KryptojÀmförelse: Varför Bitcoin och VÄgen Àr mycket olika

KryptojÀmförelse: Varför Bitcoin och VÄgen Àr mycket olika

Den hĂ€r veckan kommer tvĂ„ amerikanska kongresskommittĂ©er – House Financial Services Committee och Senate Banking Committee – att hĂ„lla utfrĂ„gningar om Facebooks Libra-kryptovaluta.

Why Axis Bug

Bortsett frĂ„n det lĂ„ngsamma reglerande svaret pĂ„ Bitcoin frĂ„n byrĂ„er inklusive SEC och FINRA och kryptobedrĂ€geriundersökningar som genomförts av FTC, kommer utfrĂ„gningarna att vara de högsta profilerade statliga tillsynsĂ„tgĂ€rderna vi hittills har sett avseende kryptovalutor. ÄndĂ„ Ă€r en fara med utfrĂ„gningarna potentialen för kommittĂ©medlemmar att fastna i felaktiga jĂ€mförelser mellan Bitcoin och VĂ„gen snarare Ă€n att undersöka de finansiella och globala krusningseffekterna av Facebooks ambitiösa Ă„tagande.

Medan bÄde Bitcoin och Libra Àr kryptotillgÄngar som kan handlas som digitala valutor, Àr det dÀr likheterna slutar. Det verkar som att Àven presidenten behöver en lektion om varför att klumpa ihop bÄda gör en björntjÀnst för bÄda.

…. PĂ„ samma sĂ€tt kommer Facebook Libras “virtuella valuta” att ha liten status eller pĂ„litlighet. Om Facebook och andra företag vill bli bank, mĂ„ste de söka en ny bankcharter och bli föremĂ„l för alla bankregler, precis som andra banker, bĂ„da nationella …

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 juli 2019

Ett bra stÀlle att börja Àr detta jÀmförelsediagram frÄn CryptoPotato som bryter ner de stora skillnaderna.

Ur ett grundlÀggande blockchain-perspektiv Àr Bitcoin helt decentraliserat med ett stort antal noder som fungerar över hela vÀrlden. Det Àr ocksÄ tillstÄndslöst; alla med hÄrdvara och teknisk kunskap kan börja bryta. KÀrnproblemet med detta ur ett betalningsperspektiv Àr att det tar för lÄng tid att validera transaktioner, varför VÄgen Àr mer eller mindre motsatt: Den bygger pÄ en relativt central blockchain som styrs av Libra Association för att hÄlla transaktioner snabba och skalbara, och under överskÄdlig framtid kommer det att tillÄtas. Endast auktoriserade enheter kan lÀgga till transaktioner i huvudboken, och majoriteten av Libras grundande medlemmar Àr teknik- och finansföretag.

Hur Bitcoin och Libras vÀrderingar och monetÀra system fungerar Àr ocksÄ mycket olika. Bitcoin tar fram en fast tillgÄng pÄ mynt som skapades under starten för ett decennium sedan, och priset Àr inte knutet till nÄgon aspekt av det traditionella finansiella systemet. VÄgen ,, Ä andra sidan, stöds av en korg med fiatvalutor och kommer alltid att ha exakt lika mÄnga mynt som motsvarande fiatpools vÀrde. NÀr en anvÀndare byter dollar, euro, pund, schweiziska franc, yen och sÄ vidare för VÄgen skapas nya motsvarande tillgÄngar. NÀr de betalar eller tar ut pengar förstörs dessa tokens.

Coin Center Bitcoin vs. VĂ„gen

Coin Center Bitcoin vs. Libra 2

Den hÀr förklararen och ovanstÄende diagram frÄn ideell kryptovalutans forsknings- och föresprÄksorganisation Coin Center gÄr djupare in i myntenas kontrasterande egenskaper. Filosofiskt Àr Bitcoin utformat som peer-to-peer elektroniska kontanter som inte gÄr genom nÄgon tredje part eller finansinstitut, medan Libras höga mÄl att bli grunden för ett nytt digitalt finansiellt system Àr beroende av dess 1: 1 tillgÄng kopplad till befintliga globala valutor.

Coin Center liknar Bitcoin med en vĂ€rdefull rĂ„vara, som guld – att ha en del ger omedelbart vĂ€rde, som jibbar med Bitcoin och andra populĂ€ra kryptovalutor nuvarande primĂ€ra anvĂ€ndning som spekulativa investeringstillgĂ„ngar snarare Ă€n daglig valuta för betalningar. OmvĂ€nt Ă€r VĂ„gen mer som en sedel eller sĂ€kerhet; dess vĂ€rde beror pĂ„ vilken fiatvaluta den stöds av och kan endast anvĂ€ndas i peer-to-peer-transaktioner om de godkĂ€nns av backarna.

Husets finansiella kommitté och senatens bankkommitté bör ha en tvÀttlista med frÄgor om hur VÄgen fungerar, hur konsumenterna kommer att skyddas, vilken tillsyn och regler som ska införas, Libra Association: s styrningsstruktur och centralisering av makten, och hur Facebook planerar att dra nytta av allt med sitt nya Calibra-dotterbolag.

Vad som inte borde hÀnda Àr en upprepning av Mark Zuckerbergs kongressförhandling i april 2018, dÀr kommittémedlemmarna tillbringade mycket av sin tid pÄ grundlÀggande eller irrelevanta frÄgor. Med tanke pÄ alla frÄgor som bör och mÄste tas upp under dessa utfrÄgningar, lÄt oss hoppas att kommittéerna inte slösar bort sin tid med att jÀmföra Bitcoin och VÄgen.