League of Legends to Esports Players: Please Don’t Talk Politics

League of Legends to Esports Players: Please Don't Talk Politics

Utvecklaren bakom League of Legends sÀger till esportspelare att undvika att ta upp kÀnsliga politiska Àmnen under officiella turneringar.

“Som en allmĂ€n regel vill vi hĂ„lla vĂ„ra sĂ€ndningar fokuserade pĂ„ spelet, sporten och spelarna,” sa John Needham, globalt chef för League of Legends Esports, i ett uttalande pĂ„ fredagen.

Meddelandet kommer dagar efter att Blizzard Entertainment utlöste kontrovers genom att avbryta en e-sportspelare för att ge uttryck för stöd för pro-demokratiprotester i Hong Kong. Nu stÄr hela spelindustrin inför frÄgor om hur det kommer att ta itu med spelarstöd för politiska frÄgor utan att krÀnka Kina, en av de största marknaderna i vÀrlden.

Ett meddelande frÄn John Needham, Global Head of League of Legends Esports pic.twitter.com/5Au9rE7T86

– lolesports (@lolesports) 11 oktober 2019

Los Angeles-baserade Riot Games, som gör League of Legends, indikerar att de vill att e-sportkonkurrens ska vara en politikfri zon. “Vi betjĂ€nar fans frĂ„n mĂ„nga olika lĂ€nder och kulturer, och vi tror att denna möjlighet kommer med ett ansvar att hĂ„lla personliga Ă„sikter om kĂ€nsliga frĂ„gor (politiska, religiösa eller pĂ„ annat sĂ€tt) Ă„tskilda”, sade Needham i dagens uttalande.

“Dessa Ă€mnen Ă€r ofta otroligt nyanserade, krĂ€ver djup förstĂ„else och en villighet att lyssna, och kan inte vara rĂ€tt representerade i det forum som vĂ„r sĂ€ndning ger”, tillade han. “DĂ€rför har vi pĂ„minde vĂ„ra spelare och proffsspelare att avstĂ„ frĂ„n att diskutera nĂ„got av dessa Ă€mnen pĂ„ luften.”

League of Legends Àr ganska populÀrt i Kina; nÀsta Ärs officiella esportturnering Àr planerad att hÄllas i landet. Men Ànnu viktigare Àr att Riot Games sjÀlv Àgs av den kinesiska teknikjÀtten Tencent, ett företag som följer Kinas strikta regler om internetcensur. Under 2011 blev Tencent bolagets majoritetsÀgare innan han sÄ smÄningom tog full Àgande. Som ett resultat har spelare hÄnat Needhams uttalande och hÀvdat att det betalades av Tencent.

Det Ă€r oklart hur Riot Games kommer att svara pĂ„ e-sportspelare som trotsar policyn vid den tidpunkt dĂ„ League of Legend World Championships för nĂ€rvarande hĂ„lls i Europa. Needhams kommentarer nĂ€mner inga potentiella straff. Men Riot Games-chefen sĂ€ger att hans företag ocksĂ„ agerar utifrĂ„n behovet av att bevara allmĂ€nhetens sĂ€kerhet. “Vi tror att vi har ett ansvar att göra vĂ„rt bĂ€sta för att sĂ€kerstĂ€lla att uttalanden eller handlingar pĂ„ vĂ„ra officiella plattformar (avsedda eller inte) inte eskalerar potentiellt kĂ€nsliga situationer,” sade han.

Tillverkaren av Fortnite, Epic Games, har tagit motsatt hĂ„llning, trots att de Ă€gs 40 procent av Tencent. “Epic stöder Fortnites spelares och skaparnas rĂ€ttigheter att tala om politik och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter”, twittrade VD Tim Sweeney pĂ„ onsdagen.