Med “Facebook Shops” kan du handla dina favoritbutiker från det sociala nätverkets app

Pandemin driver Facebook för att försöka förvandla sig till ett virtuellt köpcentrum för dina favoritbutiker.

Facebook Shops, som introducerades på tisdag, låter företag sälja sina produkter direkt till användare på Facebook och Instagram. För användare betyder det att du kan bläddra och köpa produkter inom dessa appar istället för att omdirigeras till en tredjepartsbutik.

“Det här är det största steget vi har tagit ännu för att möjliggöra handel över våra appar”, säger Facebook-vd Mark Zuckerberg under en livestream. “Grundidén här är att alla småföretag enkelt kan starta en butik i våra appar för att sälja saker direkt.”

Hur Facebook Shops visas i Facebook-appen.  (Kredit: Facebook)
Hur Facebook Shops visas i Facebook-appen. (Kredit: Facebook)

För att hitta tillämpliga butiker måste du besöka ett företags Facebook-sida och se om det är aktiverat med knappen “Handla nu”. På Instagram kan du gå till företagets profilsida och leta efter knappen “Visa butik”.

Facebook satsar på att många företag vill skapa virtuella skyltfönster på det sociala nätverket, särskilt mot bakgrund av COVID-19, som håller konsumenterna borta från tegelstenar. “Vi ser många småföretag som aldrig haft online-närvaro komma online för första gången”, säger Zuckerberg. “Detta kommer inte att kompensera för alla förlorade affärer, men det kan hjälpa.”

Att starta en butik är gratis, men Facebooks Merchant-avtal noterar att företaget kommer att ta en transaktionsavgift på 5 procent vid försäljning av varor som bearbetas över sina tjänster. Helst kommer företag som får en försäljningsökning från sina virtuella skyltfönster också att locka dem att köpa fler annonser. “De allra flesta av våra annonsörer är småföretag, och de utgör också den största delen av våra intäkter”, tillade Zuckerberg.

Hur Facebook Shops visas i Instagram-appen.  (Kredit: Facebook)
Hur Facebook Shops visas i Instagram-appen (kredit: Facebook)

Annonser är också ett annat sätt att företag kommer att kunna sälja produkter direkt till användare i Facebooks appar. Användare kommer att kunna klicka på annonserna och föras till handlarens Facebook-butik.

“Butiker är inbyggda och snabba, vilket innebär att du inte längre byter app till en långsam mobil webbläsare där du måste ange ditt kreditkort igen när du trycker på en intressant produkt som du ser i feeds”, säger Zuckerberg i ett separat inlägg.

På backend gör företaget Facebook Shops enkelt att integrera med befintliga e-handelsplattformar inklusive Shopify, BigCommerce och ChannelAdvisor, som redan hjälper småföretag att sälja online.

Även om Facebook-butiker kan ge lite välbehövlig lättnad för kämpande företag, vad betyder detta för användarnas integritet? Under liveströmmen sa Zuckerberg: “Vi kommer inte att dela det du köper med vänner eller någon annan och våra tjänster utan din tillåtelse.”

Företaget själv kommer dock att använda din aktivitet på Facebook-butiker “för att anpassa din upplevelse i våra appar och visa dig mer relevant innehåll, inklusive annonser”, förklarade det sociala nätverket i en FAQ. ”Det betyder att din aktivitet i våra appar kan påverka vad du ser i butiker, och din aktivitet i butiker kan påverka vad du ser någon annanstans på Facebook och Instagram. Om du till exempel tittar igenom cykelsamlingar i butiker kan du se mer innehåll, inklusive annonser, om cyklar i flöden, berättelser, utforska och andra platser i våra appar. ”

Företaget lanserar idag Facebook-butiker med planer på att göra det mer tillgängligt under de kommande månaderna. I sommar i USA är Facebook också inställd på att införa Instagram Shop, som lovar att hjälpa användare att enkelt hitta nya produkter att köpa direkt via appen. Det bygger på Instagrams experiment förra året för att börja låta utvalda märken köpa produkter direkt i appen

“Du kan bli inspirerad av samlingar från @shop, bläddra bland urval från dina favoritmärken och skapare, filtrera efter kategorier som skönhet och hem och köpa utseendet du älskar på ett och samma ställe”, säger företaget. “Och senare i år lägger vi till en ny butiksflik i navigeringsfältet så att du kan komma till Instagram Shop med bara ett tryck.”

Med tiden kommer du också att kunna göra inköp direkt från företag på WhatsApp, Facebook Messenger och Instagrams direktmeddelandefunktion.

Relaterade Artiklar

Back to top button