Kommer fårhundar att förlora sina jobb till robothundar?

(Kredit: Rocos)

Se upp fårhundar: en robot kan komma för dina jobb.

Scenariot kan låta långsökt, men på tisdag laddade ett Nya Zeelands företag som heter Rocos upp en video som visar hur en robothund potentiellt kan besätta en flock får.

Roboten kommer från Boston Dynamics. Förra året började företaget hyra ut den fyrbenta “Spot” -maskinen, som kan köras med 3,5 mil i timmen. Samma bot kan också programmeras för att autonomt gå runt ett område och utföra potentiella jobb, som att leta efter en plats och tillhandahålla övervakning.

Rocos, ett robotdistributionsföretag, bestämde sig för att samarbeta med Boston Dynamics för att använda Spot för jordbruksarbete. I videon visar det Nya Zeelandska företaget hur robothunden enkelt kan gå runt en gård för att inte bara övervaka de omgivande grödorna utan också besätta dussintals levande får.

“Som du kan se i den videon har (Spot) några applikationer inom jordbruket och att herda får kan vara en av dem, men det är bara ett försök”, berättade Rocos för PCMag i ett e-postmeddelande.

Företaget föreställer sig inte en, utan flera Spot-liknande robotar som arbetar på en gård. Maskinerna kommer också att kunna leverera data som sedan kan vidarebefordras till lantbruksleverantörerna för realtidsövervakning.

Vi måste vänta och se hur bra Spot faktiskt kan besätta får. Rocos säger dock att tekniken faktiskt är utformad för att hjälpa till att hantera brist på arbetare och upprätthålla grödor, vilket borde ha en nettovinst för samhället.

“Automatiseringen av jordbruket förändrar hur jordbrukarna arbetar, vilket ökar effektiviteten i världens livsmedelsproduktion för en ständigt växande mänsklig befolkning”, fortsätter företagets video.

Relaterade Artiklar

Back to top button