Med lite flytande kväve kan Doom Eternal köras med 1000 FPS på en dator

Spelare gillar höga bildhastigheter. Men tänk dig att slå en galen 1000 bilder per sekund.

Det är möjligt på PC-spelet Doom Eternal – om du har lite flytande kväve till hands.

I mars skröt tillverkarna av Doom Eternal, id Software, om hur spelets motor teoretiskt sett kan överstiga 1000 fps. Den enda utmaningen är dagens PC-hårdvara; även en avancerad maskin kan bara pressa ut 250fps när Doom Eternal körs på 1080p.

id Software själv lyckades bara uppnå 400 fps på spelet med sina egna PC-inställningar. Så om hastigheten på 1000 fps var uppnåelig i den verkliga världen förblev oklar tills spelets utgivare, Bethesda, bestämde sig för att försöka svara på frågan.

Det visar sig att förstapersonsskytten kan nå över 1000 fps, men du måste överklocka en redan kraftfull PC-spelmaskin, vilket påskyndar processorns processor och grafikkort utöver de vanliga specifikationerna. För att demonstrera detta tappade Bethesda datorexperter hos den polska återförsäljaren x-kom, som skapade en spelrigg med Intels Core i7-9700K åtta-kärnprocessor, men höjde den maximala klockhastigheten från 4,9 GHz till 6,6 GHz.

GPU: n, Asus ROG Strix RTX 2080 Ti, förstärktes också från 1,6 GHz till 2,4 GHz. Dessutom utrustade experterna på x-kom sin maskin med en 1200 watt strömförsörjning, eller ungefär dubbelt så mycket som GPU normalt behöver.

Installationen tillät ursprungligen att maskinen nådde 500 till 600 fps när Doom Eternal körs. Men för att nå 1000-riktmärket var experterna på x-kom tvungna att använda flytande kväve för att förhindra att maskinen överhettades och sissade kretsarna inuti.

Inställningen för flytande kvävekylning.
(Kredit: Bethesda)

Att använda flytande kväve för att kyla en dator är verkligen extremt. Men det är en etablerad praxis i PC-överklockningsgemenskapen, som fokuserar på att testa gränserna för PC-komponenter. Vätskan, som kan nå temperaturer på -320 Fahrenheit, dumpas i en metallkruka placerad ovanpå processorn. Vätskan kommer så småningom att avdunsta men potten fryser och håller CPUn under sval.

Tack vare flytande kväve kunde maskinen nå 1000 riktmärken utan att smälta ner den andra testdagen.

Maskinen slår 1014 fps.
(Kredit: Bethesda)

”Doom Slayer (spelets huvudperson) gick igenom öppningskorridoren på Doom Evinners” Hell on Earth ”-nivå när alla åtta CPU-kärnor klockade på nästan 6,6 GHz och rammätaren registrerade exakt 1 006 bilder per sekund. Det gick till och med upp till 1 014 FPS under en handledningskarta, vilket översteg målet för 1 000 FPS med ramar att spara, “skrev Bethesda i tillkännagivandet.

Allt sagt, den vansinnigt höga bildhastigheten uppstod ursprungligen när spelaren stirrade på en tom vägg. Således hade maskinen lättare att rendera grafiken. När det kom till det faktiska spelet kunde den flytande kvävekylda datorn producera en 400 till 600 fps, enligt videon som Bethesda delade. Upplösningen för spelet kördes också på 720p med HDR avstängd.

Fortfarande är prestationen verkligen imponerande. Och enligt Bethesda visar det att grafikteknologin i Doom Eternal kommer att förbättras när spelare uppgraderar sina PC-spelriggar. Nu behöver vi bara en bildskärm som kan köra 1000fps.

Relaterade Artiklar

Back to top button