Kontakta Linsprototyp zoomar in nÀr du blinkar tvÄ gÄnger

Kontakta Linsprototyp zoomar in nÀr du blinkar tvÄ gÄnger

Om du bÀr kontaktlinser men vill att de ska vara mer anvÀndbara kan din önskan bli verklighet om nÄgra Är. Forskare har skapat en ny lins som kan zooma in nÀr du blinkar tvÄ gÄnger.

Som CNET rapporterar utvecklade forskare vid University of California San Diego en mjuk biometrisk lins som kan upptÀcka elektrookulografiska signaler. VÄra ögon genererar dessa signaler nÀr de rör sig, vare sig att ögat rör sig i alla riktningar i sitt uttag eller den enkla blinkningen. Det Àr ocksÄ möjligt att skilja mellan vilken typ av rörelse som upptÀcks och antalet blinkningar.

Den nya linsen Àr instÀlld för att upptÀcka en dubbel blinkning och svara genom att Àndra fokuspunkten mellan tvÄ tillstÄnd: normal och zoomad. Det innebÀr att blinka tvÄ gÄnger skulle göra det möjligt för bÀrare att fokusera pÄ liten text som de annars skulle kÀmpa för att se, till exempel. Ytterligare ett par blinkar och de ÄtergÄr till sitt mer naturliga synlÀge.

Att bÀra sÄdana linser kan lÀtt ÄtervÀnda om du av misstag blinkar tvÄ gÄnger utan att tÀnka pÄ det, vilket skulle vara sÀrskilt farligt nÀr du kör eller gör nÄgon annan uppgift som krÀver fokus. Det Àr dock anvÀndbart och bÀrare skulle snart lÀra sig att kontrollera linserna med blinkningar (och snabbt ÄterstÀlla dem till normal syn om det behövs). Det Àr ocksÄ viktigt att pÄpeka att linsen fungerar oavsett om ögat kan se eller inte eftersom det rent utlöses av rörelsesignaler.

Det finns inget ord om nÀr dessa linser kommer att vara tillgÀngliga att anvÀnda; det kan ta flera Är. Forskargruppen talar om att anvÀnda dem i fjÀrrstyrd robotik, sÄ att ljud sannolikt blir det första anvÀndningsfallet följt av justerbara glasögon, visuell protes och till och med ett konstgjort öga sÄ smÄningom.