Med en miljard dollar från Microsoft vill ett AI-lab efterlikna hjärnan

Sam Altman, vänster som leder företaget OpenAI, och Satya Nadella, vd för Microsoft, som investerar miljarder i OpenAI, på Microsoft Campus i Redmond, Washington, 15 juli 2019. (Bildkälla: The New York Times)

Skriven av Cade Metz

När servitrisen närmade sig bordet höll Sam Altman upp sin telefon. Det gjorde det lättare att se dollarbeloppet skrivet in i ett investeringsavtal som han hade tillbringat de senaste 30 dagarna i förhandlingar med Microsoft.

”$ 1.000.000.000”, stod det.

Investeringen från Microsoft, som undertecknades tidigt denna månad och tillkännagav måndag, signalerar en ny riktning för Altmans forskningslaboratorium.

I mars avgick Altman från sina dagliga arbetsuppgifter som chef för Y Combinator, start “accelerator” som katapulterade honom i Silicon Valley-eliten. Nu, vid 34 år, är han verkställande direktör för OpenAI, det artificiella intelligenslaboratoriet han hjälpte till att skapa 2015 med Elon Musk, miljardärens verkställande direktör för den elektriska biltillverkaren Tesla.

Musk lämnade labbet förra året för att koncentrera sig på sina egna AI-ambitioner i Tesla. Sedan dess har Altman omgjordt OpenAI, grundat som en ideell organisation, till ett vinstdrivande företag så att det mer aggressivt kunde driva finansiering. Nu har han landat en markeringsinvesterare för att hjälpa den att jaga ett upprörande högt mål.

Han och hans forskargrupp hoppas kunna bygga artificiell allmän intelligens, eller AGI, en maskin som kan göra allt som den mänskliga hjärnan kan göra.

AGI har fortfarande en doft av science fiction. Men i sitt avtal diskuterar Microsoft och OpenAI möjligheten med samma sakliga språk som de kan använda för annan teknik de hoppas kunna bygga, oavsett om det är en molntjänst eller en ny typ av robotarm.

“Mitt mål med att köra OpenAI är att skapa framgångsrikt AGI”, säger Altman i en intervju nyligen. “Och detta partnerskap är den viktigaste milstolpen hittills på den vägen.”

Under de senaste åren har en liten men glödande grupp av artificiell intelligensforskare siktat på AGI, och de stöds av några av de rikaste företagen i världen. DeepMind, ett topplaboratorium som ägs av Googles moderbolag, säger att det jagar samma mål.

De flesta experter tror att AGI inte kommer att komma på decennier eller till och med århundraden – om det kommer alls. Till och med Altman medger att OpenAI aldrig kommer dit. Men loppet är ändå på.

I en gemensam telefonintervju med Altman jämförde Microsofts verkställande direktör, Satya Nadella, AGI senare med sitt företags försök att bygga en kvantdator, en maskin som skulle bli exponentiellt snabbare än dagens maskiner. “Oavsett om det är vår strävan efter kvantbearbetning eller det är en strävan efter AGI, jag tror att du behöver dessa högambitionerade North Stars”, sa han.

Altmans 100-anställda företag byggde nyligen ett system som kunde slå världens bästa spelare i ett videospel som heter Dota 2. För bara några år sedan verkade den här typen av saker inte vara möjlig.

Dota 2 är ett spel där varje spelare måste navigera i en komplex, tredimensionell miljö tillsammans med flera andra spelare och samordna en noggrann balans mellan attack och försvar. Med andra ord kräver det gammaldags lagarbete, och det är en svår färdighet för maskiner att bemästra.

OpenAI behärskade Dota 2 tack vare en matematisk teknik som kallas förstärkningslärande, vilket gör att maskiner kan lära sig uppgifter genom extrema försök och fel. Genom att spela spelet om och om igen lärde sig automatiserade programvaror, så kallade agenter, vilka strategier som är framgångsrika.

Agenterna lärde sig dessa färdigheter under flera månader och samlade på mer än 45 000 års spel. Det krävde enorma mängder rå datorkraft. OpenAI spenderade miljontals dollar på att hyra tillgång till tiotusentals datachips i molntjänster som drivs av företag som Google och Amazon.

Så småningom tror Altman och hans kollegor att de kan bygga AGI på ett liknande sätt. Om de kan samla in tillräckligt med data för att beskriva allt som människor hanterar dagligen – och om de har tillräckligt med datorkraft för att analysera all den informationen – tror de att de kan återuppbygga mänsklig intelligens.

Altman målade affären med Microsoft som ett steg i denna riktning. När Microsoft investerar i OpenAI kommer teknikjätten också att arbeta med att bygga nya typer av datorsystem som kan hjälpa laboratoriet att analysera allt större mängder information.

“Det här handlar om att verkligen ha den snäva återkopplingscykeln mellan en ambitiös strävan efter AGI och vad som är vår kärnverksamhet, som bygger världens dator,” sa Nadella.

Det arbetet kommer sannolikt att inkludera datachips som är utformade speciellt för utbildning av artificiella intelligenssystem. Precis som Google, Amazon och dussintals nystartade företag över hela världen utforskar Microsoft redan denna nya typ av chip.

Det mesta av den miljarden dollar, sade Altman, kommer att spenderas på den datorkraft som OpenAI behöver för att uppnå sina ambitioner. Och enligt villkoren i det nya kontraktet kommer Microsoft så småningom att bli laboratoriets enda källa för datorkraft.

Nadella sa att Microsoft inte nödvändigtvis skulle investera en miljard dollar på en gång. Det kunde delas ut under ett decennium eller mer. Microsoft investerar dollar som kommer att matas tillbaka till sin egen verksamhet, eftersom OpenAI köper datorkraft från programvarugiganten, och samarbetet mellan de två företagen kan ge ett brett spektrum av tekniker.

Eftersom AGI ännu inte är möjligt börjar OpenAI med smalare projekt. Det byggde nyligen ett system som försöker förstå naturligt språk. Tekniken kan mata allt från digitala assistenter som Alexa och Google Home till programvara som automatiskt analyserar dokument i advokatbyråer, sjukhus och andra företag.

Affären är också ett sätt för dessa två företag att marknadsföra sig själva. OpenAI behöver datorkraft för att uppfylla sina ambitioner, men det måste också locka världens ledande forskare, vilket är svårt att göra på dagens talangmarknad. Microsoft konkurrerar med Google och Amazon inom molntjänster, där AI-funktioner blir allt viktigare.

Frågan är hur seriöst vi ska ta idén om artificiell allmän intelligens. Liksom andra inom teknikindustrin talar Altman ofta som om dess framtid är oundviklig.

“Jag tror att AGI kommer att bli den viktigaste tekniska utvecklingen i mänsklighetens historia”, sa han under intervjun med Nadella. Altman hänvisade till oro från människor som Musk om att AGI kunde snurra utanför vår kontroll. “Att räkna ut ett sätt att göra det kommer att bli en av de viktigaste samhällsutmaningarna vi står inför.”

Men ett spel som Dota 2 är långt ifrån komplexiteten i den verkliga världen.

Konstgjord intelligens har förbättrats på betydande sätt de senaste åren tack vare många av de tekniker som odlas på platser som DeepMind och OpenAI. Det finns system som kan känna igen bilder, identifiera talade ord och översätta mellan språk med en noggrannhet som inte var möjligt för bara några år sedan. Men detta betyder inte att AGI är nära eller ens att det är möjligt.

“Vi är inte närmare AGI än vad vi någonsin har varit”, säger Oren Etzioni, vd för Allen Institute for Artificial Intelligence, ett inflytelserikt forskningslaboratorium i Seattle.

Geoffrey Hinton, Google-forskaren som nyligen vann Turing-priset – ofta kallat datorprisets Nobelpris – för sina bidrag till artificiell intelligens under de senaste åren, frågades nyligen om loppet till AGI.

“Det är för stort problem”, sa han. “Jag vill hellre fokusera på något där du kan ta reda på hur du kan lösa det.” Den andra frågan med AGI, tillade han, är: Varför behöver vi det?

Relaterade Artiklar

Back to top button