Kinas telekomjätten Huawei CFO arresterad i Kanada

Huawei CFO arresterad, Meng Whanzou Huawei, Huawei UK-förbud, nätverksutrustning Huawei, ZTE USA-förbud, telekomutrustning, kinesiska nätverksföretag, Huawei-nätverksutrustning, USA: s sanktioner Kina, Huawei Källor berättade i april för Reuters att amerikanska myndigheter har testat Huawei sedan åtminstone 2016 för att ha påstått leverera produkter från USA till Iran och andra länder i strid med USA: s export- och sanktionslagar. (Bildkälla: Reuters)

Kanada har arresterat den kinesiska telekomjätten Huaweis globala finansdirektör i Vancouver, där hon står inför utlämning till USA, sa Kanadas justitieministeri på onsdagen. Gripandet är relaterat till brott mot USA: s sanktioner, sa en person som är bekant med saken. Reuters kunde inte bestämma överträdelsernas exakta karaktär.

Källor berättade för Reuters i april att amerikanska myndigheter har undersökt Huawei, en av världens största tillverkare av telekommunikationsnätutrustning, sedan åtminstone 2016 för att ha påstått leverera amerikanska produkter till Iran och andra länder i strid med USA: s export- och sanktionslagar. Meng Wanzhou, som är en av vice ordförande i företagets styrelse och dotter till företagets grundare Ren Zhengfei, arresterades den 1 december och en domstolsförhandling har ställts in på fredag, sade en talesman för kanadensiska justitieministeriet.

Huawei bekräftade gripandet i ett uttalande och sa att det har fått lite information om anklagelserna och tillade att det “inte var medvetet om något fel från Meng.” Kinas ambassad i Kanada sa att det motsatte sig resolut mot arresteringen och krävde Mengs omedelbara frigivning. Gripandet kan driva en kil mellan Kina och USA bara några dagar efter att president Donald Trump och president Xi Jinping höll ett möte i Argentina där de enades om att vidta åtgärder för att lösa ett handelskrig.

Källorna sade i april att den amerikanska justitiedepartementets sond körs ut från USA: s advokatkontor i Brooklyn. US Justice Department på onsdagen vägrade att kommentera. En talesman för det amerikanska advokatkontoret i Brooklyn vägrade också att kommentera. Sonden på Huawei liknar en som hotade överlevnaden av Kinas ZTE Corp, som 2017 erkände sig skyldig till brott mot amerikanska lagar som begränsar försäljningen av amerikansk tillverkad teknik till Iran.
Tidigare i år förbjöd USA amerikanska företag att sälja delar och programvara till ZTE, som sedan betalade 1 miljard dollar i sommar som en del av en affär för att få förbudet upphävt.

I januari 2013 rapporterade Reuters att Hongcom-baserade Skycom Tech Co Ltd, som försökte sälja Hewlett-Packard-datorutrustning till Irans största mobiltelefonoperatör, hade mycket närmare band till Huawei än tidigare känt. Meng, som också har gått under de engelska namnen Cathy och Sabrina, satt i styrelsen för Skycom mellan februari 2008 och april 2009, enligt Skycom-register som lämnats in till Hongkongs företagsregister. Flera andra tidigare Skycom-regissörer verkar ha kopplingar till Huawei.

Läs också: Huawei arbetar med 3D-kameratelefon

Nyheten om gripandet kommer samma dag att Storbritanniens BT-grupp sa att man tog bort Huaweis utrustning från kärnan i sin befintliga 3G- och 4G-mobilverksamhet och inte skulle använda det kinesiska företaget i centrala delar av nästa nätverk. Handenheten och tillverkaren av telekommunikationsutrustning sa att den överensstämmer med alla tillämpliga exportkontroll- och sanktionslagar och amerikanska och andra bestämmelser. Huawei-uttalandet sade att Meng häktades när hon överförde flygningar i Kanada.

Hennes arrestering ledde till en snabb reaktion i Washington. USA: s senator Ben Sasse berömde åtgärden och sa att den var “för att bryta USA: s sanktioner mot Iran.” Han tillade: “Ibland är kinesisk aggression uttryckligen statligt sponsrad och ibland tvättas den genom många av Pekings så kallade” privata “sektorer.” Amerikanska aktieterminer och asiatiska aktier tumlade när nyheterna om arresteringen ökade känslan av en stor kollision mellan världens två största ekonomiska makter, inte bara över tariffer utan också över teknologisk hegemoni.

Medan investerare ursprungligen hälsade den vapenvila som överenskommits i Argentina med lindring, har stämningen snabbt försämrats av skepsis att de båda sidorna kan nå en väsentlig affär. S & P500 e-mini-futures sjönk nästan 2 procent vid en tidpunkt i tunn asiatisk morgonhandel på torsdag.

Relaterade Artiklar

Back to top button