Lektioner från Yahoo hack: Enkla tips för att skydda din e-post

Yahoo-hack, Yahoo-intrång, starkare lösenord, perfekt lösenord, lösenordslängd, säkrare lösenord, skydda kontot från hackare, hacka, kontosäkerhet, säkerhet från hackning, cybersäkerhet, cybersäkerhet, online-säkerhet, lösenordshantering, teknik, tekniknyheter Du kan göra dig själv mindre mål. Det finns några enkla sätt att skydda ditt e-postkonto från hackare.

Många människor vidtar fortfarande inte rutinmässiga försiktighetsåtgärder för att skydda sina e-postkonton – och hackare utnyttjar det. Enligt amerikanska tjänstemän som lämnade in anklagelser i ett massivt Yahoo-inbrott, behövde ryska hackare inte arbeta mycket hårt för att bryta sig in i människors e-postkonton, inte ens de som tillhör regeringstjänstemän eller kraftfulla chefer.

Du kan göra dig själv mindre mål. Det finns några enkla sätt att skydda ditt e-postkonto från hackare.

ÅTERANVÄND INTE LÖSENORD

Många online-inbrott uppstår när människor har återanvänt ett lösenord i t.ex. e-post, sociala och ekonomiska konton. Om det äventyras vid någon av dessa tjänster är de andra plötsligt sårbara.

Ett enkelt sätt att undvika detta problem är att börja med ett baslösenord du kan komma ihåg och sedan lägga till bokstäver och siffror som refererar till var du använder det. Om ditt baslösenord är “greatsurfer2017” (vilket inte är särskilt säkert; mer om det på ett ögonblick) kan du göra “greatsurfer2017Y” till ditt Yahoo-lösenord och “greatsurfer2017G” till ditt Google-lösenord.

Om du inte kan bry dig om mer, är detta en säkerhetsnivå som kan skydda dig från de mest uppenbara hoten. Men det är fortfarande bara ett babysteg.

Välj ett starkare lösenord

Du kan göra saker svårare för angripare genom att göra ditt baslösenord starkare. Ju mer komplicerat och långt ett lösenord är, desto svårare blir det för hackare att gissa.

Nackdelen: Tuffare lösenord är också svårare att komma ihåg. Men det finns några sätt runt det.

Ta inte med dina barns namn, födelsedagar eller hänvisningar till andra personliga uppgifter. Hackare trollar rutinmässigt Facebook och Twitter för ledtrådar till lösenord som dessa. Tydliga och standardlösenord som “Password123” är också dåliga, liksom ord som ofta finns i ordböcker, eftersom dessa används i program som hackare måste automatisera gissningar.

Du kan skapa dina egna starka lösenord med slumpmässigt oroliga nonsensord blandat med siffror och tecken – som, säg, “giLLy31! Florp.” (Använd bara den inte nu när den har dykt upp i den här berättelsen.) Så länge du själv gör upp orden är det svårt för hackare att knäcka dem – och de är lättare att komma ihåg än du kanske tror, ​​dock du kanske vill öva dem några gånger.

HAR DINA LÖSENORD HANTERAD FÖR DIG

Naturligtvis kan du göra det lättare för dig själv genom att använda en lösenordshanterare som LastPass eller Dashlane, som håller reda på flera komplexa lösenord för dig. Vissa webbläsare som Apples Safari och Googles Chrome har också inbyggda lösenordshanterare; dessa fungerar om du byter enhet, men inte om du byter webbläsare.

När du har skapat ett starkt lösenord för din lösenordshanterare kan det skapa slumpmässiga lösenord för dina andra konton – och kommer också att komma ihåg dem för dig.

“Det är säkrare och det gör ditt liv enklare”, säger Jamie Winterton, strategidirektör vid Global Security Initiative vid Arizona State University.

MULTIFAKTORAUTENTISERING ÄR ETT MÅSTE

Nästa försvarslinje är två- eller multifaktorautentisering, som ber användarna att ange en andra form av identifiering, till exempel en kod som skickas till sin telefon, när de loggar in. Det är nu vanligt för många e-post- och sociala mediekonton. På det sättet, även om hackare lyckas få ditt lösenord behöver de fortfarande din telefon med textkoden.

“Att ha ett annat sätt för det kontot att säga ‘Hej, är det verkligen du?’, Och ge vetorätt är verkligen viktigt”, sa Winterton.

NYCKELORDMÅL

Enligt åtalet sökte ryska hackare e-postkonton efter nyckelord som “lösenord” för att hitta människors lösenord för andra konton. De sökte också efter “kreditkort” “visum”, bland andra termer. Så tänk två gånger innan du använder vanliga nyckelord som kan fungera som en färdplan för känslig information för hackare. Och spara inte lösenord i gamla e-postmeddelanden.

“Det finns inte en enda sak där ute som kan hålla dig helt säker”, sa Winterton. “Men det finns många olika saker där ute som kan hålla dig nästan helt säker.”

Relaterade Artiklar

Back to top button