LifeBio bevarar din berÀttelse för framtida generationer

LifeBio bevarar din berÀttelse för framtida generationer

Lisbeth Sanders har en av de stora amerikanska familjeberĂ€ttelserna. Fem av hennes förfĂ€der kom över pĂ„ The Mayflower. Hennes Ă€ttlingar kĂ€mpade i revolutionen och inbördeskriget innan de slog ner rötterna i Ohio och Pennsylvania. Sanders klan var vittnen till historien, men dĂ„ toppade berĂ€ttelserna om kungar, drottningar, rĂ„nbaroner och generaler de “vanliga mĂ€nniskor”.

Idag ger sociala medier alla en röst, men hur Àr det bÀst att organisera ett liv i en sammanhÀngande historia för framtida generationer att höra? Det Àr utmaningen Sanders tacklar med sin biografiinspelningsstart, LifeBio.

IdĂ©n slog rot i 20-talet nĂ€r Sanders intervjuade sin mormor om hennes liv. “År 1910, nĂ€r hon bara var tre Ă„r gammal, berĂ€ttade min mormor Margaret att hon fördes till County Fair i Washington, Pennsylvania, och hon hörde ett högt ljud”, sa Sanders. “Hon vĂ€nde sig om och sĂ„g upp och sĂ„g sitt första flygplan nĂ„gonsin ta fart. Sedan, Ă„tta Ă„r senare, kom hon ihĂ„g glĂ€djen hon kĂ€nde nĂ€r alla kyrkklockor ringde i Pittsburgh. WWI hade precis avslutats den 11 november 1918 .

Lisbeth Sanders mormor Margaret

“Det var sĂ„ snyggt att höra frĂ„n ett vittne till den punkten i historien”, sĂ€ger Sanders. “Och att ha det, nu, fortfarande med mig, i sina egna ord. Jag lĂ€rde mig riktigt röra och utmanande saker om hennes liv. Till exempel undervisade hon i Ă„tta betyg i ett skolrum i ett rum pĂ„ toppen av Walnut Creek Hill. i Erie, Pennsylvania, men hon var tvungen att sluta sĂ„ snart hon blev förlovad. Det chockade mig att kvinnor 1937 inte kunde gifta sig med en lĂ€rare. Ingen har nĂ„gonsin sagt till mig att jag inte kunde göra nĂ„gonting. Det verkligen sĂ€tt mitt liv, och hennes, i perspektiv. “

LifeBio Backstory

Sanders studerade engelska och journalistik vid Otterbein University i Ohio, och efter examen arbetade hon inom IT-försÀljning vid Micro Electronics, Inc. i Columbus.

“I arbetet med konsumenter och senare företagskunder lĂ€rde jag mig att det var viktigt att förklara saker enkelt och jag insĂ„g att det var vĂ€ldigt viktigt att hĂ„lla tekniken enkel att anvĂ€nda”, sa Sanders. “AnvĂ€ndarupplevelse och exakt hur anvĂ€ndargrĂ€nssnittet fungerar Ă€r viktigt sĂ€rskilt för LifeBio, som fungerar med en Ă€ldre demografi mycket mer Ă€n de flesta företag.”

Lisbeth Sanders, grundare och VD, LifeBio

LifeBio-idén började bildas 2000, men Sanders lÀmnade inte sitt dagliga jobb förrÀn 2005, dÄ hon sÀkrade finansiella stöd och byggde ut den första iterationen av plattformen internt. Sanders anvÀnde upplevelsen med sin mormor och hennes journalistiska bakgrund för att skriva LifeBio-biografifrÄgor, som anvÀnds för att hjÀlpa kunderna att ta bort sina livshistorier.

Nu finns det ett team med 20 anstĂ€llda, inklusive mjukvaruutvecklare, redaktörer och maskininlĂ€rningsexperter bakom kulisserna. Den riktar sig till tvĂ„ uppsĂ€ttningar kunder: individer som vill spela in familjehistorik och företagskonton, inklusive stora vĂ„rdföretag, myndigheter och Ă€ldreomsorgshem som anvĂ€nder tjĂ€nsten som “reminiscence-terapi”.

Hur LifeBio fungerar

NÀr du har skapat ett LifeBio-konto kan du fÄnga personliga berÀttelser eller familjehistorier pÄ lifebio.com eller via LifeBio iOS-appen (en Android-version förfaller under andra kvartalet 2020). Just nu Àr det en engÄngsavgift pÄ $ 89, men teamet experimenterar med olika prissÀttningsmodeller, inklusive mÄnatliga vÀrdavgifter som börjar pÄ $ 9,99 som tÀcker lagring av berÀttelser, ljud, video och foton.

PĂ„ webben tillhandahĂ„ller LifeBio en primĂ€r “biografimall” med upp till 200 frĂ„gor organiserade i 35 kategorier, vilket uppmanar mĂ€nniskor att dela det som betyder mest, inklusive mĂ€nniskor som formade dig, barndoms- / tonĂ„ringsminnen och föra allt tillsammans. Andra berĂ€ttelsemallar (hĂ€lsa, veteran, kĂ€rlek) sammanstĂ€ller berĂ€ttelser frĂ„n flera personer som delar minnen av en Ă€lskad som har gĂ„tt vidare.

IOS-appen stöder livevideoinspelningar och uppladdningar och kommer snart att lÀgga till ett tal-till-text-alternativ för enklare transkribering om din typning inte kan hÄlla jÀmna steg med din farbrors snabba berÀttande.

NĂ€r data har lagts till, bilder, berĂ€ttelser och videor laddats upp, sammanstĂ€ller systemet det till en övertygande berĂ€ttelse. Det kan sedan ses sĂ€kert och privat online, vĂ€rd LifeBio, och skrivas ut i fysiska böcker. “MĂ€nniskor gillar fortfarande att hĂ„lla sina livshistorier i sina hĂ€nder”, sĂ€ger Sanders.

Vad hĂ€nder om dina intervjufĂ€rdigheter inte Ă€r helt klara? “Vi kan ocksĂ„ hjĂ€lpa till med det”, sa Sanders. “LifeBio har personliga biografer som genomför digitalt inspelade intervjuer per telefon. Vi vet att kunder ibland behöver en” kickstart “sĂ„ telefonintervjun görs och sedan transkriberas och laddas upp till LifeBio.com.”

Att förvandla moster Henrietta till ett AI-baserat hologram

Kommer vi en dag att kunna ta ett VR-headset eller AR-glasögon och chatta med vÄra förfÀder som AI-drivna hologram, som Steven Spielberg har gjort för överlevande av Förintelsen? Det Àr möjligt.

”NĂ€r vi gĂ„r in i framtiden finns det ett antal designprojekt för anvĂ€ndargrĂ€nssnitt i arbetet,” förklarade Sanders. “Vi ser LifeBio uppfinna nya sĂ€tt att digitalt uppleva personens söta minnen, höra och se deras otroliga stunder, se ovĂ€rderliga foton och fĂ„ rĂ„d nu och i framtiden.

“Tekniken utvecklas snabbt, och vi kommer att anvĂ€nda maskininlĂ€rning för att göra det lĂ€ttare och lĂ€ttare att fĂ„nga historien och att djupt kĂ€nna de viktigaste mĂ€nniskorna i vĂ„ra liv genom sammanhang och utvidga / matcha datamĂ€ngder.”

NÀr allt kommer omkring Àr det en sak att blÀddra igenom slÀktingars sociala medier, men att lÀra sig hur de vÀxte upp, vad de har gÄtt igenom, vad de har sett, kÀnt och gjort Àr nödvÀndiga för social sammanhÄllning, sa hon.

“Social koppling under de nĂ€rmaste decennierna behöver hjĂ€lp”, sĂ€ger Sanders. “Vi har en epidemi av ensamhet i USA och över hela vĂ€rlden. Jag ser att LifeBio gör konversationer pĂ„ riktigt mellan generationerna. Vi kan anvĂ€nda sociala medier för att faktiskt föra barnbarn och farförĂ€ldrar pĂ„ det mest anmĂ€rkningsvĂ€rda sĂ€ttet för att prata om de mest anmĂ€rkningsvĂ€rda. saker. De tror att de kĂ€nner varandra, men de gör det inte. De gör det verkligen inte. Jag vill Ă€ndra det. “