Kinas telekomföretag ZTE avlägsnas från USA: s handelslista

USA: s handelsdepartement, kinesiska telekommunikationer, ZTE Corp, svartlista för handel, amerikanska sanktioner, amerikansk tillverkad utrustning, amerikanska leverantörer, amerikansk teknik till Iran, kortsanktioner, ekonomisk sanktion, teknik, tekniknyheter Den amerikanska utredningen följde Reuters rapporter om att ZTE hade tecknat avtal med Iran för att leverera miljoner dollar hårdvara och mjukvara från några av Amerikas mest kända teknikföretag. (Bild för representation, Källa: AP)

Det amerikanska handelsdepartementet kommer att ta bort den kinesiska tillverkaren av telekommunikationsutrustning ZTE Corp från en svart handelslista på onsdagen efter att företaget erkänt sig skyldigt till brott mot sanktionerna mot Iran och gick med på att betala nästan 900 miljoner dollar, sade byrån i ett meddelande.

Borttagning från listan markerar slutet på en spänd period för ZTE, som mötte handelsrestriktioner som kunde ha avbrutit dess band till kritiska amerikanska leverantörer. “Genom att erkänna de misstag vi gjort, ta ansvar för dem … är vi engagerade i en ZTE som är helt kompatibel, hälsosam och pålitlig”, säger ZTEs verkställande direktör Zhao Xianming i ett mejlmeddelande.

Förra året lade USA: s handelsdepartement exportrestriktioner mot ZTE som straff för att ha brutit mot USA: s sanktioner mot Iran. Begränsningarna skulle ha hindrat begränsade leverantörer från att tillhandahålla ZTE all amerikansk tillverkad utrustning, vilket potentiellt fryser den kinesiska handenhetens tillverkarkedja.

Under de senaste 12 månaderna, när ZTE samarbetade med amerikanska myndigheter, upphävde den amerikanska handelsdepartementet tillfälligt handelsrestriktionerna med en serie tre månaders hämtningar, vilket gjorde att företaget kunde upprätthålla band med amerikanska leverantörer. Tidigare denna månad gick ZTE med på att betala totalt 892,4 miljoner dollar och erkände sig skyldig till brott mot USA: s sanktioner genom att skicka amerikansk tillverkad teknik till Iran och ljuga för utredare.

Handelsdepartementet sa på tisdag att det skulle införa stränga restriktioner för den tidigare ZTE-VD Shi Lirong, som byrån anklagade för att godkänna ansträngningar för att skjuta upp sanktioner och leverera utrustning till Iran. Handelsdepartementet sa att Shi godkände en systematisk, skriftlig affärsplan för att använda skalföretag för att i hemlighet exportera amerikansk teknik till Iran. Reuters kunde inte omedelbart nå Shi för kommentar.

Läs också: Kinas ZTE erkänner sig skyldig, avgör USA: s sanktionsärende för nästan 900 miljoner dollar

Den amerikanska utredningen följde Reuters rapporter om att ZTE hade tecknat avtal med Iran för att leverera miljoner dollar hårdvara och mjukvara från några av Amerikas mest kända teknikföretag. Amerikanska myndigheter har sagt att storleken på den ekonomiska sanktionen mot ZTE också speglar det faktum att företaget ljög för utredare när ledare kontaktades om anklagelserna.

Som en del av affären kommer ZTE att prövas i tre år och kom överens om att samarbeta i den pågående utredningen.

Relaterade Artiklar

Back to top button