League of Legends to Esports Players: Please Don’t Talk Politics

Utvecklaren bakom League of Legends säger till esportspelare att undvika att ta upp känsliga politiska ämnen under officiella turneringar.

“Som en allmän regel vill vi hålla våra sändningar fokuserade på spelet, sporten och spelarna,” sa John Needham, globalt chef för League of Legends Esports, i ett uttalande på fredagen.

Meddelandet kommer dagar efter att Blizzard Entertainment utlöste kontrovers genom att avbryta en e-sportspelare för att ge uttryck för stöd för pro-demokratiprotester i Hong Kong. Nu står hela spelindustrin inför frågor om hur det kommer att ta itu med spelarstöd för politiska frågor utan att kränka Kina, en av de största marknaderna i världen.

Ett meddelande från John Needham, Global Head of League of Legends Esports pic.twitter.com/5Au9rE7T86

– lolesports (@lolesports) 11 oktober 2019

Los Angeles-baserade Riot Games, som gör League of Legends, indikerar att de vill att e-sportkonkurrens ska vara en politikfri zon. “Vi betjänar fans från många olika länder och kulturer, och vi tror att denna möjlighet kommer med ett ansvar att hålla personliga åsikter om känsliga frågor (politiska, religiösa eller på annat sätt) åtskilda”, sade Needham i dagens uttalande.

“Dessa ämnen är ofta otroligt nyanserade, kräver djup förståelse och en villighet att lyssna, och kan inte vara rätt representerade i det forum som vår sändning ger”, tillade han. “Därför har vi påminde våra spelare och proffsspelare att avstå från att diskutera något av dessa ämnen på luften.”

League of Legends är ganska populärt i Kina; nästa års officiella esportturnering är planerad att hållas i landet. Men ännu viktigare är att Riot Games själv ägs av den kinesiska teknikjätten Tencent, ett företag som följer Kinas strikta regler om internetcensur. Under 2011 blev Tencent bolagets majoritetsägare innan han så småningom tog full ägande. Som ett resultat har spelare hånat Needhams uttalande och hävdat att det betalades av Tencent.

Det är oklart hur Riot Games kommer att svara på e-sportspelare som trotsar policyn vid den tidpunkt då League of Legend World Championships för närvarande hålls i Europa. Needhams kommentarer nämner inga potentiella straff. Men Riot Games-chefen säger att hans företag också agerar utifrån behovet av att bevara allmänhetens säkerhet. “Vi tror att vi har ett ansvar att göra vårt bästa för att säkerställa att uttalanden eller handlingar på våra officiella plattformar (avsedda eller inte) inte eskalerar potentiellt känsliga situationer,” sade han.

Tillverkaren av Fortnite, Epic Games, har tagit motsatt hållning, trots att de ägs 40 procent av Tencent. “Epic stöder Fortnites spelares och skaparnas rättigheter att tala om politik och mänskliga rättigheter”, twittrade VD Tim Sweeney på onsdagen.

Relaterade Artiklar

Back to top button