Kinas ‘Super Camera’ kan upptäcka dig i en massa tusentals

Vissa skulle säga att det redan är omöjligt att gå runt i Kina oupptäckt, men en ny kamera som presenterades på Kinas International Industry Fair den här veckan garanterar att du alltid kommer att upptäckas, även i en tiotusentals folkmassa.

Som ABC News rapporterar kallas det nya kamerasystemet för en “Super Camera” på grund av den detalj det kan fånga. Utvecklad av Fudan University i samband med Changchun Institute of Optics, Fine Mechanics and Physics of Chinese Academy of Sciences, kameran är 500 megapixlar, vilket betyder att den kan placeras på en stadion full av människor och fånga en högupplöst bild av varje ansikte .

Kameran är kopplad till molnet, som kan ansiktsigenkänning i realtid, och backas upp av artificiell intelligens, vilket översätts till ett system där en individ kan upptäckas även i de mest trafikerade områdena i en kinesisk stad. Det kan också ta video, som sedan kan granskas, ansikten upptäcks och beteende utvärderas.

Som China News Service påpekar betraktas kameran positivt för sina potentiella militära, nationella försvar och allmänna säkerhetsapplikationer. Det finns dock oundvikligen vissa integritetsproblem över en kamera som enkelt kan plocka ut varje ansikte från tusentals människor. Tyvärr verkar det i Kina vara den accepterade normen.

Vissa tvivel har väckts beträffande den realistiska kapaciteten hos denna kamera på grund av de enorma mängder data den samlar in. Även med en länk till ett datacenter är bearbetning av 500 MP-bilder, än mindre videofilmer, en enorm, processintensiv uppgift. För närvarande kan det handla om att använda kameran sparsamt tills datacenter i Kina kommer ikapp och kan producera resultat på sekunder och minuter snarare än timmar.

Relaterade Artiklar

Back to top button