnor vid 1,8 GHz. Den stöder 192MP ögonblicksbilder, 22MP dubbla kameror, 5,5 TOPS AI och 1080p skÀrmar pÄ upp till 120Hz.

SĂ„ MediaTek kommer förmodligen att övertrĂ€ffa Qualcomms lösning pĂ„ rĂ„a CPU-mĂ„tt, med sitt större antal prestandakĂ€rnor, men andra prestandaspekter Ă€r uppe i luften – hur telefoner baserade pĂ„ de tvĂ„ chipsets kommer att hantera bildbehandlingsuppgifter som kombinerar deras ISP och AI-motorer , till exempel.

Dimensity 800 har bÀttre mid-band 5G-prestanda Àn Snapdragon 765. Den stöder tvÄ 100MHz 5G-bÀrare, i motsats till en pÄ 765, för dubbel hastighet.

MediaTeks 5G-position i USA Àr dock svag 2020, för för nÀrvarande har Qualcomm monopol pÄ millimetervÄgsantennmoduler. Dessa moduler Àr det enda sÀttet för telefoner att fÄ Ätkomst till de snabba millimetervÄgsnÀten med kort rÀckvidd som alla AT&T, T-Mobile och Verizon har skapat. 765 stöder millimetervÄg.

MediaTek-drivna 5G-telefoner kan dock visas pÄ Sprint eller pÄ en kombinerad Sprint / T-Mobile-operatör. Sprint behöver inte millimetervÄg för 5G, och T-Mobile har inte visat mycket entusiasm för att förgrunda sina erbjudanden pÄ millimetervÄg. Vid Qualcomms senaste Snapdragon Tech Summit uttryckte Sprint-chef Ryan Sullivan en önskan att fÄ mycket billigare 5G-telefoner till sitt nÀtverk och att slÀppa millimetervÄgsstöd Àr ett sÀtt att göra det. I februari förra Äret berÀttade MediaTeks VD Joe Chen att han sköt för 450 $ 5G-telefoner.

“Dimensity 800-serien Ă€r designad för globala sub-6GHz 5G-nĂ€tverk som distribueras med ökad tĂ€ckning i Asien, Nordamerika och Europa under 2020”, sĂ€ger företaget i ett pressmeddelande.

Det betyder förmodligen att vi kommer att se dessa lÄgkostnadstelefoner anlÀnda till mitten av Äret.