Malcolm Gladwell om att överbrygga klyftan mellan innovation och antagande

Malcolm Gladwell om att överbrygga klyftan mellan innovation och antagande

Jag har lÀnge varit fascinerad av hur teknik kan förbÀttra produktiviteten och en av de frÄgor jag har funderat pÄ Àr varför det tar sÄ lÄng tid för mÄnga företag att anta ny teknik, tekniker och processer. Som jag lÀrde mig pÄ Gartner IT-symposium förra veckan har den vÀlkÀnda affÀrsförfattaren Malcolm Gladwell funderat pÄ detta ocksÄ och har nÄgra idéer.

Gladwells senaste bok heter Han noterade att vanligtvis böcker sĂ€ljer 60 procent av sina exemplar i tryck, 30 procent i digitala format (som för Kindle) och lite i ljudböcker, vilket han beskrev som en “eftertanke”. Men för den hĂ€r boken noterade han att e-bokförsĂ€ljningen minskade med 40 procent, fysiska böcker ökade nĂ„got och ljudbokförsĂ€ljningen ökade med 500 procent jĂ€mfört med hans tidigare bok. För nĂ€rvarande gĂ„r försĂ€ljningen av ljudböcker 2: 1 över den fysiska boken.

Det Ă€r förbryllande, sade han, för ljudböcker Ă€r inte alls ny teknik. De upptrĂ€dde först i mitten av 90-talet och den största sĂ€ljaren Audible (som Ă€gs av Amazon) har funnits sedan 1995. Det kan hĂ€nda att den hĂ€r ljudboken Ă€r bĂ€ttre, för de Ă€r vanligtvis bara nĂ„gon som lĂ€ser den högt under cirka tre dagar med en budget pĂ„ cirka $ 15 000, medan Gladwell anvĂ€nde sina ursprungliga intervjuband och gjorde en mer uppslukande upplevelse. Men frĂ„gar han, “om att göra en bĂ€ttre ljudbok fĂ„r den att sĂ€lja bĂ€ttre, varför har jag inte gjort det förut?” Han noterade att han kunde ha tagit denna vĂ€g frĂ„n och med sin första bok Ă„r 2000.

Gladwell noterade att sĂ„dana “efterslĂ€pningar” – dĂ€r mĂ€nniskor har medel för att göra nĂ„got, men de ekonomiska konsekvenserna inte sker pĂ„ 20 Ă„r – Ă€r ett mönster som du ser pĂ„ nĂ€stan vilken marknadsplats som helst. “Ett av de stora pusselna i vĂ„r tid Ă€r att dessa ihĂ„llande efterslĂ€p finns”, sa han.

Han pekade pĂ„ den tid det tog Malcolm McLean att gĂ„ frĂ„n att tĂ€nka pĂ„ fraktcontainrar 1937 tills han först verkstĂ€llde idĂ©n 1956. Gladwell noterade att idĂ©n om “containerfartyg hade funnits i 60 Ă„r innan det, men det tog tills 1950-talet för mĂ€nniskor att ta reda pĂ„ hur det fungerade. ” PĂ„ samma sĂ€tt uppfanns elbilar pĂ„ 1890-talet, men det tog till 2008 för Tesla att sĂ€tta sina första bilar pĂ„ vĂ€gen. Fortfarande bara cirka tvĂ„ procent av bilarna Ă€r elektriska.

“NĂ€stan vart du Ă€n tittar i vilken bransch som helst finns det en förbryllande lĂ„ng fördröjningstid”, sa Gladwell. Han föreslog att det finns tre huvudorsaker till denna fördröjning.

Det första Ă€r “generationsfördröjning”, för vad en innovation stĂ„r för mĂ„ste passa in för att starta pĂ„ en viss tid och plats. Till exempel sa han att babyboomers vĂ€xte upp i en tid av hierarki, och medborgerliga rĂ€ttighetsrörelserna pĂ„ 1960-talet genomfördes pĂ„ ett hierarkiskt sĂ€tt, med en sluten grupp, planerade hĂ€ndelser och nĂ„gon ansvarig. Men dagens medborgerliga rĂ€ttigheter – han citerade Occupy Wall Street, Arab Spring, Me Too och Black Lives Matter – Ă€r mycket mer öppna, flexibla och decentraliserade. MĂ€nniskor vet vad uppdraget stĂ„r för, men det finns ingen ledare och inga skrivna principer. Det speglar hur samhĂ€llet har gĂ„tt frĂ„n ett hierarkiparadigm till ett dĂ€r nĂ€tverket Ă€r centrum för social organisation.

För ett tekniskt exempel talade han om hur bankomaten uppfanns i slutet av 1960-talet, men det tog fram till mitten av 1990-talet innan den blev det dominerande sĂ€ttet att fĂ„ kontanter. PĂ„ samma sĂ€tt skulle Airbnb och Uber inte ha arbetat tidigare Ă„r, eftersom de skulle ha brutit mot tidens normer. Med andra ord “det tog en ny generation.”

En andra anledning Ă€r att inte alla innovationer Ă€r enkla, Ă€ven om tekniken Ă€r mogen. Han noterade att telefonen uppfanns pĂ„ 1860-talet, den första telefonvĂ€xeln 1878, och omkring 1900 kunde du ringa samtal över hela landet. Men det var inte förrĂ€n 1920-talet tills amerikanerna började fĂ„ telefoner i vilket nummer som helst. Detta hĂ€nde delvis för att telefonbranschen vĂ€xte fram ur telegrafverksamheten, som fokuserade pĂ„ B2B-försĂ€ljning (business-to-business). Som ett resultat förde de tidiga telefonföretagen inte telefonen till landsbygden och avskrĂ€ckt kvinnor frĂ„n att anvĂ€nda telefonen och “fick det helt fel”. 20 Ă„r efter att det var tekniskt kapabelt bestĂ€mde folk att det hĂ€r kanske Ă€r ett socialt instrument (snarare Ă€n rent affĂ€rsmĂ€ssigt), och telefoner tar sedan av. PĂ„ samma sĂ€tt Ă€ndrade videokassettinspelaren innehĂ„llsbranschen, men nĂ€r den startade 1982 trodde folk bara att den skulle förstöra TV-modellen. Det tog Hollywood 25 Ă„r att rĂ€kna ut att detta gjorde det möjligt för TV-program att berĂ€tta seriehistorier, sĂ„ att folk inte skulle missa avsnitt. Med andra ord, sa han, var det inte uppenbart vad konsekvenserna var förrĂ€n du hade levt med produkten.

Den tredje anledningen till att nya idĂ©er ibland tar lĂ„ng tid att ta tag i Ă€r att de behöver ett strategiskt hem, och det tar ibland lĂ„ng tid att bygga. Han citerade den brittiska generalen JFC Fuller, som Gladwell sade som banbrytande för tanken pĂ„ en stridsvagn för slaget vid Cambrai 1917, men tanken fick inte ett fullstĂ€ndigt uttryck förrĂ€n den antogs av tyskarna under andra vĂ€rldskriget. Detta var inte ett inlĂ€rningsproblem, som telefonen eller videobandspelaren, och inte heller ett generationsproblem, för det borde ha varit uppenbart. IstĂ€llet var frĂ„gan att det behövdes ett “strategiskt hem”. Troligen var det att det inte passade bra med nĂ„gon av de befintliga grupperna inom den brittiska militĂ€ren – kavalleriet föredrog hĂ€star. Vad det behövde, sade Gladwell, var ett “bredare organisationssystem dĂ€r idĂ©n kunde göras manifest.”

Med tanke pÄ dessa tre skÀl undrade Gladwell vad vi kan göra för att pÄskynda antagandet av teknik. Generationsproblemet hanterar bredare frÄgor och kan inte pÄskyndas, och pÄ samma sÀtt kan vi inte pÄskynda test- och felprocessen som innebÀr att vi faktiskt anvÀnder produkten, som telefonen eller videobandspelaren. Men det borde finnas en möjlighet att pÄskynda processen att komma med strategiska hem. Detta kan krÀva en ny struktur med en utomstÄende synvinkel.

Tillbaka till hans ljudboksexempel sa Gladwell “vi förstod inte hur annorlunda denna idĂ© var.” IstĂ€llet för att tĂ€nka pĂ„ det som en bok, borde vi kanske ha tĂ€nkt pĂ„ detta som ett nytt medium, som mĂ€nniskor skulle förvĂ€rva, konsumera och tĂ€nka annorlunda, paketera annorlunda. Felet kan ha varit ett fantasisvikt att inse att vi hade skapat nĂ„got annat, och om vi hade insett det hade vi kanske skapat ett strategiskt hem snabbare. Han avslutade: “Om vi ​​vill stĂ€nga förseningen mellan uppfinning och adoption, Ă€r det enda verkliga sĂ€ttet att göra det att öppna vĂ„ra fantasier.”

Jag Àr inte sÀker pÄ att det kommer att fungera pÄ samhÀllsnivÄ, men det kan mycket vÀl fungera för enskilda innovationer. I alla fall Àr det vÀrt ett försök.