Lab Testing Firm lönar sig Hacker för att förhindra datalÀckage

Lab Testing Firm lönar sig Hacker för att förhindra datalÀckage

Ett kanadensiskt laboratorietestföretag har beslutat att betala hackare för att hindra dem frÄn att lÀcka ut kundens personliga information, inklusive deras laboratorietestresultat.

PÄ tisdag avslöjade Toronto-baserade LifeLabs övertrÀdelsen, som pÄverkade 15 miljoner kunder. Namn, fysiska adresser, inloggningsuppgifter, födelsedatum och hÀlsokortnummer plundrades i hacket.

Dessutom hade en liten delmÀngd av 85 000 kunder med bas i Ontario ocksÄ sina laboratorietestresultat exponerade för hackarna. Dessa kunder genomgick ett medicinskt test pÄ LifeLabs 2016 eller tidigare.

SjĂ€lvklart Ă€r hacket dĂ„liga nyheter för företagets drabbade anvĂ€ndare. Men LifeLabs hĂ€vdar ocksĂ„ att övertrĂ€delsen Ă€r under kontroll. Det beror pĂ„ att det betalade hackarna att fĂ„ tillbaka den stulna informationen. “Vi hĂ€mtade informationen genom att göra en betalning. Vi gjorde detta i samarbete med experter som har erfarenhet av cyberattacker och i förhandlingar med cyberbrottslingar”, sĂ€ger LifeLabs i en FAQ om övertrĂ€delsen.

SĂ€kerhetsföretag som anstĂ€llts av LifeLabs har övervakat internet och den mörka webben för tecken pĂ„ stulna uppgifter. Hittills har de inte hittat nĂ„got, sĂ€ger LifeLabs VD Charles Brown i ett uttalande. “Jag vill betona att just nu har vĂ„ra cybersĂ€kerhetsföretag rekommenderat att risken för vĂ„ra kunder i samband med denna cyberattack Ă€r lĂ„g,” tillade han.

Fortfarande Àr hackare kÀnda för att ljuga, och det Àr fullt möjligt att de skyldiga som Àr inblandade har tagit en kopia av de stulna uppgifterna för att hÄlla för sig sjÀlva. SÄ drabbade offer bör vara pÄ vakt. I fel hÀnder kunde informationen som stulits utnyttjas för att begÄ identitetsstöld eller utpressning, sÀrskilt nÀr det gÀller kÀnsliga laboratorietestresultat.

Hittills har LifeLabs avstÄtt frÄn att gÄ in pÄ detaljer om hacket och om ransomware var inblandat. Men företaget sa att det identifierade intrÄnget i slutet av oktober. Som svar anlitade företaget externa cybersÀkerhetsexperter för att undersöka övertrÀdelsens omfattning.

Hur mycket LifeLabs betalade hackarna lĂ€mnades osagt. Företaget har dock lappat hĂ„let som hackarna anvĂ€nde för att bryta in i sina system. Det har ocksĂ„ infört nya skyddsĂ„tgĂ€rder för att skydda kunddata. “Varje kund som Ă€r orolig för denna hĂ€ndelse kan fĂ„ ett gratis skyddsĂ„r som inkluderar mörk webbövervakning och identitetsstöldförsĂ€kring,” tillade LifeLabs VD.