Litium-svavelbatteri lovar att driva en telefon i 5 dagar

Litium-svavelbatteri lovar att driva en telefon i 5 dagar

Litiumjonbatteriets prestanda fortsÀtter att förbÀttras i snigelfart, men en ersÀttare kan vara precis runt hörnet och erbjuder enorma vinster. I stÀllet för litiumjon Àr detta nya batteri litium-svavel, och det kan driva din smartphone i fem dagar pÄ en enda laddning.

Ett forskargrupp vid Monash University i Australien utvecklade det som pÄstÄs vara det mest effektiva litium-svavelbatteriet (Li-S) i vÀrlden. Li-S-batteriet med ultrahög kapacitet erbjuder ett antal fördelar jÀmfört med litiumjon, varav den viktigaste Àr en enorm ökning av energikapaciteten. Det Àr ocksÄ mycket billigt att tillverka, förlitar sig pÄ en riklig tillgÄng pÄ material och har mindre miljöpÄverkan.

Prototypceller i batteriet har redan tillverkats av Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology och forskargruppen har ett “godkĂ€nt inlĂ€mnat patent” för tillverkningsprocessen. Lika viktigt Ă€r att uppskalning till massproduktion redan hittar stöd frĂ„n de största tillverkarna av litiumjonbatterier.

Ett av de största genombrott som teamet uppnĂ„dde var att omkonfigurera utformningen av svavelkatoderna som anvĂ€nds i batteriet för att “rymma högre belastningar utan att den totala kapaciteten eller prestandan minskar.” Det uppnĂ„ddes genom inspiration av den överbryggande arkitekturen som anvĂ€ndes pĂ„ 1970-talet för att bearbeta tvĂ€ttmedelspulver. Den anvĂ€nder ocksĂ„ samma material som finns i ett litiumjonbatteri, vilket Ă€r bra för att snabbt flytta tillverkningen för att producera den nya designen.

I reala termer förvĂ€ntas batteriet öka smarttelefonens batteritid med upp till fem dagar. NĂ€r det anvĂ€nds i ett elfordon ökas tillgĂ€ngligt rĂ€ckvidd till 1 000 km (621 miles) mellan laddningarna. Vi vet inte nĂ€r detta nya batteri kommer att visas i enheter, men Monash University hĂ€vdar att det Ă€r pĂ„ “randen av kommersialisering.” Innan det hĂ€nder kommer dock ytterligare tester att ske i Ă„r.