LastPass moderbolag sÄld till private equity-företag

LastPass moderbolag sÄld till private equity-företag

LogMeIn, moderbolaget till LastPass, har gÄtt med pÄ att sÀlja sig till ett par private equity-företag för 4,3 miljarder dollar.

Francisco Partners och ett dotterbolag till Elliott Management Corporation tillkĂ€nnagav att de köper den Boston-baserade LogMeIn för $ 86,05 per aktie. AffĂ€ren, som förvĂ€ntas avslutas i mitten av nĂ€sta Ă„r, Ă€r tĂ€nkt att hjĂ€lpa “pĂ„skynda tillvĂ€xt och produktinvesteringar organiskt och oorganiskt” pĂ„ LogMeIn, sĂ€ger Andrew Kowal, seniorpartner pĂ„ Francisco Partners om affĂ€ren.

Nyheten vÀcker upp rÀdslan för att förÀndringar kan komma för LastPass, en populÀr och högt rankad lösenordshanterare med 18 miljoner anvÀndare. Private equity-företag arbetar genom att försöka maximera vÀrdet pÄ en tillgÄng för senare försÀljning. Ibland kan det innebÀra omstrukturering av ett företag eller minskning av kostnader genom att initiera uppsÀgningar, varför private equity-verksamheten har fÄtt en dÄlig rap.

Francisco Partners betonar dock att de vill hjĂ€lpa LogMeIn att “uppnĂ„ sin lĂ„ngsiktiga strategiska vision”, sĂ€ger VD Dipanjan Deb. LogMeIn tillhandahĂ„ller ocksĂ„ en mĂ€ngd IT-affĂ€rsprodukter, inklusive GoToMeeting, ett videokonferensverktyg.

Francisco Partners förvÀrvade tidigare Corsair, en tillverkare av kringutrustning för PC, bara för att sÀlja en majoritetsandel i företaget till ett annat private equity-företag. Corsair Àgs nu av PC-tillverkaren Origin.

Hittills har LastPass Ă€nnu inte kommenterat förvĂ€rvet. Men 2015 var det tvungen att ta itu med konsumenternas oro över möjliga produktförĂ€ndringar efter att LogMeIn förvĂ€rvade det. “Jag vill personligen försĂ€kra er om att det Ă€r goda nyheter för vĂ„ra anvĂ€ndare”, sade Joe Siegrist, grundare av LastPass, vid den tiden. “Först och frĂ€mst har vi (LogMeIn / LastPass) inga planer pĂ„ att Ă€ndra vĂ„r befintliga affĂ€rsmodell. För det andra ger detta förvĂ€rv oss tillgĂ„ng till resurser som gör det möjligt för oss att innovera snabbare, eftersom vi fortsĂ€tter att strĂ€va efter att leverera en Ă€nnu bĂ€ttre produkt Ă€n den du har lĂ€rt kĂ€nna och Ă€lska. “

Under de senaste tre Ären har dock priset för LastPass Premium stigit frÄn $ 12 till $ 36 per Är.