Lok Sabha Val 2019: SÄ hÀr kontrollerar du falska nyheter pÄ WhatsApp

WhatsAPp, WhatsApp fake news, WhatsApp tipline fake news, WhatsApp fake news helpline number, WhatsApp misinformation, elections date, India elections misinformation, fake news India elections

WhatsAPp, WhatsApp falska nyheter, WhatsApp tipline falska nyheter, WhatsApp falska nyheter hjÀlplinje nummer, WhatsApp felinformation, valdatum, val i Indien felinformation, falska nyheter Indien val MisstÀnkta meddelanden som anvÀndarna behöver för att fÄ verifierade kan vara i form av text, bilder eller videolÀnkar.

Inför Indiens allmÀnna val frÄn 11 april har WhatsApp meddelat lanseringen av en ny tipslinje för att rapportera felinformation och rykten pÄ plattformen. Checkpoint Tipline pÄ WhatsApp + 91-9643-000-888, har lanserats av den Indien-baserade mediaskillingstart PROTO.

Starten kommer att dra nytta av tipslinjen för att skapa en databas med rykten för att studera felinformation under valet för Checkpoint. WhatsApp har bestÀllt forskningsprojektet och företaget kommer ocksÄ att ge teknisk hjÀlp för projektet.

WhatsApp-anvÀndare kan skicka meddelanden som de tycker Àr misstÀnkta till tipline dÀr PROTO: s verifieringscenter kommer att kontrollera om det delade meddelandet Àr sant, falskt, vilseledande, ifrÄgasatt eller utanför dess rÀckvidd. För att stödja resultat om meddelandena kan anvÀndare ocksÄ fÄ annan relaterad information som Àr tillgÀnglig.

LÀs ocksÄ: WhatsApp framÄt Àr begrÀnsat till bara fem chattar, globalt: HÀr Àr vad det betyder

MisstÀnkta meddelanden som anvÀndarna behöver för att fÄ verifierade kan vara i form av text, bilder eller videolÀnkar. Förutom engelska stöds fyra regionala sprÄk inklusive hindi, telugu, bengaliska och malayalam.

”MĂ„let med detta projekt Ă€r att studera felinformationsfenomenet i stor skala – inbyggt i WhatsApp. NĂ€r mer data strömmar in kommer vi att kunna identifiera de mest mottagliga eller drabbade problemen, platser, sprĂ„k, regioner och mer. Verifieringsrapporterna som vi skickar tillbaka kommer att uppmuntra vĂ„ra “lyssnande inlĂ€gg” pĂ„ grĂ€srotsnivĂ„ att skicka fler signaler för analys, sĂ€ger Ritvvij Parrikh och Nasr ul Hadi, PROTOs grundare, i ett uttalande.

LÀs mer: WhatsApp lÄter nu beta-anvÀndare se hur mÄnga gÄnger ett meddelande har vidarebefordrats

Efter projektet planerar PROTO att skicka in sina kunskaper till International Center for Journalists för att hjÀlpa andra organisationer att lÀra sig av designen och driften av detta projekt, sa de.

Valet av Lok Sabha 2019 kommer att Àga rum i sju faser frÄn 11 april till 19 maj, och resultaten kommer att tillkÀnnages den 23 maj. WhatsApp har över 250 miljoner indiska anvÀndare och Àr en av de mest anvÀnda plattformarna nÀr det gÀller meddelanden.

LÀs ocksÄ: Innan valet, WhatsApp för att utbilda mÀnniskor över hela Indien pÄ falska nyheter

Men plattformen Àr ocksÄ benÀgen att missbrukas med mÀnniskor som cirkulerar falska nyheter och felinformation. Tidigare har spridningen av felinformation lett till incidenter av mobbvÄld och lynchning i mÄnga delar av Indien, varefter det Facebook-Àgda företaget tog flera steg för att begrÀnsa detta.

WhatsApp har en “Vidarebefordrad” etikett som berĂ€ttar för folk om ett meddelande de har fĂ„tt har vidarebefordrats. Meddelandeappen begrĂ€nsar ocksĂ„ framĂ„t till bara fem chattar pĂ„ en gĂ„ng.

En ny funktion, som nyligen har lanserats enbart för beta-anvÀndare, avslöjar hur mÄnga gÄnger ett meddelande har vidarebefordrats.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.