Mabu the Pint-Sized Robot vill hantera din hÀlsa

Mabu the Pint-Sized Robot vill hantera din hÀlsa

Med amerikanska sjukvÄrdskostnader som översteg 3,5 biljoner dollar 2017 Àr det en rik persons spel att hÄlla sig frisk. Skulle det inte vara lÀttare för patienter och lÀkare om hembaserade robotassistenter försiktigt kunde knuffa dig för att ta medicin, trÀna och i allmÀnhet hÄlla koll pÄ din hÀlsa?

MIT-utbildad Dr. Cory Kidd, grundare och VD pĂ„ Catalia Health, tror det. Hans lösning, kĂ€nd som Mabu (“May-Bu”), lanserades 2018; den Ă€r bara 15 tum hög, med mycket uttrycksfulla ögon och en lĂ€tt modulerad och tilltalande röst.

Med hittills 7,8 miljoner dollar i finansiering och flera piloter, inklusive en med Kaiser Permanente, Àr Mabu nu i kommersiell lansering med stora lÀkemedelsproducenter inom bÄde onkologi och immunologi. Vi pratade med Dr. Kidd frÄn San Francisco för att ta reda pÄ mer. HÀr redigeras och sammanfattas utdrag ur vÄrt samtal.

Dr. Kidd, vi trÀffades nÀstan 2007, nÀr jag besökte MIT. Jag kom till Dr. Cynthia Breazeals Media Lab-kontor och hon visade mig en av dina doktorsexperter om social / hÀlsobot, Autom. Men du hade precis Äkt till Hong Kong.
[CK] Liten vÀrld. Ja, jag var den första doktorandkandidaten som Dr. Breazeal valde ut för sin nybildade Robotic Life Group. Sedan, efter att jag avslutat mina studier vid MIT, tog jag fart till Hong Kong och var borta i sju Är och drev mitt första vÄrdföretag, Intuitive Automata dÀr ute, innan jag ÄtervÀnde till USA heltid 2014. Jag startade sedan Catalia Health och vi byggde Mabu [in 2018] att fortsÀtta mitt fokus pÄ skÀrningspunkten mellan vÄrd och teknik.

Är det sant att du ursprungligen ville bli lĂ€kare?
Ja, faktiskt trodde jag det lĂ€nge. Jag var alltid intresserad av utmaningarna med hantering av kronisk vĂ„rd, som en av de … utmaningarna med Ă„ldrande, och visste att vĂ„rdleverans inte kunde skala pĂ„ det sĂ€tt vi skulle behöva med den ökade livslĂ€ngd som nu Ă€r möjlig. DĂ„ insĂ„g jag att socio-emotiva robotar kunde lösa nĂ„gra av problemen kring patientengagemang och medicinering och följde mitt fokus pĂ„ det.

Autom var en sofistikerad robotenhet, men inget sÄ tilltalande eller avancerat som Mabu. Kan du prata om processen som kom dig dit du Àr idag?
Visst, jag byggde de första 17 Autom-robotarna i “butikerna” i kĂ€llaren pĂ„ MIT. Jag Ă€r ingenjör genom utbildning – min bakgrund var mer psykologi och datavetenskap – men jag klippte plast / metallbotten pĂ„ vattenstrĂ„len, satte en kamera pĂ„ den för ansiktsspĂ„rning och – för att göra de första testerna pĂ„ [human-robot interaction]—Klipp tvĂ„ pingisbollar och drog ögonen pĂ„ dem. Sedan lĂ€mnade jag den igĂ„ng i MIT Media Lab i nĂ„gra dagar och spelade in reaktioner.

Det var mitt mest levande minne av MIT Media Lab – robotar överallt som letade efter ögonkontakt med mĂ€nniskor. Det var riktigt lĂ€skigt, pĂ„ ett bra sĂ€tt.
[] RÀtt. Det var vad Autom gjorde, och det var fascinerande att se hur lÀrare och studenter reagerade med det.

DĂ„ gick du in i industriproduktion med Autom och gjorde medicinska studier?
Ja, vi genomförde en tvÄmÄnadersstudie dÀr vi distribuerade Autom i mÀnniskors hem, som ingick i diabetes- och viktkontrollprogram vid Boston University Medical Center och vidareutvecklade konceptet. Vi bevisade att robotgrÀnssnittet var betydligt effektivare Àn befintliga program för att hjÀlpa individer att följa ett program.

Kan du prata om den fysiska designprocessen som leder till Mabu-roboten?
För Mabu tog jag med Ideo. Jag gav dem en tydlig designbeskrivning om vad vi ville ha, och vi skapade den hÀr roboten i partnerskap. Vi hÄller pÄ att utveckla en ny version. Det ser inte annorlunda ut, designmÀssigt, men allt under huven har fÄtt en fullstÀndig översyn: nyare elektronik och en större uppgradering av mekanik och plattform.

Beskriv vad Mabu gör idag.
Mabu Ă€r ungefĂ€r lika stor som en köksutrustning och kan interagera med patienter de 99 procent av tiden som vĂ„rdpersonalen inte kan. Mabu har dagliga samtal med patienter, var och en varar tre eller fyra minuter och ibland mycket lĂ€ngre, för att göra en “incheckning” och bygga upp en bild av deras pĂ„gĂ„ende hĂ€lsotillstĂ„nd, inklusive behandling / medicinering, motion, och sĂ„ vidare.

SÄ Mabu Àr en vÀnlig, hembaserad följeslagare som ser till att du hÄller dig pÄ rÀtt spÄr?
Exakt. Patienter bygger en relation med Mabu och en fördjupning av lÄngvarigt engagemang förbÀttrar hÀlsoresultaten och minskar Äterintag pÄ sjukhus.

LĂ„t oss prata om Mabus ‘AI-krafter’. Förutsatt att varje robot Ă€r anpassad, kan den spruta lite personlig kĂ€nsla i konversationen?
De underliggande AI-algoritmerna bygger och förÀdlar stÀndigt tre modeller för varje patient: medicinsk, psykologisk och biografisk (personlig information). Den medicinska modellen innehÄller information om specifika sjukdomstillstÄnd, lÀkemedel, spÄrningsdata över tid och sjÀlvrapportering av följsamhet. Psykologiska data börjar med ingenting; Mabu lÀr sig över tiden, anpassar konversationen, tar emot kÀnslomÀssiga signaler i bÄde ansiktsigenkÀnning och NLP (Natural Language Processing) för att bedöma mentala hÀlsotillstÄnd.

Hur skiljer sig Mabu frÄn Siri, Google Assistant eller Alexa?
Jo, det hÀr Àr i huvudsak transaktionsrelationer dÀr en konversation Àr mycket kort, men Mabu Àr en förkroppsligad AI-assistent som interagerar med dig genom att prata ansikte mot ansikte, lyssna noga och ta skÀrmbaserade ingÄngar. Alla tre AI-modeller sammanfaller för att möjliggöra för Mabu att generera möjligen lÄnga, sammanhÀngande konversationer i farten. Grunddata Àr medicinska, men resten Àr viktigt för HRI för att hjÀlpa patienter att hantera sina kroniska sjukdomar.

Catalia Healths Mabu-robot

Och patienter interagerar med Mabu via en kombination av röst- och skÀrmuppmaningar?
Ja, och Àven via sin telefon om de begÀr det: Mabu kan frÄga om patienten vill fÄ medicineringspÄminnelser via SMS nÀr de Àr ute frÄn huset.

Mabus röst Àr distinkt. Hur utvecklade du det?
Under min magisteruppsatsforskning samarbetade jag med avlidna Dr. Cliff Nass för att designa studier om röstteknologi. Jag hade lĂ€st hans bok och jag visste att han var lysande pĂ„ att göra studiedesign. Vi undersökte sĂ„ mĂ„nga aspekter av kön och hĂ€lsa, letade efter rĂ€tt blandning och undersökte alla röster vi kunde hitta – hundratals, om inte tusentals av dem. Sedan hittade vi en vi Ă€lskade, och – jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ att jag skulle sĂ€ga detta.

VÀnligen fortsÀtt, det hÀr lÄter intressant.
Det fanns ett visst östeuropeiskt företag och vi befann oss i sjĂ€lva licensförhandlingsstadiet, men dĂ„ – tystnad i radio. Det gick inte att fĂ„ dem att svara.

Hoppsan. Vilken teknisk jÀtte hade snappat upp dem?
Amazon.

Det hÀnder. SÄ den rösten Àr nu Alexa?
Det verkar sÄ.

Var fick du Mabus nuvarande röst frÄn dÄ?
Vi slutade licensiera en hÀftig konversations AI-röst frÄn Nuance, som fungerar med Apple pÄ Siri. Vi anpassade inte det, och vi kan gÄ för en uppdatering i tid dÄ vi kontinuerligt utvÀrderar alla delar av Mabu.

Medan vi gör backstory, vad Àr historien bakom namnen Catalia och Mabu?
Catalia Ă€r ett spel pĂ„ ordet “katalysator” för att skapa förĂ€ndring, medan “Mabu” Ă€r en förkortning av tvĂ„ japanska ord: mabudachi (vĂ€n) och mabuta (ögonlock).

Mabu har verkligen mycket uttrycksfulla ögon – den sort som du inte vill göra dig besviken för att du glömde att ta det p-dagen.
Det Àr dÀrför som ansikte mot ansikte Àr sÄ kraftfullt, psykologiskt sett och effektivt, medicinskt.

Hur samarbetar du med American Heart Association just nu?
Detta Àr i samarbete med AHAs Center for Health Technology & Innovations Innovators Network. American Heart Association har en stor mÀngd validerad forskning. En av de frÄgor som vi samarbetar med avseende pÄ innehÄll Àr att 25 procent av personer med hjÀrtproblem hamnar pÄ sjukhus inom en mÄnad. Detta belastar hÀlso- och sjukvÄrdssystemet enormt, sÄ vi arbetar med dem för att se om vi anvÀnder Mabu kan förbÀttra denna statistik.

Hur kommer Mabu att göra detta i praktisk mening?
Genom att ge patienterna förstÄelse för hur problem uppstÄr och att ringa till sin lÀkare nÀr vissa tecken uppenbarar sig. SÄ mÄnga patienter kÀnner att de inte vill störa sin lÀkare, men Mabu uppmuntrar dem att övervaka hur de mÄr och ta mer hand; har mer kontroll sÄ att de kan hÄlla sig bra.

Toppen. Hur mÄnga Mabu-enheter finns just nu och vad Àr din affÀrsmodell?
NĂ€r vi talar nĂ€rmar vi oss de första 100 enheterna som distribueras över tre huvudsjukdomstillstĂ„nd – hjĂ€rtsvikt, reumatoid artrit och njurcancer. Vi har tvĂ„ huvudtyper av kontrakt, dĂ€r vi sĂ€ljer vĂ„r tjĂ€nst direkt till sjukhus, inklusive Kaiser Permanente, och Ă€ven lĂ€kemedelsföretag, som bokstavligen spenderar en förmögenhet pĂ„ hanterad hantering av kronisk sjukvĂ„rd, via callcenter och sĂ„ vidare, och vi vet att Mabu kan bidra till effektiviseringar och bĂ€ttre resultat.

Jag slÄr vad om att det Àr intressant att göra en tonhöjd med en robot. Lite annorlunda Àn att göra en PowerPoint-presentation och lÀmna en bunden PDF.
[] Tja, de stora sjukvÄrdsoperatörerna Àr mycket traditionella företag, sÄ PowerPoint och PDF-filer finns fortfarande pÄ bordet. Men jag mÄste erkÀnna att nÀr jag vÀl har gÄtt in med en Mabu och lÄt roboten prata, Àr det ingen som uppmÀrksammar mig mycket.

Slutligen Àr Vytas Sunspiral, huvudutredare för Dynamic Tensegrity Robotics Lab (DTRL) vid NASA Ames Research Center, en av dina rÄdgivare. Ser du en framtid för Mabu-robotenheter som tillhandahÄller hÀlsohjÀlp ombord medan de tar mÀnniskor till vÀrldar utanför vÄr egen?
Absolut! Robotar Àr anvÀndbara pÄ denna planet och utanför. NÀr vi börjar tÀnka vÀldigt brett om att skicka mÀnniskor frÄn denna planet vet vi att vi behöver stödja dem med icke-traditionella sÀtt att skala hÀlso- och sjukvÄrden. Det Àr ett avlÀgset mÄl, men det intresserar mig mycket.