Mark Zuckerberg gör en förnyad tonhöjd för att försvara Facebooks Free Basics

Facebook, Free Basics, Net Neutrality, Mark Zuckerberg, TRAI, Free basics and free internet, technology news Mark Zuckerberg dök upp på en video för att personligen marknadsföra Free Basics och skrev också ett personligt överklagande i en av de ledande tidningarna. (AP Photo / Jeff Chiu)

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg gjorde idag en förnyad tonhöjd för sin kontroversiella Free Basics Internet-tjänst i ännu en marknadsföringsblitz som säger att den skyddar nätneutralitet.

Facebooks föreslagna Free Basics-plan tillåter kunder att utnyttja tjänster som utbildning, hälso- och sjukvård och sysselsättningsannonser via appar som är speciellt utformade för denna plattform på sina telefoner utan en dataplan, men tillåter inte åtkomst till många tjänster som YouTube, Gmail, Google eller Twitter . Zuckerberg dök upp på en video för att personligen marknadsföra Free Basics och skrev också ett personligt överklagande i en av de ledande tidningarna.

Titta på våra videor om Net Neutralitetsdebatt

Medan Free Basics tillåter användare att få åtkomst till ett litet antal webbtjänster utan kostnad har det kritiserats av vissa för påstådda brott mot principen om nätneutralitet, ett koncept att all internettrafik ska behandlas lika.

”Vi tror att anslutning är en mänsklig rättighet och att få anslutning för världen är en av de grundläggande utmaningarna för vår generation. När människor är anslutna kan vi åstadkomma några ganska fantastiska saker.

”Vi kan komma närmare de människor som vi bryr oss om, vi kan få tillgång till nya jobb och möjligheter och idéer. Vi kan få utbildning och hälso- och sjukvård och kommunikation och tillgång till nya tjänster, sade han i videoposten.

Läs också: Video: AIB om varför Facebooks Free Basics är emot nätneutralitet

Han sa att anslutning inte bara kan vara ett privilegium för några av de rika och mäktiga och måste vara något som alla delar och en möjlighet för alla. “Jag hoppas att du kommer att göra detta med oss.”

Zuckerberg var uppmärksam på att utnyttja världens största offline-befolkning och jämförde i ett yttrande dagligen Free Basics med ett bibliotek – som bara rymmer ett urval av böcker – liksom med allmän hälso- och sjukvård och utbildning.

”Alla förtjänar också tillgång till de verktyg och information som kan hjälpa dem att uppnå alla de andra offentliga tjänsterna och alla deras grundläggande sociala och ekonomiska rättigheter. Därför förtjänar alla också tillgång till gratis grundläggande internettjänster, ”skrev han.

Kritiker sa dock att Free Basics bryter mot principen om nätneutralitet genom att erbjuda vissa tjänster gratis, vilket ger dem en fördel framför konkurrenterna. Facebook fungerar också som portvakt för Free Basics och tillåter vissa tjänster samtidigt som de avvisar andra. Telekomregulator TRAI har redan bett Reliance Communications, Facebooks Free Basics-partner i Indien, att tillfälligt avbryta tjänsterna.

Den har också sökt kommentarer senast den 30 december på ett samrådspapper om att tjänsteleverantörer kan ta ut olika priser för dataanvändning på webbplatser, applikationer och plattformar.

Måste läsas:Reliance bekräftar att Facebook Free Basics-tjänsten är i väntan

Zuckerberg, vars Facebook spenderar miljarder dollar på projekt för att leverera webben till underutnyttjade områden via drönare, satelliter och lasrar, sade att Indiens framsteg berodde på att tillhandahålla webbåtkomst till en miljard indianer utan den.

“Det här handlar inte om Facebooks kommersiella intressen – det finns inte ens några annonser i versionen av Facebook i Free Basics”, skrev han i Times of India. “Om människor tappar tillgång till gratis bastjänster förlorar de helt enkelt tillgången till de möjligheter som Internet erbjuder idag.”

Han skrev stycket under titeln “Free Basics Protects Net Neutrality” och att tjänsten “är en bro till hela Internet och digital jämlikhet”, sade han, “Vem kan eventuellt vara emot detta?”

Detta kommer ovanpå helsidesannonser som Facebook har kört i tidningar för att stärka stödet för Free Basics.

Relaterade Artiklar

Back to top button