Mark Zuckerberg hatar Warren plan att bryta upp Facebook. Hon bryr sig inte

Facebook, Facebook VD Mark Zuckerberg, Mark Zuckerberg, Elizabeth Warren, Mark Zuckerberg vs Elizabeth Warren “Om hon blir vald till president, skulle jag satsa på att vi kommer att ha en juridisk utmaning, och jag skulle satsa på att vi kommer att vinna den juridiska utmaningen”, säger Mark Zuckerberg om Elizabeth Warren planer på att bryta upp big tech. (Bildkälla: New York Times)

Av Matt Stevens

I flera månader har senator Elizabeth Warren från Massachusetts gjort “stor, strukturell förändring” till det ropande ropet i hennes presidentkampanj. Och när det gäller tekniksektorn har det inneburit att man tar fyrkantiga mål på jätteföretag som Facebook – företag som hon säger har blivit så stora att de kväver konkurrensen.

Warren lanserade ett förslag om att bryta upp Facebook, Amazon och andra tekniska giganter i mars. För att säkerställa att teknikarbetare fick sitt meddelande betalade hennes kampanj för en skylt nära en större transitstation i San Francisco. Det stod: ”Break Up Big Tech”, med stora bokstäver. ”

På tisdag, nästan sju månader efter att Warren avslöjade sin plan, erbjöd The Verge ett fönster över vad Mark Zuckerberg, Facebooks vd, tycker om det. I läckta ljudinspelningar av öppna möten med anställda i sommar kan Zuckerberg höras säga att företaget skulle stämma om Warren skulle anta planen som president.

Läs mer: Facebook VD Mark Zuckerberg medger att TikTok har vuxit förbi Instagram i Indien

“Om hon blir vald till president, skulle jag satsa på att vi kommer att ha en juridisk utmaning, och jag skulle satsa på att vi kommer att vinna den juridiska utmaningen”, sa han.

“Suger det fortfarande för oss? Ja. Jag menar, jag vill inte ha någon större rättegång mot vår egen regering. Det är inte som den position du vill vara i. Vi bryr oss om vårt land och vill arbeta med vår regering för att göra bra saker, ”tillade han. “Men se, i slutet av dagen, om någon kommer att försöka hota något som är existentiellt, går du till mattan och du slåss.”

Strax efter att The Verge publicerade Zuckerbergs kommentarer, svarade Warren genom att förnya sin kritik av Facebook.

”Vad som verkligen skulle suga”, sade hon och efterliknade Zuckerbergs språk, “är om vi inte fixar ett korrupt system som låter jätteföretag som Facebook bedriva olagliga konkurrensbegränsande metoder, trampa på konsumenters integritetsrättigheter och upprepade gånger fumla deras ansvar för att skydda vår demokrati. ”

Klagomålen mellan Warren och Zuckerberg påverkar offentligt en av de ledande demokratiska kandidaterna till president mot chefen för världens största sociala nätverk, i en tid då Silicon Valley i allmänhet och Facebook i synnerhet fortsätter att granskas för deras ansträngningar för att bekämpa desinformation och förhindra inblandning av val under 2020 och därefter.

I den ljudinspelning som klippts och publicerats av The Verge knyter Zuckerberg sin kritik av Warren plan till oro för valstörningar.

“Det är bara att bryta upp dessa företag, oavsett om det är Facebook eller Google eller Amazon, inte faktiskt kommer att lösa problemen,” sa han. ”Och du vet, det gör inte mindre störningar i valet. Det gör det mer troligt för nu kan företagen inte samordna och arbeta tillsammans. ”

Efter att det läckta ljudet publicerades och Warren svarade kommenterade Zuckerberg avsnittet i ett Facebook-inlägg.

“Varje vecka gör jag en fråga på Facebook där anställda får fråga mig vad som helst och jag delar öppet vad jag tänker på alla typer av projekt och frågor,” sa han. ”Avskriften från en av mina frågor och svar. För några månader sedan publicerades just online – och även om det var tänkt att vara internt snarare än offentligt, nu när det är där ute kan du kolla in det om du är intresserad av att se en ofiltrerad version av vad jag tänker och berättar för anställda om en massa ämnen. ”

Warren använde under tiden det förnyade fokuset på frågan som ett tillfälle att upprepa att hon “inte är rädd för att hålla Big Tech-företag som Facebook, Google och Amazon ansvariga.”

I sitt förslag hävdar Warren att tekniska jättar i huvudsak har utvecklat monopol – de har “bulldozed konkurrens, använt vår privata information för vinst och lutat spelplanen mot alla andra.”

Hennes plan kräver lagstiftning som skulle förbjuda plattformar som Amazon att både erbjuda en marknadsplats för handel och delta i den marknaden. utse tillsynsmyndigheter för att ångra vissa tekniska sammanslagningar; och rulla tillbaka några förvärv av tekniska giganter, till exempel Facebooks erbjudanden för WhatsApp och Instagram.

Senare på tisdagen pressade hon ut frågan och avfyrade en tråd med fem tweet som började: “Låt oss prata lite om min plan till #BreakUpBigTech och varför det har fått Mark Zuckerberg så upparbetad.”

“Facebook går ganska bra just nu”, sa Warren och citerade sina förvärv som bevis för att teknikföretag hade samlat betydande makt och möter liten konkurrens.

“Föreställ dig att Facebook och Instagram försöker överträffa varandra för att skydda din integritet och hålla felinformation borta från ditt flöde, istället för att samarbeta för att sälja dina data, översvämma dig med felinformation och undergräva vår valsäkerhet,” sa hon. “Det är därför vi måste #BreakUpBigTech.”

Genom att erbjuda en stadig kost av detaljerade politiska förslag, har Warren vuxit efter sig betydligt och stigit till toppen av omröstningarna. Hennes planer på att omforma regeringen sträcker sig till områden som ekonomi och utbildning, där hon har krävt en förmögenhetsskatt och avskaffat studielånskulden.

”Vi har dessa jätteföretag – måste jag berätta det för människor i Long Island City? – som tror att de kan rulla över alla, sa Warren till en publik där tidigare i år, efter att Amazon drog sig ur planerna att bygga ett nytt campus i grannskapet. “Jag är trött på frilastande miljardärer.”

Relaterade Artiklar

Back to top button