LÄt inte Silicon Valley upprepa historien pÄ förintelsedagen

LÄt inte Silicon Valley upprepa historien pÄ förintelsedagen

NĂ€r min moster Ethel dog, Ă€rvde jag lĂ„dor med okategoriserad sepia och svartvita bilder av slĂ€ktingar som jag oftast inte kĂ€nde till. ÄndĂ„ sĂ„g en bild sĂ„ bekant ut: ett studioportrĂ€tt av en tjej pĂ„ cirka 11 Ă„r med tvĂ„ mörka flĂ€tor och en pojke nĂ„gra Ă„r yngre, huvuden lutade, bĂ„da tittade direkt pĂ„ kameran – en stĂ€llning och miljö Ă„terskapade omedvetet en kontinent och decennier senare jag och min bror.

Åsikter

PÄ baksidan, skrivet pÄ engelska med flickans handskrift, Àr ett tack till slÀktingarna som det skickades till för pengarna de hade skickat för att hjÀlpa dem efter att de förlorat sina förÀldrar.

De mutade inte nÄgon för pass som var olagliga för judar att ha eller smuggla sig pÄ fartyg med vad de Àn kunde passa i en nÀsduk, vilket Àr hur jag Àr i USA nu. Men de överlevde den skrÀck som andra inte gjorde.

Fortfarande var deras berĂ€ttelse och eventuella slĂ€ktingar jag fortfarande har i Östeuropa efter andra vĂ€rldskriget okĂ€nd för mig. Den judiska diasporan Ă€r till stor del inte ett val utan omstĂ€ndighet. Att hitta familj som hade spridits var nĂ€stan omöjlig, det Ă€r tills nyligen med gentestningstjĂ€nster och ansiktsigenkĂ€nning.

SÄ delvis motiverad av berÀttelser om Äterförenade överlevande och tidigare raderade synliga skickade jag in prover till 23andMe och Ancestry.com. I gengÀld hittade jag hundratals kusiner. Utan förintelsen hade vi sannolikt alla kÀnt varandra och inte vÄgat för lÄngt frÄn vÄrt ursprung i en shtetl. Nu bor vi över hela vÀrlden och har som en koppling denna lista med namn knutna till hur mÄnga DNA-delar vi delar.

Den senaste sommaren pÄ en Bastilladag i New York, staden dÀr jag föddes, trÀffade jag min kusin och hans barn, som Àr född och uppvuxen i Paris. VÄra liv Àr alla en karaktÀr av nÀr och var tidigare generationer kunde lyckas lÀmna RumÀnien och skapa hem pÄ sÀkrare platser. Att trÀffa dem och tillbringa tid med dem och lÀra oss om vÄra likheter Àr en överdriven vÀlsignelse som möjliggörs av tekniken. Men som vad som helst har det ett pris.

Idag Àr det Förintelsedagens minnesdag, och medan jag tÀnker pÄ hur mycket jag personligen har fÄtt och lÀst berÀttelser om hur ansiktsigenkÀnning fyller i delar av familjehistoria med programmet Face to Face vid Shem Olam Holocaust Memorial Center i Israel, Àr jag vara försiktig med hur tekniken kan leda andra marginaliserade mÀnniskor till samma problem som judarna mötte pÄ 1930- och 40-talet.

Medan Amazon samarbetar med ICE och den amerikanska regeringen DNA-testar invandrare som hÄlls i förvar, Àr ordsprÄket om att historien upprepar sig mer en varning Àn nÄgonsin. Medverkan Àr för lÀtt nÀr vi kan finansiera företag genom vÄra mest avslappnade inköp och stÄ i beredskap nÀr förpackad Silicon Valley optimism Àr vapen. Ett av de bÀsta sÀtten vi kan hedra denna dag Àr att vara mer medvetna som konsumenter och som medborgare om hur teknik anvÀnds.