Kryptojämförelse: Varför Bitcoin och Vågen är mycket olika

Den här veckan kommer två amerikanska kongresskommittéer – House Financial Services Committee och Senate Banking Committee – att hålla utfrågningar om Facebooks Libra-kryptovaluta.

Why Axis Bug

Bortsett från det långsamma reglerande svaret på Bitcoin från byråer inklusive SEC och FINRA och kryptobedrägeriundersökningar som genomförts av FTC, kommer utfrågningarna att vara de högsta profilerade statliga tillsynsåtgärderna vi hittills har sett avseende kryptovalutor. Ändå är en fara med utfrågningarna potentialen för kommittémedlemmar att fastna i felaktiga jämförelser mellan Bitcoin och Vågen snarare än att undersöka de finansiella och globala krusningseffekterna av Facebooks ambitiösa åtagande.

Medan både Bitcoin och Libra är kryptotillgångar som kan handlas som digitala valutor, är det där likheterna slutar. Det verkar som att även presidenten behöver en lektion om varför att klumpa ihop båda gör en björntjänst för båda.

…. På samma sätt kommer Facebook Libras “virtuella valuta” att ha liten status eller pålitlighet. Om Facebook och andra företag vill bli bank, måste de söka en ny bankcharter och bli föremål för alla bankregler, precis som andra banker, båda nationella …

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 juli 2019

Ett bra ställe att börja är detta jämförelsediagram från CryptoPotato som bryter ner de stora skillnaderna.

Ur ett grundläggande blockchain-perspektiv är Bitcoin helt decentraliserat med ett stort antal noder som fungerar över hela världen. Det är också tillståndslöst; alla med hårdvara och teknisk kunskap kan börja bryta. Kärnproblemet med detta ur ett betalningsperspektiv är att det tar för lång tid att validera transaktioner, varför Vågen är mer eller mindre motsatt: Den bygger på en relativt central blockchain som styrs av Libra Association för att hålla transaktioner snabba och skalbara, och under överskådlig framtid kommer det att tillåtas. Endast auktoriserade enheter kan lägga till transaktioner i huvudboken, och majoriteten av Libras grundande medlemmar är teknik- och finansföretag.

Hur Bitcoin och Libras värderingar och monetära system fungerar är också mycket olika. Bitcoin tar fram en fast tillgång på mynt som skapades under starten för ett decennium sedan, och priset är inte knutet till någon aspekt av det traditionella finansiella systemet. Vågen ,, å andra sidan, stöds av en korg med fiatvalutor och kommer alltid att ha exakt lika många mynt som motsvarande fiatpools värde. När en användare byter dollar, euro, pund, schweiziska franc, yen och så vidare för Vågen skapas nya motsvarande tillgångar. När de betalar eller tar ut pengar förstörs dessa tokens.

Coin Center Bitcoin vs. Vågen

Coin Center Bitcoin vs. Libra 2

Den här förklararen och ovanstående diagram från ideell kryptovalutans forsknings- och förespråksorganisation Coin Center går djupare in i myntenas kontrasterande egenskaper. Filosofiskt är Bitcoin utformat som peer-to-peer elektroniska kontanter som inte går genom någon tredje part eller finansinstitut, medan Libras höga mål att bli grunden för ett nytt digitalt finansiellt system är beroende av dess 1: 1 tillgång kopplad till befintliga globala valutor.

Coin Center liknar Bitcoin med en värdefull råvara, som guld – att ha en del ger omedelbart värde, som jibbar med Bitcoin och andra populära kryptovalutor nuvarande primära användning som spekulativa investeringstillgångar snarare än daglig valuta för betalningar. Omvänt är Vågen mer som en sedel eller säkerhet; dess värde beror på vilken fiatvaluta den stöds av och kan endast användas i peer-to-peer-transaktioner om de godkänns av backarna.

Husets finansiella kommitté och senatens bankkommitté bör ha en tvättlista med frågor om hur Vågen fungerar, hur konsumenterna kommer att skyddas, vilken tillsyn och regler som ska införas, Libra Association: s styrningsstruktur och centralisering av makten, och hur Facebook planerar att dra nytta av allt med sitt nya Calibra-dotterbolag.

Vad som inte borde hända är en upprepning av Mark Zuckerbergs kongressförhandling i april 2018, där kommittémedlemmarna tillbringade mycket av sin tid på grundläggande eller irrelevanta frågor. Med tanke på alla frågor som bör och måste tas upp under dessa utfrågningar, låt oss hoppas att kommittéerna inte slösar bort sin tid med att jämföra Bitcoin och Vågen.

Relaterade Artiklar

Back to top button