Kommer vi någonsin att kunna ladda upp våra hjärnor?

Vägen till att helt kartlägga alla aspekter av en hjärna är komplicerad. Det kräver otroligt exakt skanning av nervcellerna, cellerna som bär elektriska impulser, liksom synapserna som länkar dem ihop. Slutresultatet är en 3D-rendering som kallas “connectome”, och den goda nyheten är att vetenskapen redan har gjort en.

Den dåliga nyheten är att det var en Caenorhabditis elegans rundmask, som har totalt 302 nervceller i hjärnan jämfört med en människas 86 miljoner. En uppgift med den komplexiteten skulle ta, som Francis Collins, chef för National Institutes of Health, sa till Smithsonian, “en miljon elektronmikroskop som löper parallellt i tio år.”

Nuvarande vetenskap är uppdelad i huruvida tekniken någonsin kommer att nå en nivå där denna uppgift är möjlig. Den rundmaskanslutningen har dock redan sett ett digitalt liv. År 2014 beslutade OpenWorm-projektet som kartlade hjärnan att replikera det som programvara och installera det i en Lego-robot som hade samma sensoriska och motoriska handlingar som den biologiska modellen.

Utan någon ytterligare programmering hävdar teamet att robotmask uppförde sig identiskt med en riktig, återtar från beröring och rör sig mot mat. Det är inte en exakt analog, eftersom nerverna i maskens kropp approximeras av trådbundna sensorer, men det visar sig vara en punkt.

Redan väcker vi några ganska intensiva frågor här – är den här Lego-repliken av en rundmask en väsentlig varelse? Skiljer den sig från den mask den kopierades från? Det här är den typ av frågor som kommer att komma fram när vi kommer närmare och närmare hela hjärnans emulering.

Det har inte hindrat vissa människor från att försöka sälja det redan. År 2018 meddelade startup Nectome att det hade utvecklat en metod för att bevara den mänskliga hjärnan fram till det datum att avancerade skanningsmetoder är praktiska. Endast en fråga: den måste vara färsk. Som i måste du leva när de gör processen, vilket dödar dig.

Det är en ganska djärv satsning att ta på sig framtiden, men Nectome-vd Robert McIntyre tror på sin teknik och slår den som ett sätt att spara dina värdefulla minnen snarare än att skapa en fullständig digital simulacrum av ditt medvetande. Över 30 personer har lagt ner en insättning på 10 000 USD för att vara på listan för bevarande.

Andra forskare tar en mer detaljerad metod för att digitalisera sinnet. Forskare Theodore Berger vid University of Southern California utvecklar en elektronisk protes för hjärnans hippocampusregion, allmänt erkänd som det område som hanterar minne. Enheten övervakar och kodar sekvensen för neuroner som avfyras och kan sedan spela dem igen.

Hos råttor kunde den återställa ett minne om att dra spakar i en sekvens. En råtthjärna är betydligt mindre komplex än en människas, men den allmänna principen är densamma. Bergers team undersöker mänskliga applikationer för att hjälpa människor med hjärnor som skadats av Alzheimers och andra degenerativa sjukdomar.

Relaterade Artiklar

Back to top button