Kinas nya tekniska exportkontroller kan ge Peking ett ord om TikTok-försäljningen

tiktok, tiktok ban, US tiktok ban, donald trump, donald trump tiktok, us tiktok fight, trump tiktok fight

Kinas nya regler kring teknisk export innebär att ByteDances försäljning av TikToks amerikanska verksamhet kan behöva Pekings godkännande, sa en kinesisk handelsexpert till statliga medier, ett krav som skulle komplicera den tvingade och politiskt laddade avyttringen.

ByteDance har beordrats av president Donald Trump att avyttra kort videoapp TikTok – som utmanar ordern – i USA bland säkerhetsproblem över de personuppgifter som den hanterar.

Microsoft Corp (MSFT.O) och Oracle Corp (ORCL.N) är bland friarna för tillgångarna, som också inkluderar TikToks verksamhet i Kanada, Nya Zeeland och Australien.

Kina reviderade emellertid sent på fredagen en lista över tekniker som är förbjudna eller begränsade för export för första gången på 12 år och Cui Fan, professor i internationell handel vid University of International Business and Economics i Peking, sa att förändringarna skulle gälla. till TikTok.

“Om ByteDance planerar att exportera teknik bör det gå igenom licensförfarandena”, sa Cui i en intervju med Xinhua som publicerades på lördag.

Kinas handelsministerium lade till 23 artiklar – inklusive teknologier som personlig informationstjänst baserad på dataanalys och artificiell intelligens interaktivt gränssnitsteknik – till den begränsade listan.

Det kan ta upp till 30 dagar att få ett preliminärt godkännande för att exportera tekniken.

TikToks hemliga vapen antas vara dess rekommendationsmotor som håller användarna limmade på sina skärmar. Denna motor, eller algoritm, driver TikToks “For You” -sida, som rekommenderar nästa video att titta på baserat på en analys av ditt beteende.

Cui noterade att ByteDances utveckling utomlands hade förlitat sig på sin inhemska teknik som tillhandahöll kärnalgoritmen och sa att företaget kan behöva överföra programvarukoder eller användningsrättigheter till den nya ägaren av TikTok från Kina till utlandet.

“Därför rekommenderas det att ByteDance på allvar studerar den justerade katalogen och noggrant överväger om det är nödvändigt att avbryta” förhandlingar om en försäljning, tillade han.

ByteDance svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer på söndag.

Kinas utrikesministerium har sagt att det motsätter sig de verkställande order som Trump har lagt på TikTok och att Peking kommer att försvara de legitima rättigheterna och intressena hos kinesiska företag.

Express Tech är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@expresstechie) och håll dig uppdaterad med de senaste tekniska nyheterna.

Relaterade Artiklar

Back to top button