“Mardröm” för global teknik: Virusnedfall har precis börjat

coronavirus, coronaviruseffekt på teknikindustrin, teknikindustrins viruseffekt Apple och Foxconn, även känt som Hon Hai Precision Industry Co., var bland de första företagen som försökte kvantifiera viralepidemins inverkan. (Bild: Bloomberg)

När kinesiska tillverkare börjar starta om fabriker på måndag vet ingen med säkerhet när de kommer tillbaka i full fart – eller vilken typ av kaos som kan uppstå.

Teknikproducenter som leds av Foxconn, som gör majoriteten av världens iPhones från Zhengzhou några hundra mil från coronavirusutbrottets epicentrum, hade börjat förbereda investerare för den potentiella bedlam när hundratusentals tar sig tillbaka till fabriker.

Apple Inc: s viktigaste partner varnade investerare för den skrämmande uppgiften att säkra tillräckligt med arbetare trots omfattande transportblockader, karantänta tusentals och “mardrömsscenariot” för en epidemi på campus som helt och hållet kunde stänga av produktionen. Förra veckan tog det det oöverträffade steget att varna arbetare för att hålla sig borta från sitt huvudkontor i Shenzhen tills vidare när regeringsinspektörer veterinäriserar sina inneslutningsförfaranden, rapporterade Bloomberg News. Och det har försenat arbetstagarnas återkomst till sin huvudsakliga fabrik för iPhone-tillverkning i centrala Kina, sa människor som är bekanta med saken måndag.

“Hur vi kan se till att det inte kommer att finnas någon infektion inom våra campus kommer att vara den första prioriteten, för om du sätter ihop många människor och en av dem blir smittade kommer det att bli en mardröm”, berättade chef för Foxconn, investerarrelationer, Alex Yang investerare på ett torsdagssamtal, enligt en inspelning som erhållits av Bloomberg News. “Vi försöker mycket hårt för att se till att risken för infektioner på plats är så låg som noll, även om det kommer att vara utmanande.”

Förklarade: Kan pangoliner vara källan till nytt koronavirus?

Det dödliga viruset har illustrerat den alltmer centrala roll som Kina spelar i global tillverkning, från kläder och kemikalier till bilar och särskilt teknik. Nästan alla större delar av konsumentelektronik tillverkas i Kina, från iPhones och spelkonsoler till hälften av världens flytande kristallskärm eller LCD-skärmar. Smitten har redan stängt växter över hela Kina i en vecka längre än väntat efter månens nyårspaus – en störning som kan bli mycket värre om rullande karantäner och upphängda järnvägs- och luftförbindelser förhindrar återgång av miljontals arbetare vid hjärta av elektronikmontering.

När de gör det kommer otaliga siffror att ledas till en karantän på upp till två veckor – en sekvestrerare av okänd skala. Eventuella störningar vid kinesiska fabriker kan i värsta fall frysa delar av försörjningskedjan genom att utlösa kaskadbrist. Den inflytelserika analytikern i leverantörskedjan Kuo Ming-chi från TF International uppskattar att Foxconns huvudsakliga iPhone-tillverkningsbas kommer att återuppta arbetet först nästa vecka – och sedan med 40-60% kapacitet. Citigroup uppskattar att endast 30% av hela den kinesiska halvledararbetskraften beräknas återvända till sina arbetsplatser från och med den 11 februari.

Foxconn sa i ett uttalande på lördagen att det arbetar med lokala myndigheter för att förbereda sig för anställdas återkomst utan detaljer. Shenzhen-distriktet Longhua sa i ett WeChat-inlägg att det hjälpte det taiwanesiska företaget att finjustera sina planer. “För att skydda allas hälsa och säkerhet och följa de statliga virusförebyggande åtgärderna uppmanar vi dig att inte återvända till Shenzhen”, skrev Foxconn i ett textmeddelande den 5 februari till anställda i södra staden. “När det gäller det lyckliga mötet i Shenzhen, vänligen vänta på ytterligare meddelande.”

Hennes mormor fick koronaviruset. Då gjorde hela familjen det

Vid förra veckans samtal pratade Yang djupt om Foxconns virusförebyggande åtgärder och behovet av att följa olika regler i den så kallade “iPhone-staden” Zhengzhou – bara 300 miles från Wuhan, ursprunget till utbrottet – som täcker infektion- bekämpa åtgärder från karantäner till ansiktsmask och handreningsmedel. “Om du talar om tiotusentals människor i en rad, i en byggnad, på campus och vi försöker förhindra ett virus – och under tiden ber du dem att göra sitt vanliga jobb – det är väldigt utmanande.”

Apple och Foxconn, även känt som Hon Hai Precision Industry Co., var bland de första företagen som försökte kvantifiera viralepidemins inverkan. Hon Hai sänkte 2020-utsikterna förra veckan och förutsåg störningar i Apples noggrant kalibrerade produktionskedja med fokus på Kina, samt dämpade konsumenternas efterfrågan och den totala ekonomiska tillväxten. Som Kinas största privata arbetsgivare och en nyckelpartner för många av världens mest kända varumärken har det taiwanesiska företaget blivit en framträdande symbol för hur utbrottet kan störa den kinesiska tillverkningen och därmed världens leverans av elektronik.

Störningarna sträcker sig långt bortom elektronik eller teknik. Många bilfabriker på världens största marknad förblir inaktiv. Toyota Motor Corp, som ursprungligen stoppade sina kinesiska fabriker fram till 9 februari, sade på fredag ​​att man nu planerar att återuppta produktionen så snart som den 17 februari. Honda Motor Co. sa att man kommer att öppna sin fabrik i Hubei på nytt den 14 februari med ett öga mot att starta om produktionen veckan den 17 februari. Och Volkswagen AG försenade också återupptagandet av produktionen i några av sina kinesiska företag till den 17 februari.

Förvänta sig att “leveranskedjans situation blir värre innan den blir bättre”, skrev Jeff Pu från GF Securities.

Relaterade Artiklar

Back to top button