Lyft, Uber ska stanna kvar på vägen i Kalifornien (för nu) efter sista minuten-återhämtning

UPPDATERING: Lyft och Uber kommer sannolikt inte att behöva avbryta verksamheten i Kalifornien idag. Överklagandenämnden har beviljat en nödsituation på när företagen behöver följa en statlig lag i Kalifornien, vilket kräver att de klassificerar sina förare som anställda den 20 augusti, enligt. Domstolen sköt tidsfristen till oktober så att den kan pröva hela överklagandet.

Originalhistoria:
Lyft avbryter all färddelning i Kalifornien senare idag, och Uber kan följa efter, efter att en statlig domare beordrade båda företagen att omklassificera sina avtalsförare som anställda och erbjuda dem alla förmåner.

Lyftens delning i USA: s folkrikaste stat kommer att sluta strax före midnatt. “Det här är inte något vi ville göra, eftersom vi vet att miljoner kalifornier är beroende av Lyft för dagliga, väsentliga resor”, skrev företaget i ett blogginlägg idag.

Två dagar tidigare tillkännagav Uber också att det ”kan” behöva avbryta sin rittdelningsverksamhet i Kalifornien, med hänvisning till statens domares senaste beslut, som träder i kraft senare i dag.

“Vi har överklagat detta beslut, men om vi inte lyckas i vårt överklagande måste vi tillfälligt stängas av på torsdagskvällen”, sa Uber. Vi kontaktade företaget om det kommer att följa igenom och kommer att uppdatera historien om vi hör tillbaka.

Uber-förare som kräver att företaget följer en ny statlig lag.
(Foto av Mario Tama / Getty Images)

Avstängningarna markerar Ubers och Lyfts försök att motsätta sig en ny stat i Kalifornien som kräver att den lokala spelningsekonomin ska behandla kontraktsanställda som anställda och bevilja dem förmåner, såsom minimilön, betald sjukfrånvaro och arbetslöshetsförsäkring.

Tidigare denna månad säkerställde åklagare i Kalifornien en domstolsvinst som tvingar företag att följa lagen. “Vår stat och arbetare borde inte behöva betala räkningen när stora företag försöker hoppa över sitt ansvar”, sade statsadvokat Xavier Becerra vid den tiden.

Frågan har blivit särskilt framträdande mot bakgrund av COVID-19, vilket har lett till att efterfrågan på resande delning sjunker, vilket minskat intäkterna för Uber och Lyft-förare över hela Kalifornien. “Under denna globala pandemi är det ännu viktigare för förare att få tillgång till skydd som arbetslöshetsförsäkring,” enligt San Francisco City Attorney Dennis Herrera.

Uber och Lyft säger dock att de inte kan följa lagen och hävdar att det skulle tvinga dem att se över hela sin affärsmodell. “Passagerare skulle uppleva minskad service, särskilt i förorts- och landsbygdsområden”, skrev Lyft i sitt blogginlägg idag. “Åttio procent av förarna skulle förlora arbete och resten skulle ha schemalagda skift och begränsat timinkomst.”

Som svar hoppas både Lyft och Uber att lösa tvisten vid valurnan kommer i november. Företagen förespråkar förslag 22, vilket gör det möjligt för appbaserade transportföretag att klassificera sina förare som oberoende entreprenörer.

Relaterade Artiklar

Back to top button