Med Samsungs chef Jay Lee i fängelse sågs en engångs mentor ta ansvar

Samsung, Samsung Electronics, Samsung-chef Jay Y Lee, Jay Y Lee, Choi Gee-sung, Samsung-chef Jay Y Lee arresterad, Samsung-chef arresterad, Samsung chef-bestickningsfall Samsung-gruppens spion Jay Y Lee om bestickningsavgifter kan hindra beslut om strategiska investeringar och förvärv i det spretande konglomeratet. (Bildkälla: AP)

Gripandet av Samsung Groups spion Jay Y Lee på bestickningsavgifter kan hämma beslut om strategiska investeringar och förvärv i det spretande konglomeratet, säger insiders och tidigare chefer, även med en stark ledarskapsbänk vid sina många företag.

Även om affärer på flaggskeppet Samsung Electronics surrar, måste stora samtal göras och mannen som troligen kommer att uppmanas att göra dem är Choi Gee-sung, löjtnant nr 2 på Samsung Group och en mentor för Lee.

”Choi är mycket erfaren och har gjort ett bra jobb. Han är den som är bäst lämpad att hantera frågor på gruppnivå i Lees frånvaro, säger en Samsung-insider.

Medan Samsung Electronics fortfarande smartar från sina explosiva Galaxy Note 7-smarttelefonbatterier, har halvledarbranschen en oförskämd hälsa. Aktiekursen har ökat med cirka 60 procent det senaste året.

Men den vidsträckta sonden, en del av en korruptionsskandal som ledde till att parlamentet anklagade Sydkoreas president Park Geun-hye, har varit en stor distraktion för landets största konglomerat, eller chaebol.

Titta på alla våra videor från Express Technology

“Allt har nästan slutat”, sade en andra chef på Samsung Groups kraftfulla strategikontor som Choi är chef för. “Vi fokuserar främst på åklagarens utredning (mot Lee och Samsung) … Vi kommer att köra en nödplan och allt kommer att vara under Chois kontroll för tillfället.”

Men vissa andra säger att även Chois roll kan vara begränsad och Samsung kan behöva förlita sig mer på varje medlems högsta ledning, med Choi också under utredning av särskilda åklagare.

“Eftersom vi har beslutat att avveckla gruppstrategikontoret kommer Chois roll sannolikt att minska successivt, även om vi inte kan säga för hur mycket och när”, säger en annan Samsung-chef. En fjärde gruppinsidare sa: “Vi har ett system på plats med professionella ledningsgrupper, så när det gäller den dagliga verksamheten borde saker och ting vara bra.”

Samsung, Samsung Electronics, Samsung-chef Jay Y Lee, Jay Y Lee, Choi Gee-sung, Samsung-chef Jay Y Lee arresterad, Samsung-chef arresterad, Samsung chef-bestickningsfall Gripandet av Lee, 48, kommer att påverka långsiktiga investeringsbeslut i det vidsträckta konglomeratet. (Bildkälla: AP)

Ingen av Samsung-individerna ville bli identifierade på grund av känsligheten i saken. ”Det är inte som att Samsung-företag kommer att stoppa. Det finns många smarta människor på företaget, säger Kim Yong-serk, en tidigare Samsung Electronics-chef som nu är professor vid Sungkyunkwan University.

Men gripandet av Lee, 48, kommer att påverka långsiktiga investeringsbeslut i det vidsträckta konglomeratet.

”Samsungs presidenter utvärderas på årsbasis, så de kan inte göra djärva vad om framtiden. De behöver en ordförande för det, säger Kim.

Samsung vägrade att kommentera sina ledningsplaner eller Chois roll.

BEATING APPLE

När Samsung Electronics fortfarande följde Nokia i mobiltelefoner – för bara fem år sedan – satte Choi, då VD, sin syn på en annan rival. ”Konkurrens kommer från andra håll. Det finns ett företag som är mer lönsamt än oss och vi borde ändra vårt mål, säger han till Reuters i januari 2012, med hänvisning till Apple Inc.

Det året avslutade Samsung Nokias 14-åriga dominans på mobilmarknaden och slutade också slutligen över Apple som världens största smarttelefontillverkare. Under en Samsung-karriär som sträcker sig över mer än tre decennier har Choi arbetat i alla huvudföretag, från halvledare och hushållsapparater till TV-apparater och telekom, innan han tillträdde som vd.

Som strategichef har 66-åriga Choi agerat som Jay Y Lees mentor och varit nära involverad i att förbereda vägen för honom att ta över från sin far, som var oförmögen av en hjärtinfarkt 2014.

Samsung, Samsung Electronics, Samsung-chef Jay Y Lee, Jay Y Lee, Choi Gee-sung, Samsung-chef Jay Y Lee arresterad, Samsung-chef arresterad, Samsung chef-bestickningsfall Lees frånvaro före en lång rättegång kan också se en större roll för Kwon Oh-hyun, Samsung Electronics vice ordförande och nuvarande VD. (Bildkälla: AP)

Under Chois ledning har Lee närmade sig att efterträda sin far i en välkoreograferad långsiktig plan, inklusive en omstrukturering av konglomeratet för att cementera familjen Lee. Men den planen inkluderade en kontroversiell sammanslagning av 8 miljarder dollar mellan två Samsung-enheter som har varit central för åklagarnas mål mot gruppen och Lee.

Åklagare anklagar Samsung för att betala mutor på sammanlagt 43 miljarder won (37,74 miljoner dollar) till organisationer kopplade till Sydkoreas president Park Geun-hyes vän, Choi Soon-sil, för att säkra regeringens stöd för fusionen.

Choi Gee-sung och hans ställföreträdare Chang Choong-ki frågades av åklagare över deras roll i affären.

STEG UPP FÖR ‘MR CHIP’ OCH?

Lees frånvaro före en lång rättegång kan också se en större roll för Kwon Oh-hyun, Samsung Electronics vice ordförande och nuvarande VD.

Känd som ”Mr Chip”, har Kwon övervakat tillväxten av Samsungs komponentverksamhet, som nu genererar mycket av företagets vinster. ”Kwon är mycket praktisk chef. Liksom många Samsung-chefer inom komponentbranschen känner han sig inte bekväm (i rampljuset), säger en chef som arbetat med honom.

Kwon, som studerade elektroteknik vid Seoul National University och vid Stanford, cementerade Samsungs position inom minneschips och utvidgade tillverkningen av kontraktschip och producerade chips som driver Apple iPhone.

Men för all den erfarenhet och kvaliteter som dessa seniorchefer ger, kommer Lee frånvaro fortfarande att kännas.
Lee hade hjälpt till att driva tillväxt genom nya företag, inklusive att underteckna Sydkoreas största utgående affär: ett förvärv av 8 miljarder dollar av den amerikanska bilelektroniktillverkaren Harman International Industries.

“Det största problemet är att Lee är den som sätter riktningen för Samsung som helhet”, säger den fjärde gruppinsidern.

“Han kommer inte in i alla affärsbeslut, men det är han som måste teckna stora investeringar eller förvärv … Det är därför han inte lätt kan bytas ut.”

Relaterade Artiklar

Back to top button